Αλλαγές στα πανεπιστήμια: Η τελευταία πράξη του δράματος!

του Γιάννου Νικολάου «ΡΩΓΜΗ» στους Πολιτικούς Μηχανικούς Βόλου Π.Θ.

Ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί εδώ και χρόνια ένα «απόρθητο φρούριο» για το ελληνικό και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο… Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που το στηρίζουν προσπαθούσαν σε κάθε θητεία τους να περάσουν νόμους και μέτρα που θα έκαναν πιο εύκολη την είσοδό του (και άρα την κερδοφορία του) στο πανεπιστήμιο και την έρευνα… Αυτό σε ένα βαθμό το έχουν καταφέρει, αλλά όχι στο σύνολό του! Και ο λόγος είναι ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει αντισταθεί με μεγάλους αγώνες ενάντια σε νέους νόμους ή την εφαρμογή τους. Αυτό καλείται να κάνει για ακόμα μια φορά…

Το υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει από το καλοκαίρι να «διαρρεύσουν» διάφορα στοιχεία (τα οποία επιβεβαιώθηκαν στη σύνοδο των πρυτάνεων στους Δελφούς) για το νέο νόμο που ετοιμάζει και που αν εφαρμοστεί θα καταστρέψει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και θα αλλάξει εντελώς τη φύση του.

Ο νέος νόμος, σε γενικές γραμμές, κάνει μια διπλή επίθεση: απ’ τη μια καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και απ’ την άλλη, φέρνει μια σειρά μέτρα που εντατικοποιούν τις σπουδές, αλλάζουν το χαρακτήρα τους και ταυτόχρονα εξαφανίζει τη φωνή των φοιτητών και των καθηγητών μέσα στα ιδρύματα.

Πριν περάσουμε αναλυτικά στις αλλαγές, θα πρέπει να πούμε ότι όλα τα παρακάτω μέτρα δεν είναι παρά η συνέχεια των επιθέσεων που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ με τον περίφημο «νόμο-πλαίσιο» της Γιαννάκου. Στην ουσία τα σχέδια της Διαμαντοπούλου είναι επικαιροποίηση και συγκεκριμενοποίηση του νόμου Γιαννάκου. Άλλωστε, η ΝΔ μετά την εξαγγελία των μέτρων απ’ τους Δελφούς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «κλέβει» τις ιδέες της ΝΔ για το πανεπιστήμιο και μετά τις εμφανίζει ως δικές του…

Επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών/

εντατικοποίηση σπουδών

Εισάγονται σε όλα τα τμήματα:

-προαπαιτούμενα μαθήματα

-αλυσίδες μαθημάτων

-κύκλοι σπουδών

Προαπαιτούμενο μάθημα σημαίνει ότι πχ δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το μάθημα «Μαθηματικά Ι» εάν δεν έχει περάσει το «Μαθηματικά ΙΙ» (το «Ι» είναι προαπαιτούμενο του «ΙΙ»). Ένας κύκλος σπουδών θα μπορούσε να αποτελείται από τα μαθήματα των 2 πρώτων χρόνων και για να μπορεί κανείς να δηλώσει μαθήματα του 3ου έτους θα πρέπει να χρωστάει λιγότερα από 5 μαθήματα…

Πρακτικά αυτά σημαίνουν σε πρώτη φάση αναγκαστική παράταση του χρόνου σπουδών και σε δεύτερη πέταγμα εκτός πανεπιστημίου καθώς θα ξεπερνούν τα χρονικά όρια φοίτησης που θεσπίζει ο νόμος πλαίσιο.

Το υπουργείο θέλει να κάνει τους φοιτητές όπως έχει καταντήσει τους μαθητές της 3ης Λυκείου δηλ. διάβασμα παπαγαλία και διαρκή φροντιστήρια με τελική κατάληξη την ανεργία – 32% στη νεολαία- ή τον πρώτο μισθό μαθητείας των 592 ευρώ σε μια δουλειά εντελώς άσχετη από αυτό που σπούδασες.

Από δω και πέρα καταργούνται οι διαλέξεις και θα υπάρχει σύστημα με παρουσίες και απουσίες (αντίστοιχο του σχολείου), θα καταργηθούν εξεταστικές περίοδοι, και για όσους δεν τα καταφέρουν, θα τους περιμένει στη γωνία η διαγραφή τους επειδή είναι «αιώνιοι»… Με λίγα λόγια, «απαγορεύεται» να αργήσεις, να αρρωστήσεις, να σου τύχει κάτι!

Καταργείται ουσιαστικά η έννοια του πτυχίου και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα. Θα υπάρχουν πιστοποιητικά σπουδών και πιστωτικές μονάδες ανά φοιτητή, θα είναι ισότιμα με αυτά των κολλεγίων και των ιδιωτικών ΙΕΚ και δεν θα έχουν καμία απολύτως επαγγελματική κατοχύρωση στην αγορά εργασίας.

Όπως εξηγεί επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λ.Απέκης στο www.alfavita.gr:

« ..Καταργείται επί της ουσίας η δωρεάν σίτιση και στέγαση, αφού οι παροχές προς τους φοιτητές θα είναι υπόθεση της αυτοτελούς διαχείρισης του κάθε πανεπιστημίου και όχι υποχρέωση της πολιτείας…

Το δωρεάν σύγγραμμα καταργείται αφού σχεδιάζεται να αντικατασταθεί με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα που θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο»!

Καληνύχτα δημόσιο

πανεπιστήμιο…

καλημέρα ιδιωτική

επιχείρηση!

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της καμπάνιας της Α. Διαμαντοπούλου και του υπουργείου και θα εξηγούσε με αρκετή ακρίβεια τα σχέδιά τους. Κατ’ αρχήν καταργείται η Σύγκλητος και αντικαθίσταται από ένα Συμβούλιο Διοίκησης από «εξωπανεπιστημιακούς» οι οποίοι θα επιλέγονται από διεθνή διαγωνισμό, θα υπάρχουν manager ανά πανεπιστήμιο και ανά σχολή οι οποίοι θα διαχειρίζονται τα οικονομικά και ο λόγος των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων θα παραμερίζεται απλά σε «ακαδημαϊκά» θέματα… Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η Σύγκλητος όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι το απόγειο της δημοκρατίας, αλλά το διορισμένο Συμβούλιο Διοίκησης παραπέμπει σε άλλες εποχές… Και σίγουρα σε Διοικητικό Συμβούλιο Ανώνυμης Εταιρίας!

Υπερβάλλουμε; καθόλου!

Κι αυτό γιατί η κρατική χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ κόβεται δραστικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ταυτόχρονα προωθείται η «οικονομική αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων. Τι σημαίνει «οικονομική αυτοτέλεια»; Σημαίνει ότι αν δεν επαρκεί η κρατική χρηματοδότηση (που είναι ολοφάνερο ότι δεν φτάνει να καλύψει ούτε το 50% των αναγκών) τότε το «αυτόνομο» ΑΕΙ θα πρέπει να ψάξει «αυτόνομα» τη χρηματοδότησή του! Πράγμα που σημαίνει: δίδακτρα από τους φοιτητές, ιδιωτικές χορηγίες, είσοδος επιχειρήσεων κλπ.

Ακόμα πολλοί πανεπιστημιακοί πιστεύουν (και όχι άδικα) πως αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ενιαίος μισθός των καθηγητών σε κάθε ΑΕΙ αλλά αυτός θα εξαρτάται απ’ την οικονομική κατάσταση του κάθε ιδρύματος!

Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Κάτι τέτοιο ισχύει σήμερα για το μισθό των εκπαιδευτικών στη Γερμανία, ανάλογα με το κρατίδιο/περιφέρεια στην οποία εργάζεται ο καθένας!

Καλλικράτης και στην Παιδεία!

Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ακόμα: την δραστική συρρίκνωση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων ή κλεισίματος ολόκληρων σχολών ή τμημάτων τους. Ειδικά για τις λεγόμενες σχολές χαμηλής ζήτησης που αφορά ιδιαίτερα τα ΤΕΙ σημαίνει άμεσα κλείσιμο ενώ υπάρχουν ακόμα και σκέψεις για μετατροπή μερικών ΤΕΙ- που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ “ανωτατοποίησε” το 2001- σε τυπικά κολλέγια τύπου ΚΕΣ ή ΙΕΚ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η απάντηση του φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος θα πρέπει να είναι:

Αγώνας μέχρι τέλους!

-Να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές και τα τμήματα για να συζητηθούν αναλυτικά και σε βάθος όλες οι αλλαγές που έρχονται και πως θα μας επηρεάσουν

-Να προχωρήσουμε σε μαζικές και επαναλαμβανόμενες καταλήψεις, απεργίες και διαδηλώσεις σε κάθε πόλη και πανελλαδικά

-Να συντονίσουμε τους αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών, των πανεπιστημιακών, των μαθητών σε κοινές δράσεις και πρόγραμμα, στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου

-Να ενώσουμε τους αγώνες της εκπαίδευσης με τους αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και για την ανατροπή των πολιτικών τους

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,104ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής