Αλεύρι χωρίς μεσάζοντες στο Λάκκωμα Χαλκιδικής – από την Επιτροπή Αγώνα

Θεοδώρα Κακούλη

Τρεις μήνες πριν, με αφορμή το ζήτημα της κατάργησης της δωρεάν μεταφοράς μαθητών, συστάθηκε στο Λάκκωμα η «επιτροπή αγώνα».

Κι όσο το ζήτημα αυτό βρίσκεται «στον πάγο» εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε από την κυβέρνηση, η επιτροπή δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, προκειμένου να βοηθήσει την τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που προέκυψαν από την κρίση. Έτσι, μετά από συζητήσεις, αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στο κίνημα προμήθειας προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Μετά λοιπόν από επαφές με διάφορους αλευρόμυλους της περιοχής κατάφερε να πετύχει τη μεταφορά δύο τύπων αλευριού – σκληρό ή κίτρινο και μαλακό ή λευκό – σε τιμή μειωμένη κατά 60% περίπου απ’ όσο αυτό πουλιέται σε φούρνους, λαϊκές αγορές και σούπερ- μάρκετ.

Η κοινωνία του χωριού ανταποκρίθηκε, κι έτσι το Σάββατο 31 Μαρτίου μοιράστηκαν στο Λάκκωμα σχεδόν 2 τόνοι αλεύρι.

Ποσότητα ικανοποιητική για το μικρό χωριό. Η Επιτροπή Αγώνα είναι ικανοποιημένη παρότι γνωρίζει πολύ καλά πως το κίνημα αυτό έχει τους περιορισμούς του, ότι από μόνο του δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που γεννάει η κρίση κι ότι είναι απλώς μια πρόσκαιρη ανακούφιση για το λαό που μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια.

Ωστόσο, η Επιτροπή Αγώνα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία του Λακκώματος, ώστε να οργανωθεί απέναντι σ’ αυτές τις πρωτόγονες για ορισμένους συνθήκες.

Τέλος, προτάσσοντας το «η ισχύς εν τη ενώσει» απευθύνει ανοικτό και διαρκές κάλεσμα σε όποιον θεωρεί και πιστεύει ότι θέλει και μπορεί να συστρατευθεί μαζί της για ένα κοινό σκοπό: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Ακολουθεί ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Λακκώματος

 

Tο κίνημα της πατάτας, φέρνει αλεύρι χωρίς μεσάζοντες

Η αρχή του κινήματος

Εδώ και κάποιες βδομάδες έχει αναπτυχθεί το κίνημα της πατάτας όπως ονομάζεται. Αυτό ξεκίνησε από παραγωγούς στο Νομό της Πιερίας και πολύ γρήγορα πήρε  διαστάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

Και πώς να μην πάρει, αφού  οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν προϊόντα κατευθείαν από τους παραγωγούς, στις περισσότερες περιπτώσεις, στο μισό της τιμής που μπορούν  να τα βρουν στα μαγαζιά. Σε μια χώρα που μέσα σε δυο χρόνια έχουμε χάσει το μισό της αγοραστικής μας δύναμης, οι τιμές σε πολλά προϊόντα ξεπερνούν  τις τιμές  πλουσιότερων  και πιο ανεπτυγμένων χωρών στην Ευρώπη. Οι κερδοσκόποι κάθονται στις πλάτες μας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους βρίσκονται στον κόσμο τους.  

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει

Το κίνημα (της πατάτας) όπως έδειξε και σε άλλες περιοχές, είναι μια καλή αρχή για να μας κινητοποιήσει και να μας κάνει να βγούμε από τα σπίτια μας. Έπρεπε όμως η ανάγκη να μας φτάσει μέχρι εδώ, για να αρχίσουμε να κινητοποιούμαστε.

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε αυταπάτες ότι το κίνημα της πατάτας θα μας λύσει όλα μας τα προβλήματα. Είναι ένα κίνημα που έχει τους περιορισμούς του.  Δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν κάποιων κυρίως αγροτικών  προϊόντων, σε υπηρεσίες και βιομηχανικά προϊόντα. Π.χ. δε θα μπορέσουμε να φέρουμε φθηνά αυτοκίνητα και τηλεοράσεις χωρίς μεσάζοντες. Όμως, για ένα κομμάτι της κοινωνίας που όλο και μεγαλώνει, μπορεί να δώσει έστω και μια πρόσκαιρη ανάσα. 

Είμαστε σίγουροι, ότι αν το κίνημα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα και βάλει σε κίνηση τις τοπικές κοινωνίες, θα το ποινικοποιήσουν, θα το συκοφαντήσουν και θα προσπαθήσουν να το καταστείλουν, όπως κάνουν με όλα τα κινήματα που δημιουργούνται τον τελευταίο καιρό. Για κάποιους, το δικό μας όφελος είναι το δικό τους υπερκέρδος. 

Τι πρέπει να κάνουμε

Δεν πρέπει να μείνουμε όμως μέχρι εδώ.
Πρέπει να δούμε το κίνημα της πατάτας σαν ένα εργαλείο που θα μας βγάλει από το σπίτι μας και θα μας ενώσει στα κοινά προβλήματα.
Προβλήματα που τα γεννάει το ίδιο το σύστημα που ζούμε.
Κυβέρνηση, Δ.Ν.Τ. και Τρόικα δε θα σταματήσουν αν δεν τους διώξουμε.
Μισθοί πείνας, κοινωνικό κράτος φάντασμα,  μια κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης και της νευρικής κρίσης, για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι τράπεζες.

Αυτή είναι η κατάσταση και αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Ζούμε  πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να απαντήσουμε οργανωμένα και μαχητικά.
Όλοι είμαστε οργισμένοι, έτοιμοι να σκάσουμε, αλλά αυτοί που κυβερνάνε δε μας παίρνουν στα σοβαρά και υπάρχει λόγος για αυτό.
Όσο είμαστε ο καθένας μόνος του, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η απάντηση σε όλη αυτήν την επίθεση που μας στέλνει δεκαετίες πίσω, είναι μόνο μία. ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Eπιτροπή αγώνα

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό και ξεκινώντας από την εκστρατεία για να μην καταργηθούν οι σχολικές μεταφορές, πήραμε την πρωτοβουλία να  φτιάξουμε την επιτροπή αγώνα Λακκώματος. Η επιτροπή είναι ανοιχτή σε όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνει ανοιχτές συνελεύσεις με θέματα που θα μας αφορούν.

Σε σχέση με τις σχολικές μεταφορές, η επιτροπή θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται πάνω στο ζήτημα, με σκοπό τη συνέχιση της οργάνωσης του αγώνα.

Σας καλούμε σε εκδήλωση με θέμα :

«Το κίνημα της πατάτας και πώς μπορούμε να οργανωθούμε απέναντι στην κρίση και την επίθεση που δεχόμαστε».

Πέμπτη 05/04 στο πνευματικό κέντρο  στις 18.00               

Ελάτε σ’ επαφή: Μπάμπης  6977269423, Θεοδώρα 6977998208

Και στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα