Ακτή Ελεφαντοστού: έκκληση για αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της τηλ. εταιρίας Orange

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου, μέλη του Militant (συναγωνιστές της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή στην Ακτή Ελεφαντοστού) βοήθησαν τους πωλητές καρτών για τηλεφωνικούς θαλάμους (γνωστούς στην τοπική γαλλική διάλεκτο ως «cabiniers» ή «διαχειριστές τηλεφωνικών θαλάμων») να οργανώσουν μια διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της ιδιωτικής εταιρείας Orange, στην πρωτεύουσα Abidjan.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε ενάντια στο γεγονός πως το ποσοστό που μένει στους εργαζόμενους από τις πωλήσεις καρτών είναι μόνο 4%, σε σύγκριση με 10-20% των συναδέλφων τους σε άλλες δυτικοαφρικανικές χώρες. Οι πωλητές αυτοί είναι συνήθως φοιτητές που δουλεύουν για να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους, ή πρώην φοιτητές που, αν και έχουν αποφοιτήσει, δεν κατάφεραν να βρουν μια δουλειά με αξιοπρεπή μισθό.

ci

Το Militant τους ενθάρρυνε επίσης να προσθέσουν στα αιτήματα τους τη μείωση των φόρων για τους πελάτες τηλεπικοινωνιών καθώς και την επανεθνικοποίηση των υποδομών τηλεπικοινωνίας και των περιουσιακών στοιχείων της Orange.

Στη Γαλλία, η ίδια εταιρεία είναι διαβόητη για τις πιέσεις που ασκεί στους εργαζομένους της με αποτέλεσμα εκατοντάδες αυτοκτονίες. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και του Μαρόκου.

Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να οργανώσουν ένα μποικοτάζ εναντίον της εταιρείας της τελευταίες εβδομάδες. Οι επικεφαλής των κινητοποιήσεων δέχτηκαν όλων των ειδών τις πιέσεις, συμπεριλαμβανόμενων και απειλών ενάντια στη ζωή τους.

Την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την υποστήριξη μεγαλύτερου στρώματος της κοινωνίας και να αυξήσουν τη πίεση στην εταιρεία, διοργάνωσαν πανεθνικά διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία της Orange.

Στη διαμαρτυρία που οργανώθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Abidjan, έγινε ρίψη δακρυγόνων αερίων και εννέα από τους επικεφαλής της διαμαρτυρίας συνελήφθησαν, μετά από πρόσκληση της εταιρείας για «διάλογο» στο εσωτερικό του κτιρίου. Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοι τους  φώναζαν συνθήματα όπως «Orange = κλέφτες», έξω από την κεντρική πύλη.

Αν και 3 από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι, οι υπόλοιποι έξι παραμένουν υπό κράτηση σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα του Abidjan.

H Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή καλεί τους υποστηρικτές της να δηλώσουν τηλεφωνικά τη διαμαρτυρία τους, και να απαιτήσουν την απελευθέρωση των εργαζομένων στα τηλέφωνα των αστυνομικών τμημάτων:
(+225)20.21.09.61
(+225)20.21.09.59

Οι κρατούμενοι, οι οποίοι είναι μέλη του Συλλόγου Διαχειριστών Τηλεφωνικών Θαλάμων Ακτής Ελεφαντοστού, είναι οι:

  • KAMA Jean-Luc
  • AMIAN Franck Romeo
  • TOH Emmanuel
  • GUÉI Franck
  • KOUASSI Jésus
  • KAMELAN Elvis

Σχετικά άρθρα:

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
588ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
389ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής