Αλληλεγγύη στον Μουσταφά Χιουρμπέν, αντιρρησία συνείδησης στη βόρεια Κύπρο

Ανακοίνωση της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς στην ΚύπροΤην Τρίτη 23/1 ο Μουσταφά Χιουρμπέν μπήκε στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή 3 ημερών που διέταξε το Στρατιωτικό Δικαστήριο στη βόρεια Κύπρο, για τη μη αποδοχή του να συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις εφεδρείας ή πληρώσει το πρόστιμο που του επέβαλε το δικαστήριο.

Ο Μουσταφά Χιουρμπέν κλήθηκε στο Στρατιωτικό Δικαστήριο στις 16 Νοεμβρίου 2023. Έξω από το δικαστήριο, σε δηλώσεις του στον τύπο είπε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κλήση της εφεδρείας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως:

«Δεν ήθελα να συμμετέχω σε ένα θεσμό που εκπαιδεύει ανθρώπους να σκοτώνουν ανθρώπους, είτε για άμυνα είτε για επίθεση».

Στις 18 Ιανουαρίου 2023 εκδόθηκε η απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου.

Η δικαστής αποδέχτηκε ότι ο Μουσταφά είναι αντιρρησίας συνείδησης, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη ούτως ώστε να γίνει αποδεκτή κάποια εναλλακτική θητεία, οπότε η επιλογή της αθώωσης δεν μπορεί να υφίσταται.

Η ποινή που του απαγγέλθηκε ήταν πρόστιμο 800 τουρκικών λιρών (περίπου 25 ευρώ) το οποίο έπρεπε να πληρωθεί εντός 5 ημερών, διαφορετικά θα οδηγούνταν στη φυλακή για 3 μέρες, όπως και έγινε στις 23 του Γενάρη.

Το δικαίωμα στην αντίρρηση στη βόρεια Κύπρο

Το δικαίωμα της εναλλακτικής θητείας σε περίπτωση που είσαι αντιρρησίας συνείδησης δεν αναγνωρίζεται στη βόρεια Κύπρο. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP – Βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης) κατέθεσε νομοσχέδιο για τη διαδικασία ρύθμισης της εκπλήρωσης εναλλακτικής κοινωνικής εργασίας αντί της στράτευσης από τους αντιρρησίες συνείδησης, όμως στις 8 του Γενάρη απορρίφθηκε από τη βουλή. Η δικαιολογία ήταν ότι ζούμε σε κατάσταση κατάπαυσης πυρός και όχι ειρήνης και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να αναγνωριστεί εναλλακτική θητεία.

Η στρατιωτική θητεία στη βόρεια Κύπρο είναι 15 μήνες, και ακολουθείται υποχρεωτική συμμετοχή σε ασκήσεις εφεδρείας μια φορά τον χρόνο.

Έτσι, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες ο Μουσταφά Χιουρμπέν καταδικάστηκε σε πρόστιμο και φυλακή. Κάθε χρόνο, προκειμένου να μην συμμετέχει στην άσκηση, θα πρέπει να ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

3 μέρες φυλάκισης

Η ποινή που δέχτηκε ο Μουσταφά Χιουρμπέν είναι μικρή γιατί δεν ήταν μόνος του. Δίπλα του ήταν από την αρχή η Πρωτοβουλία για τους Αντιρρησίες Συνείδησης στην Κύπρο οι οποίοι έκαναν εκστρατεία αλλληλεγγύης του Μουσταφά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με παράλληλη οργάνωση εκδηλώσεων αλληλεγγύης έξω από το δικαστήριο.  Παρουσία είχαν στην εκστρατεία και παρατηρητές του War Resisters International και του European Bureau for Conscientious Objection.

Η αντίρρηση συνείδησης στο στρατό είναι πολύ σημαντική στην Κύπρο

Μόλις 50 χρόνια έχουν περάσει από το πραξικόπημα της Χόυντας, την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή. Όντως το νησί βρίσκεται σε κατάσταση κατάπαυσης πυρός, δεν έχουμε ζήσει ποτέ σε ειρήνη.

Τα αποτελέσματα του πολέμου και του μιλιταρισμού τα βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας. Το να αρνηθεί κάποιος να υπηρετήσει στον στρατό για λόγους συνείδησης είναι πολύ σημαντικό και θαρραλέο, ειδικά στον βορρά που το να μην υπηρετήσεις σημαίνει φυλακή.

Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στον στρατό σε βορρά και νότο. Παλεύουμε για μια Κύπρο ενωμένη, ειρηνική και απαλλαγμένη από όλους τους στρατούς.

* Στη νότια Κύπρο το δικαίωμα αναγνωρίστηκε και θεσμοθετήθηκε η εναλλακτική θητεία το 2011.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα