Αγοράζουμε «ότι κινείται» – έχετε τίποτα που πουλιέται;

Του Μενέλαου Τουμαζάτου, 
Αργοστόλι, Κεφαλονιά

Σαν μικρός επιχειρηματίας στη Βιομηχανική Περιοχή του Αργοστολίου, που με κόπους και μεγάλη προσπάθεια αγωνίζεται να κρατήσει ανοικτή μια μικρή τεχνική –  εμπορική επιχείρηση με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, με έκπληξη μου έλαβα στη διάρκεια του Καλοκαιριού μια επιστολή η οποία στην ουσία με ρωτούσε αν ενδιαφέρομαι να πουλήσω την επιχείρησή μου. Η επιστολή έγραφε κατά λέξη:

«Πρόσκληση
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς ελληνικών εταιριών

Επενδυτικό FUND (με έδρα το Χονγκ Κονγκ) προτίθεται να δεχθεί προς εξέταση αιτήματα εξαγοράς – πλήρους ή και μερικής – Ελληνικών εταιριών, οποιουδήποτε κλάδου, αδιαφόρως τόπου έδρας τους εντός της Ελλάδος, εν λειτουργία. Μόνο σοβαρές προτάσεις προς εξέταση ήδη τεκμηριωμένες με το προβλεπόμενο μελετητικό υλικό στην αγγλική γλώσσα (αξιολόγηση, business plan, εκτίμηση).

Οι υποψήφιες εταιρίες μπορούν να απευθύνονται – όχι αργότερα από τις 31/8/2014 – στην αντιπρόσωπό μας εταιρία στην Ελλάδα:
TOP/INVEST
Λεωφ. Ποσειδώνος, 42-17675 Καλλιθέα
Τηλ 2109400085, [email protected]»

Μπορούμε λογικά να υποθέσουμε ότι η επιστολή αυτή στάλθηκε σε πολλούς μικρούς 
και μεσαίους επιχειρηματίες, κι όχι μόνο στην Κεφαλονιά. Δε νομίζουμε πως θα στάλθηκε και στους μεγάλους (πετρελαιάδες, τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβους, βιομήχανους, 
εφοπλιστές, κλπ) αφού μ’ αυτούς έχουν άλλους, περισσότερο «αδελφικούς», τρόπους επικοινωνίας.

Δεν μπορεί όμως να μας αφήσει αδιάφορους το πώς φτάσαμε στην κατάσταση όπου κάποια κινέζικα κεφάλαια φτάνουν να στέλνουν ένα τυπικό μήνυμα στο fax και να ζητούν να αγοράσουν έναντι «πινακίου φακής» ότι αξιόλογο έχει απομείνει στην ελληνική οικονομία.

Η κατάντια στην οποία μας έχουν φέρει οι έως σήμερα κυβερνήσεις και οι πολιτικές των «εταίρων μας» στην ΕΕ δεν περιγράφεται με λόγια, αποκαλύπτεται όμως από το θράσος των «επενδυτικών» αυτών funds. Η οικοδομική δραστηριότητα, από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας στην χώρα μας , είναι ανύπαρκτη πλέον και έφθασε η ώρα οι επαγγελματίες του χώρου αυτού – και όχι μόνον –  να παραδώσουν τις επιχειρήσεις τους στα χέρια των «επενδυτών».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, θα πει βέβαια σ’ αυτή την περίπτωση ότι έρχονται επενδύσεις και όλα είναι ωραία και καλά.

Εγώ και οι συνάδελφοι μου όμως ξέρουμε πως σ’ αυτή την περίπτωση θα πάρουμε μερικά ψίχουλα για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής και μετά θα είμαστε άνεργοι ή κατ’ ανάγκην εξόριστοι  για όλη την υπόλοιπη…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα