Άγριες περικοπές στους συμβασιούχους Διδάσκοντες σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Του Στρατή Σκουλάκη
Τμήμα Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ

Βρισκόμαστε ενάμισι μήνα μετά την ψήφιση του νέου νόμου πλαίσιο που, σύμφωνα με τη Διαμαντοπούλου, επρόκειτο να «εξυγιάνει» το ελληνικό πανεπιστήμιο και πριν ακόμα αυτός εφαρμοστεί βλέπουμε μια ακόμη επίθεση της κυρίας υπουργού που τόσο κόπτεται για την ορθή λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για τη «σφαγή» των συμβασιούχων διδασκόντων (με το προεδρικό διάταγμα 407).

Σε όλα τα ιδρύματα της χώρας και κυρίως στα περιφερειακά ένα μεγάλο μέρος των διδακτικών αναγκών καλύπτεται από συμβασιούχους καθηγητές «407» οι οποίοι αποτελούν το νέο στόχο της υπουργού. Σε κάποια ιδρύματα οι 407 καλύπτουν πάνω από τις μισές διδακτικές ανάγκες!

Το υπουργείο αποφάσισε νέες απίστευτες περικοπές στα κονδύλια που αφορούν συμβασιούχους και οι οποίες ξεπερνούν το 60% σε σχέση πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως φέτος δεν πρόκειται οι προσλήψεις να ξεπεράσουν τις 250 πανελλαδικά (με 9μήνη διάρκεια) όταν πέρυσι υπερέβαιναν τις 625(με δωδεκάμηνη διάρκεια)!

Σε ορισμένες σχολές η μείωση του διδακτικού προσωπικού φτάνει μέχρι και το 80%. Οι τεράστιες αυτές περικοπές θα οδηγήσουν στην απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων από τις σχολές, στην χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών των συμβασιούχων που θα παραμείνουν καθώς θα αναγκαστούν να δουλέψουν περισσότερες ώρες από αυτές που προβλέπουν οι συμβάσεις τους (και καθορίζουν άμεσα τον μισθό τους) ούτως ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν. Και όλα αυτά τη στιγμή που μεγάλο μέρος των συμβασιούχων 407 είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

Τέλος πολύ σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις και στην ποιότητα των σπουδών καθώς πολλά τμήματα, ελλείψει κονδυλίων και διδασκόντων, αναγκαστικά θα μειώσουν τον αριθμό των μαθημάτων, κάτι που ήδη έγινε πέρσι.

Ακολουθεί ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας των 407 για το θέμα καθώς και την πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνουν την Παρασκευή 7/10 στο υπουργείο παιδείας.

_______________________

Πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 και Επιστημονικών & Εργαστηριακών Συνεργατών ΤΕΙ.

Παρασκευή 7/10 11.00 π.μ. Υπουργείο Παιδείας

Ως Σύλλογοι και Πρωτοβουλίες Διδασκόντων έχουμε εδώ και πολλούς μήνες αναδείξει, μέσα από κείμενα και κινητοποιήσεις μας, την πολιτική επιλογή συρρίκνωσης έως αφανισμού των συμβασιούχων διδασκόντων και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει συνολικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση.   

Επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά: η επίθεση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης στο όνομα του Μνημονίου και της ικανοποίησης των «πιστωτών», στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απαιτεί νέες περικοπές στις πιστώσεις που αφορούν διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 και οι οποίες ξεπερνούν το 60% σε σχέση με τις ήδη συρρικνωμένες περσινές πιστώσεις. Έτσι, στα μεν Πανεπιστήμια δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερες από 250 πιστώσεις (με εννιάμηνη διάρκεια) όταν πέρσι υπερέβαιναν τις 625 (με δωδεκάμηνη διάρκεια) σε όλη την Ελλάδα, ενώ ανάλογη είναι η μείωση στα ΤΕΙ. Σε ορισμένα ιδρύματα η περικοπή φτάνει ακόμη και το 80%.

Η απόφαση του Υπουργείου οδηγεί οριστικά πλέον Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στην ταυτόχρονη εφαρμογή δύο πρακτικών: στη χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων και απολαβών (π.χ. μείωση ωρών/μηνών διδασκαλίας που επίσημα αναφέρονται στη σύμβαση και καλύπτονται μισθοδοτικά) με παράλληλη απόλυση δεκάδων συναδέλφων μέσα από συγχωνεύσεις Τμημάτων, κατάργηση μαθημάτων και απαξίωση των Προγραμμάτων Σπουδών. Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη καθυστέρηση των διορισμών των μελών ΔΕΠ και ΕΠ που έχουν εκλεγεί, παρά τις υποσχέσεις για διορισμό ενός μικρού μέρους αυτών (350 σε σύνολο 900 και στα Πανεπιστήμια και 50 σε σύνολο 200 στα ΤΕΙ) διαμορφώνει ζοφερό τοπίο για τους συμβασιούχους διδάσκοντες αλλά και τα ίδια τα Τμήματα. Όλα αυτά, χωρίς να έχει καν εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο ο οποίος οδηγεί σε επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι ίδιες πολιτικές οι οποίες οδηγούν στη μετατροπή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ  σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ζητούν τώρα, τάχα, επαναδιαπραγμάτευση για τα κονδύλια των ωρομισθίων ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα, όταν πριν λίγο καιρό δήλωναν με έπαρση ότι «υπάρχει αρκετό λίπος να καεί ακόμη»!

Η κυβέρνηση παραμένει πιστά προσηλωμένη στην πολιτική της συρρίκνωσης της όποιας υπαρκτής δημόσιας δωρεάν παιδείας και γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Απαιτεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα να διαχειρίζεται ως οιονεί μάνατζερ ολοένα και πιο περιορισμένους πόρους προωθώντας την ιδιωτικοποίηση και την ελαστικότητα ως αναγκαία λύση, με τις ευλογίες του ισχύοντος πλέον αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου (Νόμος Πλαίσιο 4009). Σχεδιάζει νέα επίθεση με απολύσεις, με τη συγκαλυμμένη μορφή της εφεδρείας που σύντομα θα αφορά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και γενικότερη πτώχευση του ελληνικού λαού. Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες καλούνται μέσα από τα γνωστά «ραβασάκια» της εφορίας την περίοδο αυτή να πληρώσουν δυσβάστακτα χαράτσια, παρά την επικείμενη απόλυση τους και χωρίς να έχουν καν πληρωθεί για πολλούς από τους προηγούμενους μήνες απασχόλησης τους.

Οι Σύλλογοι και οι Πρωτοβουλίες Διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καλούμε, με αρχή την πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο στις 7/10, τους συναδέλφους και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία να μη δεχθούν την νέα επίθεση, τον νέο εκβιασμό. 

Άμεσα ζητάμε:

Να μην υλοποιηθεί η νέα περικοπή των πιστώσεων.

Να χορηγηθούν τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την λειτουργία των Τμημάτων με βάση τις πραγματικές διδακτικές και ερευνητικές τους ανάγκες.

Να υπογραφούν αμέσως όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων ΠΔ 407/80 σε όλα τα Πανεπιστήμια και των Επιστημονικών και των Εργαστηριακών Συνεργατών στα ΤΕΙ και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των προηγούμενων μηνών.

Άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια  και ΕΠ στα ΤΕΙ.

Σεβασμό στα εργασιακά, εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των συμβασιούχων διδασκόντων, όπως αυτά προβλέπονται με αυτοτελή ανάθεση μαθήματος και 100% της αντιμισθίας για όλο το ημερολογιακό εξάμηνο ή έτος, σύμφωνα με τις ώρες διδασκαλίας των αντικειμένων.

Γενναία χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ σε όλα τα Τμήματα.

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο 4009.

Καλούμε τους συναδέλφους μαζικά μέσα από τους συλλόγους και τις Πρωτοβουλίες να αποκρούσουν την πολιτική πτώχευσης, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, αλλά και σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια επιστροφής/ μη πληρωμής των επερχόμενων χαρατσιών αφαίμαξης.

Παλεύουμε για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.

Πρωτοβουλίες Συμβασιούχων Διδασκόντων ΠΔ 407/80 στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων και Πατρών

Σύλλογοι Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΕΠ)  ΤΕΙ Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας (Αρτίν Δανελιάν), Ιωαννίνων

Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης  (Α-λέκτωρ)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα