Αϊτή: Μια καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία

Της Μαρίας Καπαράκη

Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Αϊτή στις 12 Γενάρη προκάλεσε μια τεράστια καταστροφή. Κάποιες εκτιμήσεις λένε ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 200.000. Χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται, πολλοί είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ τα πτώματα έχουν σχηματίσει σωρούς στους δρόμους της πόλης.

Οι παροχές ηλεκτρισμού και οι τηλεπικοινωνίες έχουν καταρρεύσει και μόνο ένα αεροδρόμιο λειτουργεί. Υπολογίζεται ότι 3 εκ. άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από νερό, τροφή, ρουχισμό, στέγαση και βασικά φάρμακα. Η έλλειψη τρεχούμενου νερού, τροφής και υγιεινής καθιστούν πολύ πιθανή την εξάπλωση μολυσματικών και θανατηφόρων ασθενειών.

Η κατάσταση όμως δεν είναι ίδια και για τους πλούσιους: στο καταπράσινο προάστιο της Πέσιονβιλ οι πλούσιοι φαίνεται να έχουν πληγεί ελάχιστα και να έχουν «επαρκή αποθέματα τροφής». Η Washington Post προβλέπει ότι οι πλούσιοι της Πεσιονβιλ «θα λάβουν ένα μεγάλο μερίδιο της διεθνούς και αμερικάνικης βοήθειας και των χρημάτων για ανοικοδόμηση που θα σταλούν στη χώρα»

Διεθνής βοήθεια: ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες της χώρας

Η «βοήθεια» των διεθνών οργανισμών είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Ο ΟΗΕ θα παράσχει στην Αϊτή βοήθεια ύψους 550 εκ. δολαρίων, τη στιγμή που – μόνο φέτος – οι τραπεζίτες ανά τον κόσμο θα λάβουν μπόνους ύψους 100 δις δολαρίων!

Η αργή ανταπόκριση των μεγάλων δυνάμεων, και ειδικά των γειτονικών ΗΠΑ, προκαλεί οργή. Για μέρες ολόκληρες η βοήθεια που έφτανε στη χώρα ήταν ελάχιστη, τη στιγμή που υπήρχε ακόμη ζωντανός κόσμος κάτω από τα ερείπια.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πενιχρή βοήθεια των πρώτων ημερών, πολλοί Αϊτινοί προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, δημιουργώντας μπλόκα στους δρόμους από τα πτώματα και τα μπάζα.

Φτώχεια, διαφθορά και εξαθλίωση: τα κύρια αίτια της καταστροφής

Η Αϊτή είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου και έχει εδώ και αιώνες μια ματωμένη ιστορία αποικιοκρατίας, στρατιωτικών παρεμβάσεων και δικτατοριών. Η χώρα χαρακτηρίζεται από εξαιρετική πολιτική αστάθεια και διαφθορά, ενώ δε λείπουν και οι εμφύλιες συγκρούσεις. Το νησί έχει χτυπηθεί πολλάκις από μεγάλες φυσικές καταστροφές με τραγικές συνέπειες, μιας και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και τα διεφθαρμένα ντόπια καθεστώτα έχουν αφήσει τη χώρα απροστάτευτη απέναντι σε κάθε φυσική καταστροφή. Σε όλη την Αϊτή υπάρχουν μόνο 2 πυροσβεστικοί σταθμοί, ενώ η αντισεισμική προστασία των κτιρίων είναι ανύπαρκτη. 8 στους 10 Αϊτινούς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2009 ήταν μόλις 2 δολάρια την ημέρα. Η ανεργία είναι καθηλωμένη στο 75%.

ΗΠΑ: Στρατός αντί για βοήθεια…

Αντί να στείλουν μεγάλες αποστολές διάσωσης και βοήθειας, οι ΗΠΑ προτίμησαν να στείλουν ένα μεγάλο κλιμάκιο του στρατού, για να περιορίσει υποτίθεται τις λεηλασίες. Όμως, τα στρατεύματα βρίσκονται εκεί επί της ουσίας για να αποτρέψουν εξεγέρσεις και διαδηλώσεις του εξοργισμένου φτωχού πληθυσμού που έχει αφεθεί στο έλεος της καταστροφής.

Τι πρέπει να γίνει

Αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός του νησιού χρειάζεται άμεση οικονομική και άλλη βοήθεια για την πρόσβασή του σε τροφή, νερό, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χρειάζεται σπίτια, δουλειές και ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Επιπλέον υπάρχει άμεση ανάγκη για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και για δημοκρατικό έλεγχο της οικονομικής ενίσχυσης που φτάνει στην Αϊτή.

Ο μόνος τρόπος για να κατακτηθούν όλα τα παραπάνω, δεν είναι άλλος από τον αγώνα των φτωχών και εργαζόμενων της χώρας. Ο πληθυσμός του νησιού πρέπει να απαλλαγεί μια για πάντα από τις ντόπιες και ξένες ελίτ που δε διστάζουν να τον ξεζουμίζουν καθημερινά, να τον καταδικάζουν στην εξαθλίωση και στο τέλος τον αφήνουν θαμμένο κάτω από τα ερείπια χωρίς ίχνος ντροπής …

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα