Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!

Ένα εκπληκτικό κύμα συμπαράστασης από τον ελληνικό λαό

Το προσφυγικό ζήτημα μονοπωλεί σχεδόν την πολιτική συζήτηση σε διεθνές επίπεδο. Είναι πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, στις συζητήσεις των πολιτικών κοκ. Όμως όλοι αυτοί αποφεύγουν επιμελώς μια πτυχή αυτού του θέματος και μάλιστα την πιο κρίσιμη: τις αιτίες.

Γι’ αυτό εμείς οφείλουμε να ξεκινήσουμε απ’ αυτές. Για ποιο λόγο εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη;

Η βασική αιτία της σημερινής προσφυγικής κρίσης είναι οι πόλεμοι, τα αυταρχικά καθεστώτα και οι συνθήκες εξαθλίωσης που επικρατούν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ κ.α.

Και οι δημιουργοί αυτής της κατάστασης είναι κατά βάση οι ίδιοι που σήμερα από τη μια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το «δράμα των προσφύγων» και από την άλλη προσπαθούν να ανακόψουν τα προσφυγικά ρεύματα προς τις χώρες τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα προσπαθεί υποτίθεται να «πάρει μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση (τα περισσότερα από τα οποία αφορούν στη μεγαλύτερη αστυνόμευση των συνόρων, την κατασκευή φραχτών κλπ) είναι ένας από τους βασικούς υπαίτιους της.

Συμμετείχε (και συμμετέχει) ενεργά σε μια σειρά πολέμων, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μέχρι τη Συρία και με αυτό τον τρόπο, προκαλώντας την οργή και των απελπισία των λαών της Μέσης Ανατολής και του μουσουλμανικού κόσμου, συνέβαλε στη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους», που σήμερα σκορπά τον τρόμο και το θάνατο σε ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, οι αριθμοί των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πολύ μικροί σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (στοιχεία Ιούλη) πάνω από 4 εκατομμύρια Σύριοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Από αυτούς, 1,8 εκατ. βρίσκονται στην Τουρκία, 1,1 εκατ. στο Λίβανο και 630.000 στην Ιορδανία – στις δύο τελευταίες χώρες το ποσοστό των προσφύγων επί του πληθυσμού φτάνει το 20% και 10% αντίστοιχα.

Σε αυτούς τους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι 432.761 πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στην Ευρώπη, κυρίως μέσω της Ελλάδας. Ας συγκρατήσουμε αυτούς τους αριθμούς: ο αριθμός των προσφύγων που έχει να διαχειριστεί η Ευρώπη δεν ξεπερνά το 0,1% του πληθυσμού της!

Η ΕΕ του κεφαλαίου και της υποκρισίας

Παρόλα αυτά, χώρες της Ε.Ε. δείχνουν την υποκρισία και το αντιδραστικό πρόσωπό τους.

Η κυβέρνηση της Δανίας έσπευσε να δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει στο, έτσι κι αλλιώς περιορισμένο, πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, ενώ στην Ουγγαρία ο εθνικιστικός παροξυσμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο: έχουν τεθεί σε λειτουργία «κινητά δικαστήρια» στα σύνορα με τη Σερβία, τα οποία θα απελαύνουν τους πρόσφυγες κατασκευάζεται φράχτης μήκους 175 χιλιομέτρων ενώ η Βουλή ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στο στρατό να πυροβολεί τους πρόσφυγες! Αλλά και η Γερμανία επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, αναστέλλοντας μονομερώς τη συνθήκη του Σένγκεν, όπως έπραξαν και μια σειρά από άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, η ακροδεξιά αποκαλεί τους πρόσφυγες, τρομοκράτες, τζιχαντιστές, ληστές που θα εισβάλουν στις κοινωνίες της Ευρώπης με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της. Στα περάσματα των προσφύγων και ιδιαίτερα στα νησιά, έχει στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση εκμετάλλευσης, με μαγαζιά να χρεώνουν 5 ευρώ για να τους επιτρέψουν να φορτίσουν τα κινητά τους, ή να τους χρεώνουν τα προϊόντα τους δύο ή τρεις φορές πάνω από την κανονική τιμή.

Παρόλα αυτά, κάθε μέρα που περνάει εμφανίζονται πρωτοβουλίες αλληλεγγύης τόσο σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στην Ελλάδα.

Σε ολόκληρη τη χώρα δημιουργούνται κινήσεις αλληλεγγύης, από αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, κομμάτια της Αριστεράς, πρωτοβουλίες κατοίκων, που προσπαθούν από τη μια να ανακουφίσουν στο μέτρο του δυνατού τους πρόσφυγες και από την άλλη να καταρρίψουν τους μύθους που παρουσιάζει η ακροδεξιά.

Αντίστοιχες εικόνες έχουμε και από την Ευρώπη. 10.000 Ισλανδοί να δηλώνουν ότι προτίθενται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα σπίτια τους, άστεγοι στην Ιταλία σε μια συγκινητική κίνηση αλληλεγγύης συνέλεξαν 60 ευρώ για τους πρόσφυγες, ενώ κάθε μέρα γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε μια σειρά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πιο εντυπωσιακή τη συναυλία αλληλεγγύης στη Βιέννη στις 4/10, στην οποία συμμετείχαν περίπου 150.000 άνθρωποι.

Αυτό το κύμα συμπαράστασης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά

Η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη έχει να παίξει κρίσιμο ρόλο, διεκδικώντας:

  • Άμεση κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ (δηλαδή της υποχρεωτικής επιστροφής των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, όταν εντοπιστούν σε άλλη χώρα) που ήδη μια σειρά χώρες έχουν καταργήσει στην πράξη.
  • Καμία κατασταλτική «αντιμετώπιση» των προσφύγων και διάλυση φραχτών και της FRONTEX.
  • Οργανωμένη διάσωση, μεταφορά, καταγραφή, νομική και υγειονομική στήριξη και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους πρόσφυγες το ζητούν.
  • Δημιουργία ανθρώπινων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας σε όλες τις χώρες.

Πέρα από τα άμεσα αυτά μέτρα η Αριστερά χρειάζεται να παλέψει για το σταμάτημα όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που το μόνο που κατάφεραν είναι κέρδη για το κεφάλαιο, ανείπωτη δυστυχία για τους λαούς, ραγδαία άνοδο των Τζιχαντιστών κλπ, και για μια άλλη κοινωνία, που κίνητρό της δεν θα έχει το κέρδος και την εκμετάλλευση, αλλά την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα – μια κοινωνία σοσιαλιστική.

***

Με βάση το πιο πάνω σκεπτικό το  «Ξ» συμμετέχει σε πολλές περιοχές σε κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Παραθέτουμε στη συνέχεια μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.

______________________

Θεσ/κη – Απολογισμός πρώτων δράσεων

Η εκστρατεία του «Ξ» Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αμέσως μετά τις εκλογές, την Παρασκευή 25/9 και την Κυριακή 27/9.

Την Παρασκευή 25/9 από τις 19:00, βρεθήκαμε στον κοινωνικό χώρο «Στέκι Μεταναστών», καλώντας τον κόσμο να φέρει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα είχαμε διοργανώσει και ρεμπέτικη βραδιά με τους Ιόλη Ρώσσιου, Παναγιώτη Σερέτη και Άρη Τέγο.

Η εξέλιξη της βραδιάς ήταν τόσο καλή που πραγματικά είχαμε πάρα πολλούς λόγους να γιορτάσουμε! Πάνω από 200 άτομα συνολικά πέρασαν από το Στέκι Μεταναστών, είτε για να φέρουν είδη πρώτης ανάγκης, είτε για να ενημερωθούν για την κατάσταση είτε για να συμμετέχουν στο γλέντι.

Το επόμενο βήμα ήταν η μεταφορά των ειδών πρώτης ανάγκης στο Κιλκίς και την Ειδομένη, και η βοήθεια στους εκεί εθελοντές που δίνουν καθημερινά τη μάχη στήριξης των προσφύγων.

Έτσι, την Κυριακή, στις 10:30 το πρωί μαζευτήκαμε 27 άτομα που γεμίσαμε 7 πορτ μπαγκάζ και 2 ολόκληρα αυτοκίνητα με τα είδη που είχαμε μαζέψει και τα μεταφέραμε σε αποθήκη του Κιλκίς, για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Ειδομένη.

Κατερίνα Κλείτσα
Τηλ. Επικοινωνίας: 6973253558

______________________

Θεσ/νίκη: Αλληλεγγύη από το 5ο διαμέρισμα

Η τοπική οργάνωση του Ξεκινήματος στο 5ο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης οργανώνει εκστρατεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ειδομένη. Παρακάτω διαβάστε απόσπασμα της ανακοίνωσης που μοιράζεται στη γειτονιά. Πρώτος σταθμός στην εκστρατεία θα είναι η Παρασκευή 9 Οκτώβρη (7-10μμ) όπου θα μαζευτούν είδη πρώτης ανάγκης στην ΕΡΤ3 

Πολλά ακούμε και βλέπουμε αυτές τις μέρες για το ζήτημα των προσφύγων: ότι είναι τζιχαντιστές, κακοποιοί, βιαστές, δολοφόνοι, ότι τα σύνορα πρέπει να κλείσουν, ότι ο φράχτης του Έβρου πρέπει να διατηρηθεί γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δε μπορεί να διαχειριστεί τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Όσοι τα λένε αυτά «ξεχνούν» να μας πουν ότι όσοι πρόσφυγες φεύγουν από τις χώρες τους, ρισκάροντας τη ζωή τους, φεύγουν γιατί στις χώρες τους η ζωή τους είναι σίγουρα χαμένη. Είναι πρόσφυγες από τη Συρία και δεν είναι τζιχαντιστές, αλλά φεύγουν για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του ISIS. Δεν θέλουν να «ισλαμοποιήσουν» την Ευρώπη, αλλά φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τον πόλεμο.

Είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν, χώρες όπου τα τελευταία χρόνια μαίνονται πόλεμοι και εμφύλιες συρράξεις. Χώρες που τα τελευταία χρόνια μετρούν καθημερινά άμαχα θύματα μετά από στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Ξεχνούν» να μας πουν ότι «κλειστά σύνορα» δεν σημαίνει τίποτα διαφορετικό από σφαίρα στο ψαχνό σε όσους/ες πρόσφυγες προσπαθούν να τα περάσουν, τίποτα διαφορετικό από το να αφήσουμε τους πρόσφυγες να πνιγούν ή να τους βουλιάξουμε επίτηδες. Και αυτά την ίδια ώρα που μέσα στο 2015 έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο πάνω από 3000 άνθρωποι!

Τηλ. Επικοινωνίας:
6945195068 και 2310540432

______________________

Δράσεις αλληλεγγύης από την «Παρέμβαση» στην Κω

Η ομάδα «Παρέμβαση» στην Κω, άρχισε να συγκροτείται πρόσφατα με αφορμή την προσφυγική κρίση, που κάνει αισθητή την παρουσία της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (πριν φτάσει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας) αλλά και με την άνοδο της ακροδεξιάς στην περιοχή.

Η ομάδα ασχολείται εντατικά με το θέμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας γύρω από το προσφυγικό, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν πρόσφυγες από τη «Χρυσή Αυγή» και διάφορους «αγανακτισμένους» κατοίκους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Κω, είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι, αφού σε πολλές περιπτώσεις χάνουν όλα τους τα υπάρχοντα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην έχουν ούτε τα στοιχειώδη (ρούχα και παπούτσια) προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η «Παρέμβαση» στο αμέσως επόμενο διάστημα θα οργανώσει διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, πολλά από τα οποία θα αποσταλούν στην Κω από αντίστοιχες ομάδες αλληλεγγύης από την Αθήνα και την Πάτρα.

Σοφία Χατζηφούντα
Τηλ. Επικοινωνίας: 6981030493

______________________

Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας

Μετά τη μαζική συμμετοχή στην αντιφασιστική πορεία που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Αντιφασιστική Κίνηση ξεκίνησε εκστρατεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Η 1η δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Οκτώβρη όπου έγινε ενημερωτική παρέμβαση και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης έξω από σούπερ μάρκετ της πόλης.

Το κεντρικό γεγονός της εκστρατείας θα είναι μια συναυλία αλληλεγγύης με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών ή/και οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των μεταφορικών και αγοράς επιπλέων πραγμάτων.

Η συναυλία προγραμματίζεται για το Σάββατο 10 Οκτώβρη στις 9.30μμ στο Θόλο του Πανεπιστημίου με το συγκρότημα «Ηχώ των Δρόμων» και τους Νίκο Παρθένη & Ζαφείρη Κουκουσέλη.

Γιάννος Νικολάου
Τηλ. Επικοινωνίας 6944421153

______________________

Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου: δημιουργία και πρώτες δράσεις

Η «Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου – Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες & Μετανάστες» δημιουργήθηκε με αφορμή την αυξημένη ροή προσφύγων που περνά αυτό το διάστημα από την Ελλάδα και την ανάγκη για έμπρακτη στήριξη τους.

Πήρε την πρωτοβουλία να μαζέψει είδη πρώτης ανάγκης καθώς και να συμβάλλει με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, εκδηλώσεις κ.α. στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών και στην πάλη ενάντια στο φασισμό.

Τα είδη πρώτης ανάγκης θα αποσταλούν

1. Στην Κω όπου θα τα μοιράσει στους πρόσφυγες η τοπική πρωτοβουλία «Παρέμβαση» που οργανώνει δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

2. Στη Σάμο όπου θα τα μοιράσει στους πρόσφυγες η «Κίνηση Σάμου για τα ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες».

Ήδη οι πρώτες δράσεις έδειξαν τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Από τα αξιοσημείωτα στιγμιότυπα ήταν όταν ένα παιδάκι ρώτησε να καταλάβει τι συμβαίνει και στη συνέχεια άνοιξε κουβέντα με τον μπαμπά του για τα παιχνίδια και για τα περσινά του ρούχα που μπορεί να φέρει.

Συγκινητική ήταν και η προσφορά μιας τσιγγάνας, η οποία μας είπε πως δεν έχει να δώσει τρόφιμα και πως η ίδια τα έχει ανάγκη, αλλά έχει στο σπίτι της στο Μενίδι κουβέρτες και ρούχα που μπορεί να δώσει και συζητούσε πώς να μας τα φέρει.

Από το blog της οργάνωσης του  «Ξ» στου Ζωγράφου:xekinimazografou.wordpress.com
Τηλ. Επικοινωνίας: 6976009610

______________________

Ζωγράφου: η εκστρατεία για τους πρόσφυγες συνεχίζεται

Η εκστρατεία της «Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου» έχει αγκαλιαστεί και από φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας όπως ο Συνεταιρισμός Ζωγράφου (ΣΥΝΖΩ) και ο «Γυμναστικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών Ιλισίων» που συμμετέχουν στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Διάλογος για συνεργασία έχει ανοίξει και με άλλους φορείς όπως π.χ. οι πρόσκοποι του Ζωγράφου κ.α.

Έμπρακτη στήριξη είχαμε και από σωματεία των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Η «Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ» (σωματείο εργαζομένων στα τρόλει) μας έδωσε δωροεπιταγές για σούπερ-μάρκετ αξίας 320 ευρώ (τελικά με «παζάρια» στο σούπερ μάρκετ αγοράσαμε είδη αξίας 420 ευρώ)· το «Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ» (σωματείο εργαζομένων στα λεωφορεία) αγόρασε και μας έδωσε αδιάβροχα αξίας 175 ευρώ· ενώ το «Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» θα μας δώσει την επόμενη βδομάδα 400 ευρώ για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και για την κάλυψη εξόδων για την αποστολή τους στη Σάμο και στην Κω.

Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη διάθεση για στήριξη της εκστρατείας από την Δημοτική Αρχή. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου ζητήσαμε από τη Διοίκηση του Δήμου να μας παραχωρήσει έναν χώρο για να αποθηκεύουμε τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγουμε για όσο διάστημα διαρκέσει η εκστρατεία. Η απάντηση της Δημάρχου Τ. Καφατσάκη ήταν αρνητική.

Ειρήνη Πλουμπίδη
Δημοτική Σύμβουλος,
Ξεκίνημα Ζωγράφου*

 
Τηλ. Επικοινωνίας 6976009610
 
____________________
* Το Ξεκίνημα Ζωγράφου προχώρησε σε εκλογική συνεργασία με το «Κίνημα στην Πόλη» στις δημοτικές εκλογές του 2014. Οι υποψήφιοι του Ξεκινήματος Ζωγράφου που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος στην Πόλη στα πλαίσια της εκλογικής συνεργασίας ήταν η Ειρήνη Πλουμπίδη και ο Διονύσης Χριστόπουλος και εκλέχτηκαν στην 1η και 4η θέση αντίστοιχα.

______________________

Δράσεις Αλληλεγγύης στα Πατήσια

Την Παρασκευή 2/10 και το Σάββατο 3/10 ξεκίνησε η εκστρατεία της Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας στα Πατήσια μαζί με την Αντιφασιστική Επιτροπή Πατησίων-Λαμπρινής. Πραγματοποίησαν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, έξω από σούπερ μάρκετ της Πατησίων.

Στο κάλεσμα αυτό οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά θετικά και γέμισαν την πρώτη μέρα 7 αυτοκίνητα με ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, κουβέρτες, παιχνίδια για παιδιά, πάνες, φάρμακα κ.α. ενώ τη δεύτερη μέρα γέμισαν 11 αυτοκίνητα.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια μικρή μερίδα κατοίκων που μας ρωτούσαν γιατί δεν κάνουμε κάτι για τους Έλληνες άστεγους. Στην συγκεκριμένη δράση δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο στις ανάγκες των προσφύγων, καθώς δώσαμε ρούχα και κουβέρτες σε συμπολίτες μας που τα είχαν ανάγκη.

Ένα όμορφο στιγμιότυπο ήταν όταν ήρθε μια μετανάστρια για να αφήσει λίγα ρούχα και τρόφιμα, λέγοντας μας «όλοι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Γιώργος Λυγουριώτης
Τηλ. Επικοινωνίας: 6942945765
7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,089ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής