Την Τρίτη 10 Γενάρη πραγματοποιήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες οι σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών έδωσαν τον τόνο, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων του κλάδου. Σπουδαστές και απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών έχουν εξοργιστεί και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το περίφημο «Προεδρικό Διάταγμα 85» τον περασμένο Δεκέμβρη, οι σπουδαστές προχώρησαν σε συνελεύσεις ανά σχολή και σε συντονισμό μεταξύ τους ανά πόλη, προσπαθώντας να αντιδράσουν και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διάταξη που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου.
Έτσι, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις έξω και μέσα στα θέατρα, μαζικές κινητοποιήσεις, όπως αυτή της 27ης Δεκέμβρη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ στις 10 Γενάρη, πέρα απ’ τις συγκεντρώσεις, έγιναν και καταλήψεις της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα από τον Σύλλογο Σπουδαστών/τριών, της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη και της αντίστοιχης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην Πάτρα.
Διαβάστε στη συνέχεια την ανακοίνωση αλληλεγγύης στον αγώνα των σπουδαστών και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών που μοιράζει το «Ξ», για τους λόγους που κινητοποιείται ο κλάδος και γιατί αυτός ο αγώνας χρειάζεται τη στήριξη όλης της κοινωνίας.
Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε μέσω Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 85/17-12-2022) μέτρο σύμφωνα με το οποίο όλοι/ες οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, σχολών χορού, κινηματογράφου και ωδείων κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
Το χτύπημα αυτό στην Τέχνη δεν είναι βέβαια αποκομμένο από την υπόλοιπη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Από την αρχή κιόλας της θητείας της, η ΝΔ έχει επιτεθεί στη δημόσια Παιδεία, ξεπουλάει την δημόσια Υγεία και μια σειρά κοινωνικών αγαθών, ενώ παράλληλα έχει ψηφήσει αντεργατικούς νόμους ανατρέποντας πολλά από τα κεκτημένα των περασμένων δεκαετιών, όπως το 8ωρο. Έτσι και τώρα, η κυβέρνηση χτυπά έναν ακόμα επαγγελματικό κλάδο, και μάλιστα έναν από αυτούς που θεωρούνται από τους πιο επισφαλείς, τον κλάδο των καλλιτεχνών.
Μέσα σε αυτά τα οποία προβλέπει το Π.Δ. 85, είναι η ακύρωση κάθε αναγνώρισης/διαβάθμισης των καλλιτεχνικών πτυχίων, επομένως και η υποβάθμισή τους σε ΔΕ. Αυτό θα επιφέρει στους εργαζόμενους του κλάδου:
- πτώση μισθολογικού κλιμακίου,
- αποκλεισμό από διεκδίκηση θέσεων εργασίας,
- σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμία ακόμα και διατήρησης της θέσης εργασίας,
ενώ αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη στους διάφορους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ούτως ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερο, καθώς πλέον δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι που τους κάνει πολύ πιο ευάλωτους εργασιακά.
Το Π.Δ. αυτό, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε αυτοβούλως το εργασιακό μέλλον των καλλιτεχνών, είναι μία ακόμα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, μία ακόμα επίθεση στην νεολαία, μία ακόμα «επίθεση στην ελευθερία και την ζωή», όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών.
Πριν τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, αναφέροντας ότι οι κάτοχοι πτυχίων ωδείων εξαιρούνται από το Π.Δ. 85 και κατατάσσονται στη μισθολογική κατηγορία ΤΕ (τεχνικής εκπαίδευσης). Ωστόσο τα σωματεία των μουσικών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, παλεύοντας από κοινού για τη διεύρυνση του μέτρου για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των σπουδαστών και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών και διεκδικούμε μαζί τους:
- Ανωτατοποίηση του τίτλου σπουδών και την κατάργηση του Π.Δ.85
- Ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
- Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία
- Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων
- Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα
Αποσπάσματα από το κοινό κάλεσμα σωματείων για την κινητοποίηση της Τρίτης 10 Γενάρη:
Το Π.Δ. 85/22 ξεσήκωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο και οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στο Δεκέμβρη οι οποίες έφεραν στο επίκεντρο τα χρόνια προβλήματα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.
Είναι ελπιδοφόρο ότι εκατοντάδες νέοι σπουδαστές βγήκαν στο δρόμο ζητώντας την αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παρά το ότι η χώρα μας διαθέτει ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό σε όλες τις μορφές της Τέχνης, προωθείται σταθερά από το Κράτος και από όλες τις Κυβερνήσεις, η απαξίωση του Πολιτισμού και ειδικότερα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.
Μπροστά στη διευρυμένη αγανάκτηση η Κυβέρνηση επιχείρησε με ελιγμό να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των καλλιτεχνών. Με διευκρινιστική Εγκύκλιο αναφέρει ότι οι κάτοχοι Πτυχίων Ωδείων κατατάσσονται στην μισθολογική κατηγορία Τ.Ε. σύμφωνα με το ν. 4325/15. Ζητάμε τη διεύρυνση αυτού του μέτρου χωρίς διακρίσεις για το σύνολο των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών.
Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο επίκεντρο το αίτημά μας για Μουσική Εκπαίδευση Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα.
Σ’ αυτόν το δρόμο απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας
- προς τους επαγγελματίες μουσικούς,
- προς τους σπουδαστές μουσικής και
- το εκπαιδευτικό προσωπικό σε Ωδεία και σε Πανεπιστημιακά τμήματα,
απέναντι σε λογικές που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό των διαφορετικών επαγγελματικών προσόντων.
Κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα με Συνελεύσεις και συσκέψεις για τη διαμόρφωση αιτημάτων που αφορούν την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο.Τ.Α.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΠΑΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ