Εδώ και λίγο καιρό, η Μητρόπολη Κηφισιάς έχει ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες στα όρια του πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Πεντέλης, για την ανέγερση ενοριακού κέντρου και εκκλησίας με συνολικό εμβαδό πάνω από 700 τμ, καταστρέφοντας έναν πράσινο λόφο εκτάσεως 3.000 τ.μ. επί της οδού Διονύσου.
Από την Τετάρτη 10/6, οι κάτοικοι που παλεύουν για τη σωτηρία του λόφου βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τη Μητρόπολη, διεκδικώντας να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες. Μιλήσαμε με τον Ηρακλή Χρηστέα, κάτοικο της περιοχής, που μας εξηγεί το ιστορικό ενός ακόμη «ιερού» σκανδάλου.
- ΕΡ: Ηρακλή, πες μας δυο λόγια για την ιστορία της έκτασης
ΑΠ: Το συγκεκριμένο «οικόπεδο» είναι ένα μικρό τμήμα από τα περίπου 775.000 στρέμματα του Πεντελικού όρους που σύμφωνα με τη Μονή Πεντέλης «της ανήκουν». Η ιστορία πάει αιώνες πίσω, κάπου στα 1.600 μ.Χ., εποχή κατά την οποία η μονή ισχυρίζεται ότι αγόρασε την παραπάνω έκταση από κάποιον Οθωμανό της Καρύστου. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως τίτλος ιδιοκτησίας, σήμερα η μονή θεωρεί την έκταση δική της, με βάση το δικαίωμα στη «χρησικτησία».
Το 1961, δημιουργήθηκε ο δήμος Μελισσίων (που το 2011 συγχωνεύτηκε με άλλους δύο δήμους και σήμερα αποτελούν το δήμο Πεντέλης). Από την ώρα της δημιουργίας του, ο δήμος απαλλοτρίωσε το λόφο των 3.000 τ.μ. με σκοπό να τον αναπλάσει και να τον μετατρέψει σε ένα λειτουργικό και φροντισμένο χώρο πρασίνου για τους δημότες.
Ωστόσο, ο χώρος παρέμεινε ως είχε (ένας πράσινος λόφος δηλαδή) επειδή ο δήμος δεν προχώρησε σε καμία ανάπλαση. Είναι φανερό όμως ότι αναπλασμένος, φροντισμένος ή όχι, ο λόφος παρέμεινε μια κοινόχρηστη όαση πρασίνου που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων, οι οποίοι τον φρόντιζαν κρατώντας τον καθαρό και πράσινο.
- ΕΡ: Πως «επέστρεψε» ο λόφος στη Μονή Πεντέλης και τι σχέση έχει η Μητρόπολη Κηφισιάς;
ΑΠ: Το 2001, με βασικό επιχείρημα ότι ο δήμος δεν είχε κάνει τίποτα ουσιαστικό προκειμένου να αναδείξει το λόφο ως χώρο πρασίνου, κάποιοι… πιστοί κάτοικοι, με επικεφαλής κάποιον θεολόγο που έχει ισχυρούς δεσμούς και αλισβερίσια με διάφορα τοπικά συμφέροντα, αφενός κινήθηκαν δικαστικά ενάντια στο δήμο (και εν ονόματι της Μονής) αφετέρου άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα για την ανέγερση του συγκροτήματος που βρίσκεται σήμερα στα σκαριά.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τον αρνητικό ρόλο του δήμου Μελισσίων, που σε αγαστή συνεργασία με την εκκλησία συναίνεσε, ενώ είχε τα νομικά ερείσματα να μην το κάνει, στην τσιμεντοποίηση του λόφου.
Η απαθέστατη στάση του τότε δημάρχου, αλλά και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, οδήγησε το λόφο στην αγκαλιά της Μονής με απόφαση του Εφετείου. Αργότερα, η Μονή Πεντέλης έκανε το λόφο δωρεά στη Μητρόπολη Κηφισιάς, η οποία σήμερα απειλεί να τον μετατρέψει σε χώρο για «ιερές» μπίζνες.
- ΕΡ: Τι ακριβώς κατασκευάζεται και σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες;
ΑΠ: Οι εργασίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη. Σημαντικό τμήμα της άλλοτε πράσινης έκτασης έχει εκχερσωθεί και έχει σκαφτεί ο βράχος. Μένει να μπουν τα καλούπια για τα θεμέλια και στη συνέχεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «κουνηθεί» νομικά το εκκλησιαστικό μεγαθήριο από την περιοχή.
Αυτό που σχεδιάζεται, είναι η κατασκευή ενός ενοριακού κέντρου, εκκλησίας, και διάφορων «βοηθητικών χώρων», που στο σύνολό τους υπολογίζεται ότι θα πλησιάσουν σε κάλυψη τα 1.000 τ.μ., δηλαδή το ένα τρίτο της έκτασης θα γίνει τσιμέντο. Ειδικά οι «βοηθητικοί χώροι»… μυρίζουν αναψυκτήρια και άλλες «άγιες επενδύσεις», που μπορεί μάλιστα να προκύψουν με τη συνεργασία κάποιων κατοίκων, οι οποίοι βλέπουν τη δυνατότητα «ανάπτυξης» που προσφέρει η εκκλησία για τα χωράφια τους, που συνορεύουν με την έκταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής υπάρχει άδεια μόνο για την ανέγερση του ενοριακού κέντρου και όχι του ναού, προβλέπεται να τελούνται μυστήρια και λειτουργίες πριν την κατασκευή του ναού, εντός του ενοριακού κέντρου. Διότι, όπως απάντησε και ο μηχανικός του έργου:
«ε, και τι σας πειράζει ρε παιδιά να γίνονται και κάποια βαφτίσια μέχρι να γίνει ο ναός»
Μάλιστα… σημειώστε ότι σε ακτίνα δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον υπό κατασκευή ιερό ναό υπάρχουν όχι ένας, ούτε δύο, αλλά 20 ιεροί ναοί! Άλλοι λειτουργικοί, άλλοι μόνο τα σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης παπάδων και άλλοι μπετοκουφάρια λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Σημειώστε επίσης το αραιοκατοικημένο των Άνω Μελισσίων και γενικά του δήμου Πεντέλης… Σημειώστε και το γεγονός ότι ο λόφος είναι στην άκρη του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Μελισσίων – σε δέκα βήματα από αυτόν εισέρχεσαι στην προστατευόμενη περιοχή του πεντελικού δάσους. Και αναρωτηθείτε… γιατί επιμένει ο μητροπολίτης Κηφισιάς στην ανέγερση του συγκεκριμένου ναού; Μήπως για να διδάξει τις αλεπούδες, τους σκαντζόχοιρους και τις χελώνες να προσεύχονται, ή μήπως υπάρχει σχέδιο εξάπλωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας… στο Πεντελικό (στη συγκεκριμένη περίπτωση με όχημα την Ενορία που προτίθεται να δημιουργήσει η Εκκλησία). Γιατί ως γνωστόν, αν έχεις ένα οικοπεδάκι μέσα στο δάσος, τι καλύτερο για σένα από το να έχεις και έναν υπερναό με την ενορία του, αρκετά κοντά του, ώστε να ισχυροποιήσεις τη διεκδίκηση;
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στην ανέγερση του ενοριακού κέντρου βοηθά μέσω δωρεάς μηχανημάτων και προσωπικού η κατασκευαστική εταιρία «Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε.», γνωστή για τη συνεργασία της με την Εκκλησία σε μια σειρά έργα, που αφορούν και φωτοβολταικά, με ιδιαίτερα αισθητή παρουσία στην περιοχή της Πεντέλης.
- ΕΡ: Ποια είναι τα σχέδια των κατοίκων που διαφωνούν με την ανέγερση του ενοριακού κέντρου;
ΑΠ: Καταρχήν έχουμε ήδη κινηθεί δικαστικά ενάντια στη Μονή Πεντέλης και τη Μητρόπολη Κηφισιάς. Παρά το γεγονός ότι και η σημερινή δημοτική αρχή, πέρα από τις δηλώσεις υποστήριξης δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή, εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Σκοπεύουμε επίσης να οργανώσουμε κινητοποιήσεις στην περιοχή, στις οποίες θα θέλαμε τη συμμετοχή και τη στήριξη όλων των πολιτών της Αθήνας που αντιλαμβάνονται ότι απειλούμαστε με ένα ακόμη περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Η περιοχή μας δε χρειάζεται άλλες εκκλησίες, αλλά οξυγόνο, πράσινο, ελεύθερους χώρους, ποιότητα ζωής.
Υ.Γ. από την πλευρά μας, θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κατοίκους και θα ενημερώνουμε άμεσα τους αναγνώστες μας για τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν στην περιοχή