Ακύρωση της φασιστικής φιέστας στην έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια η έκθεση βιβλίου έχει μετατραπεί από ένα πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας σε μια ευκαιρία ανάδειξης ακροδεξιών αντιλήψεων. Με αφορμή την υποτιθέμενη επέτειο θανάτου του «Μέγα Αλέξανδρου», όλο το φάσμα της ακροδεξιάς της Θεσσαλονίκης οργανώνει φιέστες που προωθούν το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στους λαούς. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης, αντί να οργανώνονται εκδηλώσεις που να έχουν ένα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, εμφανίζονται λάβαρα, ασπίδες και σάρισες της Χρυσής Αυγής, για να αποδείξουν την «ανωτερότητα της ελληνικής φυλής».

Ποια είναι όμως η Χρυσή Αυγή (ή αλλιώς και Πατριωτική Συμμαχία) που κάνει τέτοιες εκδηλώσεις; Μέσα στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής υπάρχουν επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί, μαχαιρώματα κ.α, σε βάρος μεταναστών και αριστερών αγωνιστών. Είναι υπεύθυνη για πάνω από 100 επιθέσεις τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατη την επίθεση με μαχαίρια στην Θεσσαλονίκη, τη μέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, σε 3 μαθητές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση ενάντια στις παρελάσεις.

Στην προσπάθεια να αποτραπεί και φέτος η συγκέντρωση τους, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (Α.Π.) κάλεσε, μέρες πριν, σε εκδήλωση και συναυλία στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα με τους Χρυσαυγίτες, το Σάββατο 17 Ιούνη. Επειδή όμως πέρσι οι φασίστες μαζεύτηκαν από τα χαράματα, η Α.Π. αποφάσισε να μαζευτεί από την Παρασκευή το βράδυ για να περιφρουρήσει το χώρο και να εξασφαλίσει την διεξαγωγή της εκδήλωσης. Παρόλο που υπήρχαν δεσμεύσεις από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην Α.Π., τελευταία στιγμή αυτές υπαναχώρησαν, και δεν κινητοποίησαν τον κόσμο που είχαν δεσμευτεί. Κρίνοντας ότι τα άτομα που είχαν μαζευτεί στο χώρο του αγάλματος του Μ. Αλέξανδρου δεν ήταν αρκετά για να μπορέσουν να παραμείνουν χωρίς να τίθεται ζήτημα ασφάλειας της συγκέντρωσης, αποφασίστηκε να εγκαταλείψουμε το χώρο και να ξαναμαζευτούμε το άλλο πρωί.

Το Σάββατο όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Μια ομάδα φασιστών είχε πάει από νωρίς στο χώρο με σκοπό να τον περιφρουρήσει για τη δικιά τους εκδήλωση. Η αστυνομία όμως, πιεζόμενη από το γεγονός ότι υπήρχε η αντιρατσιστική εκδήλωση και η πορεία της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης ταυτόχρονα με των φασιστών τους απώθησε από το χώρο. Όταν αυτοί δοκίμασαν να κάνουν κατάληψη της ΕΤ3 για «να διαβάζουν τα αιτήματά τους», περικυκλώθηκαν από τα ΜΑΤ και συλλήφθηκαν. Αποτέλεσμα: 48 προσαγωγές Χρυσαυγιτών και καταδίκες με κατηγορίες για οπλοκατοχή (δες τα ρόπαλα με καρφιά και βίδες, στιλέτα, λόγχες, κτλ), οπλοχρησία, αντίσταση κατά της αρχής, διακεκριμένες φθορές, διατάραξη κοινής ειρήνης, κτλ. Αποδεικνύεται έμπρακτα λοιπόν ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μία ακροδεξιά οργάνωση, αλλά με μία συμμορία φασιστών εγκληματιών που δεν διστάζει να δηλώνει ότι άνθρωποι αριστερών πεποιθήσεων πρέπει να πεθάνουν!

Τελικά το δικαστήριο τους απάλλαξε για τις 4 από τις 5 κατηγορίες, καταδικάζοντάς τους μόνο για οπλοφορία σε 7 μήνες φυλάκιση και 500 ευρώ πρόστιμο.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αντιρατσιστικής το Σάββατο 17/6. Η συμμετοχή του κόσμου στις 2 παρουσιάσεις βιβλίων και την συναυλία ήταν μαζική και φανέρωσε την ανάγκη που υπάρχει στην πόλη για περισσότερες εκδηλώσεις αντιφασιστικού και γενικότερα αντιρατσιστικού περιεχομένου. Έδειξε επίσης ότι χρειάζεται μια άμεση απάντηση στις εκδηλώσεις των φασιστών όπου γίνονται. Η πρόταση μας ήταν αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί κάθε χρόνο την ίδια μέρα, ώστε να μην βρίσκουν τόπο να σταθούν οι νοσταλγοί του Χίτλερ, οι εκφραστές «ιδεών» για την ανωτερότητα οποιασδήποτε φυλής, οι τραμπούκοι και οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής.

______________________

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής