Ακαθάριστα τα φίλτρα των αεραγωγών του Mετρό – Τα κέρδη των εργολάβων απειλούν την υγεία μας

newego_large_t_1101_54571469-jpg
Του Αποστόλη Κασιμέρη,
Μέλους Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ
(εκπροσώπου της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανεξάρτητη Παρέμβαση»)

 

 

Σχεδόν 2 μήνες έχουν να καθαριστούν τα φίλτρα των αεραγωγών στις γραμμές 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ. Αυτή η κατάσταση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των επιβατών κι’ ακόμα περισσότερο των εργαζομένων στη λειτουργία (σε συγκεκριμένα πόστα) του μετρό, με πιο ευάλωτους αυτούς που υποφέρουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και αλλεργίες.

img_3886

Ο Μάνθος Τσακός εργαζόμενος τεχνικός του μετρό καταγγέλλει ότι το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο και πιο αισθητό από το επιβατικό κοινό τις επόμενες μέρες με την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ η επιβάρυνση της ατμόσφαιράς σε κάποιες αποβάθρες θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού μια σειρά ανεμιστήρες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Το πρόβλημα με τον καθαρισμό των φίλτρων των αεραγωγών δεν είναι καινούριο. Προκύπτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Γιατί; Διότι και αυτός ο καθαρισμός ανατίθεται σε εργολάβους. Έτσι όταν ο εκάστοτε εργολάβος δεν πληρώνει τους εργαζόμενους ή δεν τους παρέχει τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας τα φίλτρα αργούν να καθαριστούν. Επιπλέον η ΣΤΑΣΥ έχει πολλές φορές αναγκαστεί να χορηγήσει ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζομένους του εργολάβου, πράγμα που συνεπάγεται διπλή χρέωση για την ΣΤΑΣΥ.

Ο Παύλος Δ. καθαρίζει τα φίλτρα των αεραγωγών εδώ και 16 χρόνια, «περνώντας» από τον έναν εργολάβο στον άλλο. Όπως μας εξήγησε, για να καθαριστούν τα φίλτρα ο εργαζόμενος πρέπει να συρθεί μέσα στον αεραγωγό. Για να κάνει αυτή τη δουλειά πρέπει να φορέσει μάσκα και ολόσωμη στολή και τα δυο μιας χρήσης, αφού είναι πάρα πολλή η σκόνη και πηχτή σαν ταλκ. Η εταιρία που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των φίλτρων πριν από μερικούς μήνες αρνούνταν να δώσει επαρκή μέσα προστασίας τους εργαζόμενους και τους ζητούσε να χρησιμοποιούν την στολή και τη μάσκα μίας χρήσης 3-4 φορές. Αυτό ήταν αδύνατο, αφού μάσκες και στολές αχρηστεύονταν με την πρώτη χρήση και έτσι τα φίλτρα έμεναν ακαθάριστα. Ακαθάριστα είχαν μείνει τα φίλτρα και με την τελευταία εταιρία που είχε πάρει το έργο, η οποία άφηνε απλήρωτους τους εργαζόμενους.

img_3884

Η υγεία εργαζομένων και επιβατών κινδυνεύει από τα κέρδη των εργολάβων! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί οι «περικοπές» σε μέσα ατομικής προστασίας, σε καθαριστικά υλικά και τα φέσια σε εργαζόμενους γίνονται για να αυξηθεί η κερδοφορία του εκάστοτε εργολάβου.

Οι δυο τελευταίες διοικήσεις της ΣΤΑΣΥ γνωρίζουν το πρόβλημα πολύ καλά αφού το ΣΕΡΚΑ (Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα), το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό) και ο υπογράφων είχαμε συναντηθεί με τις Διοικήσεις για να τις ενημερώσουμε για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων στην καθαριότητα των φίλτρων και φυσικά για το πρόβλημα μη καθαρισμού των φίλτρων καθ΄ εαυτό.

Η λύση του προβλήματος είναι απλή και πρέπει να δοθεί άμεσα! Να εκδιωχθούν οι εργολάβοι και να προσληφθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι – οι οποίοι είναι ίδιοι εδώ και 16 χρόνια – απευθείας από την ΣΤΑΣΥ.

Εδώ και 9 μήνες ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει να εκδιωχθούν οι εργολάβοι και να προχωρήσουν ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και λοιποί φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Μεταφορών σε απευθείας συμβάσεις με τους εργολαβικούς εργαζόμενους στην καθαριότητα και στη φύλαξη. Εδώ και 2 περίπου μήνες ο Υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης έχει ανακοινώσει το τέλος των εργολαβιών σε καθαριότητα και φύλαξη. Θα γίνουν οι νόμοι και οι εξαγγελίες πράξη;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα