Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες – Εκστρατεία του “Ξ” Θεσ/νίκης

Δημοσιεύουμε το κάλεσμα της τοπικής οργάνωσης του Ξεκινήματος Θεσσαλονίκης για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Το event στο facebook:
https://www.facebook.com/<wbr></wbr>events/424925047707390/

Πολλά ακούμε και βλέπουμε αυτές τις μέρες για το ζήτημα των προσφύγων

 • Η Χρυσή Αυγή τους χαρακτηρίζει τζιχαντιστές, κακοποιούς, βιαστές, δολοφόνους, ληστές που θα μας καταλάβουν πληθυσμιακά με αποτέλεσμα οι κοινωνίες της Ευρώπης να μετασχηματιστούν και να μεταμορφωθούν σε μουσουλμανικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια.
 • Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πως η ΝΔ θα «κλείσει τα σύνορα αν χρειαστεί».
 • Αλλά και η υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά δήλωσε ότι ο φράχτης του Έβρου πρέπει να διατηρηθεί, στην παρούσα φάση, διότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωμένες υποδομές για να διαχειριστεί σωστά τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Όλοι αυτοί «ξεχνούν» να μας πουν την αλήθεια. 

«Ξεχνούν» να μας πουν ότι όσοι πρόσφυγες φεύγουν από τις χώρες τους, ρισκάροντας την ζωή τους, φεύγουν γιατί στις χώρες τους η ζωή τους είναι σίγουρα χαμένη.

 • Είναι πρόσφυγες από τη Συρία και δεν είναι τζιχαντιστές, αλλά  φεύγουν για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του ISIS. Δεν θέλουν να «ισλαμοποιήσουν» την Ευρώπη, αλλά φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των Γάλλων, των Βρετανών κλπ.
 • Είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν,  χώρες όπου τα τελευταία χρόνια μαίνονται πόλεμοι και εμφύλιες συρράξεις. Χώρες που τα τελευταία χρόνια μετρούν καθημερινά άμαχα θύματα μετά από στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Ξεχνούν» να μας πουν ότι «κλειστά σύνορα» δεν σημαίνει τίποτα διαφορετικό από σφαίρα στο ψαχνό σε όσους/ες πρόσφυγες προσπαθούν να τα περάσουν, τίποτα διαφορετικό από το να αφήσουμε τους πρόσφυγες να πνιγούν ή να τους βουλιάξουμε επίτηδες (όταν μάλιστα υπάρχουν ήδη καταγγελίες προσφύγων πως αυτή είναι μία τακτική που χρησιμοποιεί το ιταλικό και το ελληνικό λιμενικό και η frontex), δε σημαίνει τίποτα λιγότερο από χιλιάδες «μικρούς Αιλάν» πνιγμένους…

Και αυτά την ίδια ώρα που μέσα στο 2015 έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο πάνω από 3000 άνθρωποι!

«Ξεχνούν» επίσης να αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές σήμερα γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διατηρήσει τις πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στρατόπεδα συγκέντρωσης αντί για χώρους φιλοξενίας, διατήρηση του φράχτη στον Έβρο, διατήρηση στην ουσία όλων των πολιτικών καταστολής, που η σημερινή αποδεικνύει πόσο αναποτελεσματικές είναι.

«Σήμερα άκουσα από έναν πρόσφυγα τούτο: Έφευγαν από τη Σμύρνη· όταν βγήκαν στη Χίο, μαγαζιά, σπίτια, πόρτες, παράθυρα, τα πάντα, έκλεισαν μονομιάς. Αυτός με τη γυναίκα του μέσα στο κοπάδι, το μωρό, έξι μέρες να τραφεί, έκλαιγε, χαλούσε τον κόσμο. Η μάνα ζητά νερό, από ένα σπίτι τέλος πάντων αποκρίνονται: «ένα φράγκο το ποτήρι». Και ο πατέρας πού διηγείται: «Έφτυσα τότε μέσα στο στόμα του παιδιού για να το ξεδιψάσω».

(Από το ημερολόγιο του Γ. Σεφέρη, 28 Μαΐου 1926, μαρτυρία ενός πρόσφυγα)

Σήμερα, στη Μυτιλήνη πολλές καφετέριες και άλλα μαγαζιά χρεώνουν τους πρόσφυγες 5 ευρώ την ώρα για να φορτίσουν τα κινητά τους. Αντίστοιχα και στα υπόλοιπα νησιά υποδοχής προσφύγων υπάρχουν καταγγελίες για αισχροκέρδεια, με καταστηματάρχες να χρεώνουν την χρήση της τουαλέτας τους, να πουλούν τα προϊόντα τους στους πρόσφυγες 3-4 φορές ακριβότερα, να χρεώνουν με τιμές λουξ ξενοδοχείου αποθήκες για να ξεκουραστούν οι πρόσφυγες.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος:

 • Εθελοντές και δίκτυα αλληλεγγύης βρίσκονται καθημερινά στα σύνορα και στα νησιά για να προσφέρουν ό,τι μπορούν στους πρόσφυγες: Ένα πιάτο φαγητό, νερό, σαπούνι, είδη υγιεινής.
 • Ένας φούρναρης στην Κω ψήνει κάθε πρωί πάνω από εκατό κιλά ψωμί και το μοιράζει στους πρόσφυγες.
 • Το κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης από τα δίκτυα αλληλεγγύης γνωρίζει τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο που πλέον δεν δίνει απλά «ό,τι περισσεύει», αλλά αλλά και «κάτι που χρειάζεται».

Εμείς είμαστε με αυτήν την πλευρά του νομίσματος! Με τον κόσμο που στέκεται απέναντι στο ρατσιστικό μίσος και την εκμετάλλευση και απαντάει με αλληλεγγύη και αυτοθυσία!

Για αυτόν τον λόγο την Παρασκευή 25/9 καλούμε σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης από τις 19:00 στο Στέκι Μεταναστών (Ερμού με Βενιζέλου).

Πως μπορείς να βοηθήσεις:

1. Φτιάξε μία ή περισσότερες σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης. Οι σακούλες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

(Α). ανδρική σακούλα: χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα, ξυραφάκι, σαπούνι, παστέλι ή μπάρα δημητριακών, κονσέρβα, κουτάλι ή πιρούνι – γράφουμε επάνω “Α”

(Γ). γυναικεία σακούλα: Χαρτί υγείας, σερβιέτες, σαπούνι ή σαμπουάν ή μαντηλάκια καθαρισμού, οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα, κονσέρβα, κουτάλι ή πιρούνι – γράφουμε επάνω “Γ”

(Π). παιδική σακούλα: κρουασάν, χυμός, γάλα εβαπορέ, μπισκότα, ατομική μαρμελάδα και κουταλάκι – γράφουμε επάνω “Π”

(Β). βρεφική σακούλα: 6 πάνες, μωρομάντηλα, έτοιμο βρεφικό φαγητό σε βαζάκια, κουτάλι πλαστικό, βρεφικό γάλα- γράφουμε επάνω “Β”

2. Αν δε μπορείς να φτιάξεις σακούλες, φέρε ό,τι μπορείς από τα παραπάνω προϊόντα και θα τα φτιάξουμε εμείς.

3. Αδιάβροχα μιας χρήσης

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2310-540432 και 6973253558

Έλα μαζί μας την Κυριακή 27/9 στην Ειδομένη όπου θα μοιραστούν οι σακούλες!

Την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι οι δράσεις αλληλεγγύης δεν αρκούν από μόνες τους για να λυθούν τα προβλήματα των προσφύγων. Δώσε μαζί μας τη μάχη, για να διεκδικήσουμε:

 • Άμεση κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ (δηλαδή της υποχρεωτικής επιστροφής των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, όταν εντοπιστούν σε άλλη χώρα) που ήδη μια σειρά χώρες έχουν καταργήσει στην πράξη.
 • Οργανωμένη διάσωση, μεταφορά, καταγραφή, νομική και υγειονομική στήριξη και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους πρόσφυγες το ζητούν.
 • Δημιουργία ανθρώπινων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας σε όλες τις χώρες.
 • Καμία κατασταλτική «αντιμετώπιση» των προσφύγων και διάλυση φραχτών και της FRONTEX.

Δώσε μαζί μας τη μάχη για να χτίσουμε μία κοινωνία που ο κόσμος δεν θα χρειάζεται να ξεριζώνεται. Δώσε μαζί μας τη μάχη για το σταμάτημα όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που το μόνο που κατάφεραν είναι κέρδη για το κεφάλαιο, ανείπωτη δυστυχία για τους λαούς, ραγδαία άνοδο των Τζιχαντιστών κλπ. Δώσε μαζί μας τη μάχη για μια άλλη κοινωνία, που κίνητρό της δεν θα έχει το κέρδος και την εκμετάλλευση, αλλά την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα – μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα