Παγκόσμια: προκλητικός πλούτος από τη μια, πείνα και δυστυχία από την άλλη
Η αύξηση των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, χτυπώντας κι άλλο την ήδη περιορισμένη αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων και των φτωχών. Την ίδια ώρα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων φτάνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg.com (1.12.2021):
- τα περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1950
- το ετήσιο ποσοστό αύξησης των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ έφτασε τον περασμένο Οκτώβρη στο 6,2% και αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τρεις δεκαετίες
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει μια ενδιαφέρουσα δήλωση της Νάνσι Πελόζι, στελέχους του κόμματος των «Δημοκρατικών» και προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων:
«οι μεγάλες εταιρείες εισπράττουν περισσότερα χρήματα από ποτέ, οδηγώντας στο όριο τις εργαζόμενες οικογένειες και ανεβάζοντας τον πληθωρισμό με τις υπερβολικές τιμές και την κερδοσκοπία τους».
Όταν εκπρόσωποι του συστήματος φτάνουν στο σημείο να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις, είναι καθαρό ότι η κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Στο μεταξύ, οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διαβίωσης και στην ενέργεια, ήρθαν απλά να επιδεινώσουν την ήδη εφιαλτική κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας μέσα στο 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, εκατό επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στην ακραία φτώχεια.[1]
Επιπλέον, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέσα στο 2022, 274 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν θα μπορούν να επιβιώσουν αν δεν πάρουν κάποιου είδους έκτακτη ενίσχυση, αυξάνοντας κατά 17% τον αντίστοιχο αριθμό του 2021.[2] Αυτό σημαίνει ότι τη χρονιά που έρχεται, ένας στους 29 ανθρώπους στον πλανήτη θα χρειαστεί βοήθεια για να επιβιώσει. Σε σχέση με το 2015, ο σχετικός αριθμός είναι αυξημένος κατά 250%! Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια «δεν ήταν ποτέ τόσο ψηλός όσο είναι σήμερα» δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για τη διανομή της βοήθειας στις φτωχές χώρες, Μάρτιν Γκρίφφιθς (Martin Griffiths).
Αυτό είναι το σύστημα του κέρδους! Εν μέσω πανδημίας που κρατάει σχεδόν δυο χρόνια, χτυπάει ακόμη περισσότερο τους φτωχούς και γεμίζει τις τσέπες των υπερ-πλούσιων. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος.
________________________
[1] weforum.org: Will COVID-19 relief plans reach the world’s poorest people?
[2] globaltimes.cn: UN says aid needs will surge in 2022