Άρθρο του Ντέηβιντ Τζόνσον, από το site της CWI
Επιμέλεια Νίκος Κοκκάλης
H επίθεση της 26ης του Μάη σε λεωφορείο που μετέφερε Κόπτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και πολλά παιδιά, είναι η τελευταία από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων ενάντια στους Κόπτες της Αιγύπτου.
Το λεωφορείο, όπως και μια σειρά αυτοκινήτων που το ακολουθούσαν, γεμάτα ανθρώπους που πήγαιναν στις δουλειές τους, έπεσαν σε ενέδρα και γαζώθηκαν με αυτόματα όπλα, σε έναν ερημικό δρόμο προς το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ στην επαρχία Μινγιά (Minya). Εικοσιεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν.
Τον περασμένο Δεκέμβρη, η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Κάιρο δέχτηκε επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας, με 29 νεκρούς, ενώ λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, έγιναν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια. Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν άλλοι 48 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά. Τους επόμενους μήνες (Γενάρη και Φλεβάρη) 7 Αιγύπτιοι Χριστιανοί απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο λιμάνι του Ελ Αρίς στη Βόρεια Χερσόνησο του Σινά.
Η «Επαρχία του Σινά», οργάνωση που λειτουργεί ως παράρτημα του ISIS στην Αίγυπτο, έχει αναλάβει την ευθύνη για όλες τις παραπάνω επιθέσεις. Από το Φλεβάρη, οι Κόπτες Χριστιανοί του Ελ Αρίς, εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη τους, μετά από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η «Επαρχία του Σινά», σύμφωνα με το οποίο οι Χριστιανοί είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος τους.
Πολίτες δεύτερης κατηγορίας
Οι Κόπτες, εδώ και χρόνια είναι ένα από τα πιο φτωχά και καταπιεσμένα στρώματα της αιγυπτιακής κοινωνίας. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε κατ’ εξακολούθηση απειλήσει τους Κόπτες ότι αν δεν τον υποστήριζαν θα αντιμετώπιζαν ακόμη χειρότερη καταπίεση από μια κυβέρνηση Ισλαμιστών. Ιδιαίτερα η άνοδος της δύναμης της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», κατά τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του, ενίσχυε αυτό το φόβο.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, που οδήγησε στην πτώση του Μουμπάρακ, είδαμε σε πολλές περιπτώσεις την ενότητα μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων να παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο κίνημα. Η μουσουλμανική ημισέληνος, σε ένα σύμπλεγμα με το σταυρό των χριστιανών, έγινε ένα δημοφιλές σύμβολο σε κονκάρδες, μπλουζάκια και γκράφιτι.
Η έλλειψη ενός μαζικού, ανεξάρτητου κόμματος των εργαζομένων και της Αριστεράς, που θα μπορούσε να ενώσει τους εργαζόμενους, τους φτωχούς και τους νέους της χώρας, οδήγησε στη νίκη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις εκλογές του 2012.
Μέσα σε ένα χρόνο, η κυβέρνηση Μόρσι έπεσε εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, τη διαδέχτηκε όμως ο στρατός, υπό την ηγεσία του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Η βίαιη καταστολή που εξαπέλυσε η νέα κυβέρνηση ενάντια στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οδήγησε σε μια σειρά επιθέσεις σε πολλές δεκάδες εκκλησίες, με πάνω από 1.000 νεκρούς.
Καταστολή για όλους
Η δράση της «Επαρχίας του Σινά» έχει δώσει την καλύτερη δικαιολογία στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει μια σειρά σκληρών κατασταλτικών μεθόδων, όχι ενάντια στους ακραίους Ισλαμιστές και τους τρομοκράτες, αλλά εναντίον όλων όσων διεκδικούν ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμα να ακούγεται η φωνή τους.
Δημοκρατικά δικαιώματα όπως αυτό στην οργάνωση ανεξάρτητων σωματείων, το δικαίωμα στην απεργία, τη διαμαρτυρία, ή ακόμη και στη χλιαρή κριτική στο καθεστώς έχουν εξαφανιστεί. Οι φυλακίσεις και τα βασανιστήρια των αντιπάλων του καθεστώτος έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι δημοσιογράφοι λειτουργούν υπό καθεστώς λογοκρισίας, ενώ πολλές ανεξάρτητες εφημερίδες έχουν κλείσει.
Παρά την καταστολή όμως, οι διαδηλώσεις και οι απεργίες συνεχίζονται, διεκδικώντας ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, τερματισμό στις περικοπές δημοσίων δαπανών, κ.α. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνη διέξοδος για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Κοπτών, είναι η εμπλοκή τους στα υπόλοιπα κοινωνικά και εργατικά κινήματα και το χτίσιμο ενός κοινού μετώπου Μουσουλμάνων και Χριστιανών Αιγυπτίων εργαζομένων, ενάντια στην τρομοκρατία, την ανισότητα, την καταστολή και τη διάλυση του βιοτικού τους επιπέδου.
Σχετικά άρθρα
- Αίγυπτος: πέντε χρόνια από την ηρωική εξέγερση των εργαζομένων και της νεολαίας
- Αίγυπτος: Ούτε ο Μόρσι ούτε ο στρατός αποτελούν λύση!
- Αίγυπτος: Το διάταγμα Μόρσι προκαλεί νέα κοινωνική έκρηξη
- Η Αίγυπτος στο δρόμο της Τυνησίας
- Αίγυπτος:«Δεν θα φύγουμε αν δεν παραιτηθεί»! Ρεπορτάζ από την Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο