Αγρότες – το 3ο Μνημόνιο εξοντώνει ότι απόμεινε από τον αγροτικό κόσμο!

Το «Ξεκίνημα» μίλησε για τις συνέπειες των προτάσεων της κυβέρνησης Τσίπρα στον αγροτόκοσμο με τον σύντροφο Βαγγέλη Στογιάννη. Ο Β. Στογιάννης έχει σαν βασική βιοποριστική δραστηριότητα του αγροτικές καλλιέργειες και είναι ταυτόχρονα ακτιβιστής του περιβαλλοντικού κινήματος, ιδρυτικό μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης Αττικής για την διαχείριση των Απορριμμάτων) και επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας Παπάγου Χολαργού.

  • Βαγγέλη τι προνοεί το 3ο Μνημόνιο, που υπόγραψε η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, για τον αγροτικό πληθυσμό στη χώρα μας;

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο 3Ο Μνημόνιο περιέχουν δύο βασικά μέτρα που αφορούν τους αγρότες με άμεσο τρόπο, πέρα από τις γενικότερες επιπτώσεις που θα έχει ένα νέο τεράστιο πακέτο λιτότητας όπως αυτό που περιέχεται στο 3ο Μνημόνιο.

Το πρώτο μέτρο είναι ότι αλλάζει το φορολογικό καθεστώς των αγροτών. Ο αγρότης πια φορολογείται σαν ελεύθερος επαγγελματίας, από το πρώτο ευρώ που εισπράττει. Σ’ αυτό (το ποσό που φορολογείται) μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις του που παλιά, φυσικά, δεν φορολογούνταν.

Το δεύτερο είναι ότι καταργείται η μειωμένη φορολογία του αγρότη στο πετρέλαιο κίνησης.

Αυτά τα μέτρα αποτελειώνουν τον αγρότη. Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας έχει φτάσει στο 9-10% από 40% που ήταν στη δεκαετία του ’70 – τώρα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Με μια διαφορά όμως, που είναι πολύ σημαντική: σε προηγούμενες δεκαετίες όταν οι αγρότες έφευγαν από τη γη μπορούσαν να βρουν δουλειά στις πόλεις. Σήμερα με την ανεργία στο 25 – 30% τι δουλειές να βρούνε;

  • Μπορούμε να μεταφράσουμε τα μέτρα αυτά σε συγκεκριμένα ποσά για τον αγρότη;

Αν υπολογίσουμε ότι μια αγροτική οικογένεια για να ζήσει χρειάζεται εισόδημα τουλάχιστον γύρω στις 15.000 € το χρόνο, αυτό που στην πράξη κατάφερνε να έχει η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτικών οικογενειών –μαζί, εννοείται, με τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες και με τον παλιό τρόπο φορολογίας– ήταν ένα εισόδημα γύρω στις 10.000 ευρώ. Και αν το είχε αυτό ήταν και πολύ ευχαριστημένη.

  • Και για τα περιβόητα καγιέν που ακούμε συχνά στα ΜΜΕ ότι έχουν οι αγρότες, τι έχεις να μας πεις;

Ότι είναι ψέματα. Ο Έλληνας αγρότης στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν τα βγάζει πέρα. Οι αγρότες δεν έχουν αυτοκίνητα πολυτελείας, πολύ περισσότερο καγιέν. Αυτά τα έχουν μια πολύ μικρή μειοψηφία, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι αγρότες, είναι καπιταλιστές, μεγαλο-γαιοκτήμονες, που είτε είναι ιδιοκτήτες είτε ενοικιάζουν μεγάλες εκτάσεις και που πληρώνουν αγρότες κι εργάτες γης για να δουλεύουν γι’ αυτούς.

  • Ας κλείσουμε την παρένθεση με τα ψέματα των ΜΜΕ εξάλλου ο κόσμος τους έχει πάρει πρέφα σε μεγάλο βαθμό… Έλεγες για την κατάσταση των αγροτικών οικογενειών…

Ναι. Αν υπολογίσουμε λοιπόν 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για μια εργατική οικογένεια, από τη στιγμή που τον αντιμετωπίζει σαν επαγγελματία (των πόλεων) και του επιβάλλει φόρο 26% του έχει ήδη αφαιρέσει γύρω στις 2.500 ευρώ από το εισόδημα του.

Μετά, έρχεται το κόστος του πετρελαίου. Το πετρέλαιο κίνησης δεν αφορά το καύσιμο στα αυτοκίνητα αλλά στα τρακτέρ για όργωμα, στις αντλίες για να ποτίσουνε τα χωράφια τους, για να σύρουν την πλατφόρμα με τα προϊόντα τους σε γειτονικές αγορές ή στο μεσάζοντα.

Επομένως το κόστος των μέτρων κυμαίνεται στις 3.000 – 3.500 ευρώ το χρόνο για μια μέση αγροτική οικογένεια.  

  • Αυτό θα τείνει ως ένα βαθμό να μετακυλιστεί στις τιμές έτσι για να μπορούν οι αγρότες να τα βγάζουν πέρα;

Ακριβώς. Πράγμα που θα σημαίνει ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ακριβαίνουν περισσότερο οπότε η ελληνική αγορά θα κατακλυστεί ακόμα περισσότερο από ξένα, πιο φτηνά. Αυτό σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας όπως αναφέραμε παραπάνω – δηλαδή εξόντωση των αγροτικών πληθυσμών της χώρας.

Σημαίνει όμως και κάτι άλλο, πολύ σοβαρό! Η αυτάρκεια σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παρά τα όσα έχει περάσει η ελληνική γεωργία παραμένει πολύ υψηλή, στο ύψος του 90 μέχρι και 95% των αναγκών της εγχώριας αγοράς, θα εξαφανιστεί.

Αυτό είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση! Γιατί, αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς θέλει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, θα πρέπει να το κάνει στηριζόμενη κατ’ αρχήν σε ένα παραγωγικό αγροτικό τομέα και σε αυτάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Διαφορετικά, θα είναι έρμαιο των διεθνών καπιταλιστών και κερδοσκόπων – οι οποίοι τότε, ναι, θα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε πείνα. Σήμερα δεν μπορούν, γιατί έχουμε αυτάρκεια.

Αν περάσουν αυτές οι πολιτικές η σχεδόν πλήρης αυτάρκεια που έχουμε θα χαθεί. Η αγροτική παραγωγή της χώρας θα συρρικνωθεί, τη στιγμή που οι δυνατότητες της είναι τεράστιες! Κι όλα αυτά θα τα έχει επιφέρει μια κυβέρνηση που μιλά στο όνομα της Αριστεράς! Τραγικό – είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,288ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα