Αλληλεγγύη στον δάσκαλο Η. Σμήλιο που διώκεται πειθαρχικά για συμμετοχή στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών

Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης

Με μια νέα δίωξη βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος ο Ηλίας Σμήλιος, δάσκαλος και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά από την υπηρεσία στην οποία εργάζεται. Συγκεκριμένα, παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κατηγορούμενος βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα για «ανάρμοστη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας».

Αφορμή για την πειθαρχική δίωξη του Η. Σμήλιου αποτέλεσε η μαχητική και διαρκής συμμετοχή του στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών, μέσα από τις δράσεις του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Ο Η. Σμήλιος δεν είναι ο μόνος που διώχθηκε για τη συμμετοχή του στο κίνημα αυτό – στην πραγματικότητα έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία εκδικητικών διώξεων αγωνιστών.

Πρόκειται για ένα λαϊκό κίνημα αντίστασης και αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη αλλά και πανελλαδικά. Ένα κίνημα που έκφραζε τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που στο όνομα της οικονομικής κρίσης, οδηγούσαν όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαού στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση, ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών αυξάνονταν ανεξέλεγκτα.

Σε μία από αυτές τις δίκες, ο Η. Σμήλιος και ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης καταδικάστηκαν σε 10 μήνες με τριετή αναστολή επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2017, που έγινε για να σωθούν δυο σπίτια λαϊκών οικογενειών. Εισαγγελέας και δικαστική έδρα στήριξαν την καταδικαστική απόφαση σε ένα απόλυτα σαθρό κατηγορητήριο, αγνοώντας το ότι κανείς δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει τα υπό πλειστηριασμό σπίτια και άρα «συναγωνισμός» δεν υπήρξε, όπως και το ότι η «παράνομη βία» δεν προέκυψε από κανέναν μάρτυρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο – ούτε καν τον αστυνομικό μάρτυρα κατηγορίας!

Πατώντας πάνω σε αυτήν την απαράδεκτη πρωτόδικη απόφαση (για την οποία έχει ασκηθεί έφεση και αναμένεται η εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό), η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «βιάζεται» να στείλει τον Η. Σμήλιο στο «πειθαρχικό».

Όπως εύστοχα σημειώνει η Γενική Συνέλευση του Ζ΄ Συλλόγου Π.Ε. Θεσσαλονίκης:

«Το λάθος που διέπραξε ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος δεν αφορά στο παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο. Το “έγκλημα” του ήταν ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα των συνανθρώπων του στο δικαίωμα της στέγης, συμμετέχοντας στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα κοράκια των τραπεζών και των funds».

Σήμερα που η κοινωνική πλειοψηφία βιώνει τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης, είναι απόλυτα αναγκαίο να δηλώσουμε όλοι τη συμπαράστασή μας προς τους διωκόμενους, που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των εργαζόμενων και των ανέργων, των νέων και των συνταξιούχων στη στέγη. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας γιατί δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να αγωνιστούν για να σταματήσει το πραγματικό έγκλημα των πλειστηριασμών!

Για όλου τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης παραπομπής του Η. Σμήλιου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα