Αλληλεγγύη στον αγώνα των δασοπυροσβεστών!

«Άφησε τα συνδικαλιστικά σε μένα, είστε ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων και σας έχουμε προσέξει».

Αυτή ήταν η απάντηση του Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ, κ. Ξυνίδη στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών, όταν ο τελευταίος του παρουσίαζε τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου του.

Ναι, τόσο πολύ πρόσεξε το ΠΑΣΟΚ τους συμβασιούχους πυροσβέστες, που φέτος μείωσε τις συμβάσεις τους από τους 8 μήνες στους 7 και περιέκοψε τις μηνιαίες αποδοχές τους, οι οποίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 750 ευρώ το μήνα, κατά 40-60 ευρώ!

Οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες αποτελούν το 40% της δύναμης της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Προσλαμβάνονται την άνοιξη, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές. Το χειμώνα, όταν και απολύονται, εξαρτώνται από ένα επίδομα ανεργίας, ύψους γύρω στα 450 ευρώ. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, προεκλογικά τους υπόσχονται μονιμοποίηση. Μετά τις εκλογές όμως, «ανακαλύπτουν» ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για να τους μονιμοποιήσουν. Έτσι, ένας κλάδος εργαζομένων που έχει χάσει 22 από τους ανθρώπους του στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών, παραμένει όμηρος των συμβάσεων και των επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Στα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν οι μεγάλες ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην παραλαβή των μέσων ατομικής προστασίας. Στις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, είδαμε τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες να δίνουν συχνά τη μάχη με τις φλόγες χωρίς να έχουν μάσκες, κράνη, γάντια, κοκ. για να μην αναφέρουμε την πλημμελή ή ανύπαρκτη συντήρηση των οχημάτων και του λοιπού πυροσβεστικού εξοπλισμού. 

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει ένα «φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ. Όμως πραγματική και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των δασών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την προστασία των ανθρώπων που εργάζονται για την διαφύλαξή τους. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανθρώπους με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς να δαπανηθούν κονδύλια για τον εξοπλισμό τους.

Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι και να στηρίξουμε τον αγώνα των δασοπυροσβεστών, οι οποίοι μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους δίνουν σήμερα τη μάχη ενάντια σε μια κυβέρνηση, που για να εξασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου, θυσιάζει στην πραγματικότητα τις ζωές μας.                                               

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα