Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε κινητοποιήσεις στον τομέα των αερομεταφορών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η οικονομική κρίση χτυπάει προφανώς και τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες με συγχωνεύσεις και απολύσεις προσπαθούν να «σωθούν» και να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες. Οι εργαζόμενοι όμως σε πολλές περιπτώσεις αντεπιτίθενται και περνάν σε απεργίες.
Γερμανία
Οι πιλότοι της γερμανικής εταιρίας Lufthansa είχαν καλέσει σε τετραήμερη απεργία τη Δευτέρα 22/2. Τα αιτήματα τους αφορούσαν καταρχήν σε αυξήσεις των μισθών τους κατά 6% και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Λόγω της κρίσης, η διοίκηση της εταιρίας είχε ανακοινώσει απολύσεις και ανάθεση μεταφορικού έργου σε μικρότερες εταιρείες, που πληρώνουν μισθούς πολύ χαμηλότερους.
24 ώρες μετά την έναρξη της απεργίας, οι πιλότοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τις 8 Μάρτη και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την εταιρία, η οποία είχε αναγκαστεί να ακυρώσει 3000 πτήσεις και υπολόγιζε ότι η απεργία θα προκαλέσει ζημιά ύψους 25 εκ. ευρώ την ημέρα. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που η εταιρία προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κριθεί η απεργία καταχρηστική και να παρθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά των πιλότων. Οι πιλότοι μετά το συμβιβασμό, δήλωσαν έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις, έχοντας στο πλευρό τους ακόμα και πολλούς από τους «ταλαιπωρημένους» επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν.
Γαλλία
Στο αεροδρόμιο Ορλύ του Παρισιού, οι εργαζόμενοι στο φορέα παροχής υπηρεσιών στην πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών κήρυξαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και την έλλειψη προσωπικού.
Σε όλη τη Γαλλία όμως κήρυξαν απεργία και τέσσερις ενώσεις της Πολιτικής Αεροπορίας, αφού αντιτίθενται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τον γαλλικό εναέριο χώρο με αυτόν άλλων πέντε χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Λουξεμβούργο), επειδή πιστεύουν ότι η υπηρεσία τους θα χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της.. Η απεργία ξεκίνησε στις 23/2 και διήρκησε 4 ημέρες γεγονός που είχε σαν συνέπεια τη ματαίωση δεκάδων πτήσεων καθημερινά.
Βρετανία
Και η British Airways όμως θα έρθει αντιμέτωπη με τους εργαζόμενούς της, αφού το ιπτάμενο προσωπικό της εταιρείας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (80,7%) υπέρ της απεργίας, χωρίς ωστόσο να ορίσουν τις ημερομηνίες. Το συνδικάτο καλεί σε απεργία λόγω των περικοπών σε θέσεις εργασίας που ετοιμάζει η εταιρία και άλλων μέτρων λιτότητας.