Αλληλεγγύη στην J.! Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα! Εφετείο Θεσ/νίκης, 9/8, 9.00 π.μ.

Δημοσιεύουμε κάλεσμα που μας έστειλε η Φεμινιστική Δικτύωση για το Δικαίωμα στην Αυτοάμυνα

 

Η αυτοάμυνα στη γυναικεία κακοποίηση είναι δικαίωμά μας!
Αλληλεγγύη στη γυναίκα που αμύνθηκε για να σώσει τη ζωή της.
Εφετείο στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 9.00

 

Το 2010 η J. από μια μακρινή χώρα της Αμερικής, βρέθηκε στη θέση να σκοτώσει τον πρώην σύζυγό της προκειμένου να σωθεί από τη δολοφονική του συμπεριφορά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ήταν βίαιος μαζί της. Και κατά τη διάρκεια του γάμου την κακοποιούσε. Χώρισαν, της πήρε την επιμέλεια του παιδιού και σε μια συνάντησή τους για τα του παιδιού μέσα στο αυτοκίνητό του, έγινε για άλλη μια φορά επιθετικός. «Με άρπαξε από το λαιμό και με γρονθοκόπησε στο αριστερό μάτι», απειλώντας την:  «δεν θα ξαναδείς το παιδί, είσαι νεκρή για το παιδί και θα στείλω τη σωρό σου πίσω στην Κούβα». Φοβούμενη για την ακεραιότητά της, τηλεφώνησε στον νυν σύντροφό της να έρθει, αλλά ο πρώην συνεχίζοντας τις απειλές και τρομοκρατώντας την έβαλε στο πίσω κάθισμα. Φοβούμενη για τη ζωή της, έβγαλε από την τσάντα της το μαχαίρι που είχε για αυτοάμυνα και τον μαχαίρωσε. Με το που έφτασε ο νυν  σύντροφός της, κάλεσε ασθενοφόρο και μετά έφυγε πανικόβλητη. Κατηγορήθηκαν και οι δυο για το φόνο και καταδικάστηκαν σε ισόβια, ο σύντροφός της για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και η J. για την πράξη της άμεσης συνέργειας στο κακούργημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δικάστηκε χωρίς διορισμένο διερμηνέα, παρ’ ότι αυτό προβλέπεται από το νόμο και η ίδια το ζήτησε, ενώ τότε ήξερε λίγα ελληνικά.

Η J. ήδη βρίσκεται 7,5 χρόνια φυλακή.

Αν η J. δεν αντιδρούσε στη βία που δέχτηκε, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να σκοτώσει, πιθανώς θα είχαμε άλλη μια συζυγοκτονία από αυτές που ακούμε καθημερινά.

Η Φεμινιστική Δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στηρίζει κάποιες γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση να αντιμετωπίσουν κατηγορίες επειδή αντιστάθηκαν στην έμφυλη βία. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους,  βλέπουμε όσες είναι στη φυλακή, τις στηρίζουμε οικονομικά, προσπαθούμε να βρούμε δικηγόρους για μια δίκαιη υπερασπιστική γραμμή, τους αποδεικνύουμε πως δεν είναι μόνες.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε στο εφετείο της J. στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 9 για να τη στηρίξουμε με την παρουσία μας.

7,126ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής