Αλληλεγγύη στο «Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου» που διώκεται με 3 εκατ. ευρώ!

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα» 

Την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη δικάζονται στα δικαστήρια Ερμούπολης 3 αγωγές εναντίον του «Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου» (ΠΠΠΣ) και μελών του, με τις οποίες οι εταιρείες του ομίλου «ONEX» που διαχειρίζονται το ναυπηγείο Νεώριο Σύρου ζητούν 3.000.000 ευρώ! 

Πρόκειται για απίστευτη, προκλητική και θρασύτατη προσπάθεια της ONEX να εξοντώσει οικονομικά το Παρατηρητήριο, να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τους πολίτες που ανησυχούν για τη ρύπανση, καθώς αυτό που έκαναν είναι να υποβάλουν ερωτήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης είναι πραγματικά αποκαλυπτικό. 

Το ιστορικό

Τον Φλεβάρη του 2020 το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών δημοσιεύει ανάλυση δειγμάτων από το λιμάνι της Ερμούπολης, στα οποία εντοπίστηκε πολύ υψηλή συγκέντρωση τοξικών βαρέων μετάλλων. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνει τότε στη Βουλή διενέργεια μελέτης για να υπάρξουν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Καθώς μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020 δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη σε σχέση με τις εξαγγελίες, το ΠΠΠΣ (που ιδρύθηκε τον Ιούλη του 2020 και σήμερα αριθμεί 320 μέλη) απευθύνει ερώτημα στο Υπουργείο σχετικά με την πορεία της μελέτης, καθώς τα φαινόμενα ρύπανσης στην επιφάνεια της θάλασσας του λιμανιού παρέμεναν, όπως και το νέφος σκόνης που παρατηρούνταν συχνά στην ευρύτερη περιοχή του ναυπηγείου.

Τον Φλεβάρη του 2021 η ONEX στέλνει αγωγή στο ΠΠΠΣ ζητώντας αποζημίωση 1 εκ. ευρώ για «συκοφαντική δυσφήμιση, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη», ενώ τους επόμενους 2 μήνες μετά ζητάει το ίδιο ποσό από 2 μέλη του, λόγω ραδιοφωνικών συνεντεύξεων για το ζήτημα.

Τον Μάη του 2021, 1,5 χρόνο μετά τις αρχικές εξαγγελίες, το Υπουργείο ανακοινώνει ότι τελικά η μελέτη θα γίνει, αλλά με χρηματοδότηση της ONEX! Δηλαδή η ίδια η εταιρεία της οποίας η δραστηριότητά πρέπει να μελετηθεί, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μιας έρευνας η οποία υποτίθεται θα είναι ανεξάρτητη. 

Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο!

Διώξεις, αντί για μελέτη

Σχεδόν 2 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει καμία μελέτη, ούτε από το Υπουργείο ούτε από την εταιρεία, αλλά το μόνο που έχει γίνει είναι να στηθούν εξοντωτικές δίκες εναντίον του ΠΠΠΣ και 2 μελών του ατομικά. 

Διώκονται άνθρωποι που ανησυχούν και αγωνίζονται για καθαρό περιβάλλον, με την υποτιθέμενη κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, ενώ αυτό που έκαναν στην ουσία ήταν να δημοσιοποιήσουν και να απευθύνουν ερωτήματα σε σχέση με αποτελέσματα που αναλύσεων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Δεν θα τους περάσει!

Πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης και εξόντωσης όσων αγωνίζονται. Όπως σημειώνει το ΠΠΠΣ:

«Το φυσικό περιβάλλον υφίσταται  μία τρομακτικών διαστάσεων επίθεση από κερδοσκοπικά συμφέροντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή μας   (καταστροφικές πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη κατασκευή αιολικών πάρκων, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων). Η προστασία του εξαρτάται από την ενεργοποίηση και τη  συμμετοχή όλων μας!»

Στον αγώνα του ΠΠΠΣ στέκονται αλληλέγγυες μια σειρά φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, οι Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης Κυκλάδων, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, η Ένωση Γονέων Σύρου κλπ, ενώ ψηφίσματα αλληλεγγύης έχουν εκδώσει δεκάδες περιβαλλοντικές κινήσεις και συλλογικότητες.

Παράλληλα, το «Παρατηρητήριο» δεν το βάζει κάτω, προσπαθώντας να κοινοποιήσει όσο πιο πλατιά γίνεται το ζήτημα των διώξεων, σε όσα ΜΜΕ δεν υπακούουν στα συμφέροντα της ONEX, διοργανώνοντας παράλληλα και ανοιχτές ενημερώσεις στην κοινωνία της Σύρου.

*** 

Σαν Ξεκίνημα στηρίζουμε πλήρως το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και τις δράσεις του και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μεταφέρουμε αυτή την ενημέρωση όσο πιο πλατιά γίνεται στην κοινωνία. 

Είναι όχι μόνο δικαίωμα αλλά και χρέος των τοπικών κοινωνιών να ελέγχουν και να κινητοποιούνται και να ενημερώνουν για ζητήματα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. 

Καταγγέλλουμε τη θρασύτατη επιθετικότητα των ιδιοκτητών του ναυπηγείου, που στοχεύει όχι μόνο το ΠΠΠΣ αλλά και στα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα με στόχο να τρομοκρατήσει και να φιμώσει.

Απαιτούμε να παύσει κάθε δίωξη εναντίον του ΠΠΠΣ και των μελών του και να προχωρήσει άμεσα ανεξάρτητη μελέτη από δημόσιο φορέα και συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με τη ρύπανση στο νησί. 

Το «Ξ» συνυπογράφει το ψήφισμα συμπαράστασης στο ΠΠΠΣ, μαζί με άλλες συλλογικότητες, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω. Καλούμε τους αναγνώστες/τριες μας να στηρίξουν το ΠΠΠΣ περνώντας το ψήφισμα από συλλόγους, σωματεία ή τις συλλογικότητές τους και να το στείλουν στο e-mail του ΠΠΠΣ: [email protected].

Ψήφισμα συμπαράστασης στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ)

Ψήφισμα

Με αφορμή το ερώτημά προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι εταιρείες του ομίλου ONEX, που διαχειρίζονται το ναυπηγείο Νεώριο Σύρου, έχουν καταθέσει 3 αγωγές εναντίον του ΠΠΠΣ και δύο μελών του με τις οποίες αξιώνουν αποζημίωση άνω των €3.000.000 (!) για «συκοφαντική δυσφήμιση, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη».

Στις 10/12/2021, 9πμ, στην Ερμούπολη εκδικάζονται οι 3 αγωγές του ομίλου της ΟΝΕΞ εναντίον του ΠΠΠΣ.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη αυτή,  εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για την προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης και φίμωσης πολιτών οι οποίοι, με νόμιμους τρόπους, αξίωσαν  από την Πολιτεία να διασφαλίσει την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον. 

Το φυσικό περιβάλλον υφίσταται  μία τρομακτικών διαστάσεων επίθεση από κερδοσκοπικά συμφέροντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή μας   (καταστροφικές πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη κατασκευή αιολικών πάρκων, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων). Η προστασία του εξαρτάται από την ενεργοποίηση και τη  συμμετοχή όλων μας!

Τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, η εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, η προστασία του περιβάλλοντος και η προάσπιση των εργασιακών σχέσεων και των θέσεων εργασίας, αποτελούν αυτονόητες διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος και είναι αλληλενδετα.

Με αίσθημα αλληλεγγύης για όσους αγωνίζονται, ασκώντας  το συνταγματικά  κατοχυρωμένο δικαίωμα, που αποτελεί ταυτόχρονα  καθήκον κάθε πολίτη και συλλογικού φορέα, να  προβαίνουν σε δημόσιο έλεγχο των πράξεων και των παραλείψεων της Πολιτείας σχετικά με  ζητήματα προστασίας  του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και γενικότερα των συνθηκών διαβίωσης και  της ποιότητας ζωής, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όσους μετέχουν στον αγώνα αυτό.

Στηρίζουμε το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, που σήμερα αριθμεί 320 μέλη, στην προσπάθεια του:

  • να ασκεί κοινωνικό έλεγχο στις αρχές, προκειμένου να διασφαλίζουν και να εγγυώνται την τήρηση των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας,
  • να ενημερώνει δημόσια για τις ενέργειές του και τον προβληματισμό του,  αναφορικά με ενδεχόμενους κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Συμπαραστεκόμαστε στο ΠΠΠΣ για τις εξοντωτικές αγωγές που έχει δεχτεί, ύψους άνω των 3.000.000,00 €, επειδή έθεσε ερωτήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στην Ερμούπολη.

Απαιτούμε από την πολιτεία,  σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο,  να κάνει ό,τι επιβάλλεται νομοθετικά για την  προστασία  του  αγαθού  της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της Σύρου και να παράσχει  τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει, προκειμένου να σταματήσει η ενοχοποίηση των ενεργών πολιτών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα