Αλληλεγγύη στα παιδιά προσφύγων από το 72ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ «Ανδρέας Κάλβος»

natassa
Της Νατάσσας Αργυράκη

 

 

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή συζήτηση σε σχέση με το αν πρέπει ή όχι να πηγαίνουν τα προσφυγάκια στα ελληνικά σχολεία, υπό ποιες συνθήκες πρέπει να γίνεται αυτό και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί ομαλά. Υπήρξαν ξενοφοβικές αντιδράσεις από διάφορους Συλλόγους Γονέων , με τρανταχτό το παράδειγμα του Ωραιόκαστρου που έδωσε το παράδειγμα μίσους και ρατσισμού, αλλά και της Βόλβης, στο οποίο οι γονείς προτίμησαν να «κόψουν» το σχολείο από τα παιδιά τους προκειμένου να μην παρευρεθούν σε αυτό προσφυγόπουλα (τα οποία παρεμπιπτόντως θα πήγαιναν το απόγευμα και όχι το πρωί μαζί με τα άλλα παιδιά).

this

Από την άλλη φυσικά, υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα σχολείων, όπως το 2ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου, που από τη Δευτέρα προχώρησε σε κατάληψη μ’ ένα πρωτότυπο αίτημα: να ανοίξουν όλα τα σχολεία στους πρόσφυγες.

Η όπως το 72ο σχολείο Αθήνας στο Θησείο που υποδέχτηκε με κεράσματα τα παιδιά. Σχετική ανακοίνωση στήριξης των προσφυγόπουλων είχε εκδώσει εξάλλου ομόφωνα ο Σύλλογος πριν από μερικές ημέρες.

Όπως τόνισε και ο κ. Σιαπάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, στην ΕφΣυν:

«Εμείς θα βοηθήσουμε στην όσο το δυνατόν πιο καλή λειτουργία του προγράμματος για τα προσφυγόπουλα που δεν επηρεάζει ούτε από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής ή κτιριακής υποδομής τη λειτουργία του δικού μας προγράμματος, αλλά παρ’ όλα αυτά θα επιμείνουμε στο συνταγματικό αναφαίρετο δικαίωμα που προστατεύεται και από όλους τους διεθνείς νόμους της πρόσβασης όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική θέση, χρώμα και φυλή, στην πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση.»

Ακολουθεί η ομόφωνη ανακοίνωση του Συλλόγου

 

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 72ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας «Ανδρέας Κάλβος»

 

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το σχολείο μας είναι ένα από τα σχολεία της Αττικής που θα φιλοξενήσουν τις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων. Το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην μόρφωση προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία και το Ελληνικό Σύνταγμα και καλύπτει και τους πρόσφυγες του πολέμου που έχουν στερηθεί το δικαίωμα ανεμπόδιστης μετάβασης στις χώρες της επιλογής τους.

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας να επιδείξουν για ακόμα μια φορά έμπρακτα αλληλεγγύη, όπως και κατά την διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μία ασφαλή και ποιοτική ζωή όπως αρμόζει στα παιδιά κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από οικονομική θέση, φυλή και χρώμα.

Η υποδοχή των παιδιών σύμφωνα με το υπουργείο στηρίζεται οικονομικά σε έκτακτες ενισχύσεις, προσλήψεις ωρομίσθιων, εθελοντισμό και δράση ΜΚΟ εντός των σχολείων, πράγμα που, ενώ δεν επιβαρύνει το πρωινό σχολείο, δεν εξασφαλίζει ούτε τη συνέχεια ούτε τη συνέπεια της λειτουργίας του προγράμματος. Η λειτουργία μιας παράλληλης δομής εκτός διαδικασίας δημόσιας εκπαίδευσης και ειδικά με την προχειρότητα που δημιουργείται, μπορεί να καταλήξει να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει το πρόγραμμα.

Απευθύνουμε κάλεσμα στην Πολιτεία και στο Δήμο Αθηναίων να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις υποστηρικτικές υποδομές υγειονομικές, σίτισης, τάξεις υποδοχής, βοηθητικής διδασκαλίας για τη σταδιακή εγγραφή των παιδιών σε

  • όλα τα σχολεία των περιοχών που γειτνιάζουν με τα κέντρα φιλοξενίας,
  • εντάσσοντάς τα ομαλά σε κανονικές τάξεις.

Για να ανταπεξέλθει η σχολική μονάδα στις νέες ανάγκες ζητάμε άμεσα.

  • Να γίνει επιτέλους η πρόσληψη της καθαρίστριας του σχολείου και να γίνει μία επιπλέον πρόσληψη
  • Πρόσληψη ενός ακόμα σχολικού φύλακα
  • Πρόσληψη τραπεζοκόμου
  • Πλήρη υλικοτεχνική κάλυψη και των δύο ζωνών
  • Βελτίωση των κτιριακών υποδομών

Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε τις λογικές και τις αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων που υιοθετώντας ρατσιστικές αντιλήψεις δε δέχονται παιδιά στα Σχολεία και καλούμε για μια ακόμα φορά στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης απομονώνοντας ξενοφοβικές αντιδράσεις. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η προσφυγιά και η μετανάστευση πλήγωσε γενιές και γενιές, θεωρούμε πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Είμαστε αρωγοί στα δικαιώματα όλων των παιδιών και διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες μάθησης και ποιοτική διαβίωση για όλους με αύξηση των δαπανών για κοινωνικές παροχές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα