Αλληλεγγύη στους απεργούς της πετροβιομηχανίας στο Ιράν!

Ανακοίνωση από το «Ξ»

Δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι εργάτες στη βιομηχανία πετρελαίου, σε περισσότερα από 105 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, απεργούν στο Ιράν για πάνω από ένα μήνα (οι πρώτες απεργίες ξεκίνησαν στις 19 Ιουνίου). 

Τα αιτήματα των εργατών, όπως αναφέρονται από τη νεοσύστατη Οργανωτική Επιτροπή για την Απεργία των Συμβασιούχων Εργατών Πετρελαίου, είναι η αύξηση των μισθών σε 12 εκατομμύρια τουμάν (περίπου 480 δολάρια) το μήνα, 20 ημέρες εργασίας και 10 ημέρες ρεπό κάθε μήνα, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Από την αρχή της απεργίας, οι ιδιώτες εργολάβοι και υπεργολάβοι που εκτελούν τα έργα απολύουν τους εργαζόμενους και παρακρατούν τους μισθούς τους. Οι απεργοί σε αντάλλαγμα απαιτούν την ακύρωση των ιδιωτικών συμβάσεων και την επιστροφή όλων των απολυμένων εργαζομένων στους χώρους εργασίας. 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να συστήσει «ισλαμικά συμβούλια» στους χώρους εργασίας για να ενισχύσει τον έλεγχό της πάνω στους εργαζόμενους, ενώ αυτοί αντιδρούν σε κάτι τέτοιο και επιμένουν στο δικαίωμα να σχηματίζουν τις δικές τους πραγματικές οργανώσεις, καθώς και στο δικαίωμα να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και να διαμαρτύρονται. 

Το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν παραβιάζει συνεχώς τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Συλλαμβάνει απεργούς εργαζόμενους, οι οποίοι υπόκεινται σε αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένου του μαστιγώματος ως τιμωρία για τους αγώνες τους. 

Εκφράζουμε τη υποστήριξή μας στους αγώνες και τα αιτήματα των δεκάδων χιλιάδων που συμμετέχουν στην απεργία για:

  • υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης
  • την ελευθερία των εργαζομένων να οργανώνουν τα δικά τους συνδικάτα, να απεργούν και να διαμαρτύρονται
  • την ασφάλεια των θέσεων εργασίας και την ακύρωση των συμβάσεων προσωρινής εργασίας, για να μπει ένα τέλος στο καθεστώς των ιδιωτικών εργολαβιών

Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους απεργούς και τους εργαζόμενους που έχουν φυλακιστεί. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα