Αίγυπτος

Κίνημα διαδηλώσεων και απεργιών ενάντια στην κυβέρνηση έχει ξεσπάσει στην Αίγυπτο. Η χώρα με το πλούσιο υπέδαφος και τις αντιδραστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας και φτώχειας των εργαζόμενων της, την ίδια ώρα που η κλίκα του προέδρου Μουμπάρακ ζει στη χλιδή.

Μέλη της ημιπαράνομης (στην καλύτερη περίπτωση) αντιπολίτευσης, αριστεροί και ακτιβιστές ¨βομβαρδίζουν¨ τις ιστοσελίδες των site ελεύθερης διακίνησης βίντεο (κυρίως το youtube) με εικόνες από βασανιστήρια, εκλογική νοθεία αλλά και διαδηλώσεις εργαζομένων και νεολαίας ενάντια στο καθεστώς. Από την εποχή του Νάσερ, στη συνέχεια του Σαντάτ και τώρα του Μουμπάρακ η αριστερά έχει κυνηγηθεί με λύσσα και παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να στέκεται στα πόδια της και να παίζει το δικό της ρόλο στην οργάνωση τέτοιων κινητοποιήσεων. Είναι τόσος ο φόβος του καθεστώτος για αυτές τις κινητοποιήσεις που πολλοί λένε ότι οι αστυνομικοί είναι περισσότεροι από τους διαδηλωτές!

Η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι τραγική. Πολλές από τις ελευθερίας που οι σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου αντιλαμβάνονται ως αυτονόητες δεν ισχύουν, όπως π.χ. η ελευθερία του τύπου. Το καθεστώς του Μουμπάρακ έχει στην κατοχή του 70.000 φακέλους αντιφρονούντων και αγωνιστών και προσπαθεί να καταστείλει την αντιπολίτευση ακόμα και πριν αυτή εκδηλωθεί.. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο υπάρχουν σκηνές ξυλοδαρμών σε αστυνομικά τμήματα ανθρώπων που είχαν πάει εκεί για προσωπικές τους δουλειές και όχι συλληφθέντων.

Ακόμη κυκλοφορούν βίντεο με άτομα του καθεστώτος να σκίζουν ψηφοδέλτια αντιπάλων, την ίδια ώρα που η εκλογική δωροδοκία αλλά και το σβήσιμο ολόκληρων οικογενειών από τους εκλογικούς καταλόγους εξαιτίας του αριστερού τους παρελθόντος , είναι πρακτικές συνηθισμένες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαδηλώσεις των Αιγυπτίων εργαζομένων είναι ηρωικές και από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Έχουν ανοίξει το δρόμο για το σπάσιμο του φόβου και της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα προκαλούν ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις με την ενίσχυση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.

Βίντεο με εκλογική νοθεία:

http://www.youtube.com/watch?v=WVVoa445tWs

Βίντεο ξυλοδαρμών:

http://www.youtube.com/watch?v=ajDihc1njf8&mode=related&search=

Χάρης Σιδέρης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα