Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα – Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την εργασιακή επισφάλεια

Ύστερα από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη που πέρασε, που έδειξε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο κρατικός αυταρχισμός, η άγρια δολοφονική επίθεση με καυστικό οξύ ενάντια στην συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, στις 22 Δεκεμβρίου 08, έδειξε μέχρι που μπορεί να φτάσει η εργοδοτική τρομοκρατία.

Το κράτος και η αστυνομία άργησαν σκανδαλωδώς να ασχοληθούν με το θέμα, στην αρχή μάλιστα υιοθέτησαν την εκδοχή του ερωτικού εγκλήματος! Ήταν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι μετανάστες, που ανέσυραν το ζήτημα και το έκαναν σημαία του αγώνα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την εργασιακή επισφάλεια.

Καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα στην καθαριότητα…

Οι εργαζόμενες στο κλάδο της καθαριότητας, στην συντριπτική πλειοψηφία τους εργάζονται σε μεγάλες εργολαβικές εταιρίες σαν την ΟΙΚΟΜΕΤ, αυτή στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Οι εταιρίες αυτές καταστρατηγούν κάθε εργατική νομοθεσία με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Αναγκάζουν τις εργαζόμενες να δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, καλύπτουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει με το μισό προσωπικό από αυτό που θα έπρεπε εντατικοποιώντας την εργασία, φροντίζουν να μη δίνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Μεταχειρίζονται τις καθαρίστριες σαν σκουπίδια, χρησιμοποιώντας την απειλή της απόλυσης με κάθε ευκαιρία, ώστε να τις τρομοκρατούν.

Όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή και την ενοχή του κράτους, που όχι μόνο δεν ελέγχει τις εταιρίες στις οποίες παραδίδει την καθαριότητα, όπως θα όφειλε, αλλά παρανομεί το ίδιο αφού πολλές προσφορές που κάνει δεκτές είναι κάτω από το όριο του κόστους, κάτι που ο νόμος απαγορεύει! Έτσι οι μεγαλοεργολάβοι δίνουν χαμηλές προσφορές ώστε να πάρουν τη δουλειά και στη συνέχεια εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους στην πλάτη των εργαζομένων.

…αλλά και παντού

Το παραπάνω εργασιακό καθεστώς όμως, δεν απέχει πολύ από την καθημερινή πραγματικότητα της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε επισφάλεια – των λεγόμενων απασχολήσιμων.

Συμβασιούχοι, εργαζόμενοι σε προγράμματα stage, ντιλιβεράδες και εξωτερικοί, νέοι που εργάζονται με μπλοκάκι, εργαζόμενοι που επινοικιάζονται από ιδιωτικούς ΟΑΕΔ, είναι μόνο κάποιοι από όσους δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Για όλους αυτούς δεν υπάρχει σωματείο αλλά ούτε και τα στοιχειώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στον καπιταλισμό, αυτό είναι το μέλλον, αφού οι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες, ντόπιοι και ξένοι, προωθούν την ολοένα και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας.

Γι’ αυτούς όλους τους λόγους η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβας είναι υπόθεση όλων μας!

Χρειάζεται ο συντονισμός όλων (επισφαλώς εργαζομένων, νέων, φοιτητών, μαθητών) στο κοινό αγώνα για τα στοιχειώδη δικαιώματά μας.

Ζητάμε-απαιτούμε

– παροχή πλήρους σύνταξης και κάλυψης όλης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το δημόσιο για την Κούνεβα, κάλυψη των αναγκών του παιδιού της για σπουδές

– σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης

– διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ που έχει αναλάβει την καθαριότητα στον ΗΣΑΠ από ορκωτούς λογιστές, επιθεώρηση εργασίας, συνδικάτα (ΓΣΕΕ, σωματείο ΗΣΑΠ, ΠΕΚΟΠ κλπ)

– έξω οι εργολάβοι από το δημόσιο, κλείσιμο όλων των δουλεμπορικών εταιριών, κατάργηση των νόμων 2639/98 & 2695/01 που επιτρέπουν τα παραπάνω

– στήριξη στην ΠΕΚΟΠ και στα ήδη υπάρχοντα σωματεία καθαριστριών από το συνδικαλιστικό κίνημα. Άνοιγμα των συνδικάτων στους επισφαλείς εργαζόμενους, έλληνες και ξένους

– πανελλαδική απεργία στον χώρο της επισφάλειας

– κατάργηση της επισφαλούς εργασίας! Πρόσληψη όλων των εργαζομένων που σήμερα εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου-πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα