Αγώνας για τα δικαιώματα μας, αγώνας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις!

Σήμερα (27/5) κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 7ου Αυτοοργανωμένου Pride στη Θεσσαλονίκη, με την Πολύχρωμη Πορεία Ελεύθερης Έκφρασης, που θα ξεκινήσεις στις 18:00 από το Άγαλμα Βενιζέλου. Οι «Μαχητικές κι Ελεύθερες» Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις δράσεις του Αυτοοργανωμένου Pride και καλούν όλες και όλους να στηρίξουν την πορεία. Ακολουθεί η ανακοίνωση που θα μοιράζεται σήμερα στην πορεία.

Η 17η Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας. Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναγνωρίζει τις ανισότητες και αγωνίζεται ενάντια στις διακρίσεις, η παρακάτω φράση αποτελεί κοινή λογική:

«Η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας μας υπενθυμίζει πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας εξακολουθούν να πέφτουν θύματα διακρίσεων, εκφοβισμού, βίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για μία κοινωνία ισότητας και ασφάλειας».

Τι γίνεται όμως όταν, αυτήν τη φράση την έχει πει ο Κ. Μητσοτάκης, ο μέχρι τώρα (και όπως όλα δείχνουν και ο επόμενος) πρωθυπουργός της χώρας; Τότε, δεν πρόκειται παρά για μια υποκριτική και άκρως προκλητική δήλωση! 

Και αυτό γιατί, αν πραγματικά ήθελε να κάνει περισσότερα για μία κοινωνία ισότητας και ασφάλειας, τα χρόνια της διακυβέρνησής τους θα μπορούσε:

  • Να καταθέσει νομοσχέδιο για το δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον γάμο και την υιοθεσία. Την ίδια ώρα που ομόφυλα ζευγάρια ερωτεύονται, ζουν και μοιράζονται τη ζωή τους, που μεγαλώνουν από κοινού παιδιά ή ονειρεύονται να αποκτήσουν οικογένεια, η Κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) αρνείται να τους αναγνωρίσει το δικαίωμα στον γάμο, ένα δικαίωμα που όταν παραχωρηθεί θα αποτελέσει σημαντικό βήμα ενάντια στις ανισότητες.
  • Να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία αλλαγής εγγράφων για τα τρανς άτομα, με μια απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, αντί τη σημερινή, δικαστική, ακριβή και χρονοβόρα διαδικασία. 
  • Θα είχε ψηφίσει υπέρ της τροποποίησης που προέβλεπε την προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 25 Νοέμβρη του 2019. Αντιθέτως, την καταψήφισε, κλείνοντας στην ουσία τα μάτια στις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και που, με περισσό θράσος, ανέφερε ο Μητσοτάκης 4 χρόνια μετά.

Τα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα!

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, οι Κυβερνήσεις αναγκάζονται να παραχωρήσουν κάποια δικαιώματα, κάτω από τις κοινωνικές πιέσεις και τις πιέσεις του κινήματος. Αυτές οι παραχωρήσεις όμως, για τα κόμματα αποτελούν ένα είδος «παζαριού», στο οποίο υπολογίζουν πως θα ικανοποιήσουν κάποια προοδευτικά στρώματα της κοινωνίας, χωρίς να δυσαρεστήσουν «ανεπανόρθωτα» τα πιο συντηρητικά.

Για εμάς, τα δικαιώματά μας δεν αποτελούν ούτε προϊόν «διαπραγμάτευσης», ούτε πολιτικά παζάρια! Είναι ο μόνος τρόπος για να ζούμε τις ζωές μας ελεύθερα, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες! Και αυτό είναι κάτι που οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να δεχτούν ποτέ, καθώς το σύστημα που εξυπηρετούν, ζει και βασιλεύει ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις!

Ενώνουμε τις φωνές μας και διεκδικούμε!

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πως ό,τι έχουμε κερδίσει και ό,τι διεκδικούμε σήμερα, μπορεί να κατακτηθεί μόνο μέσα από τους αγώνες μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οργανωθούμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας, διεκδικώντας (ανάμεσα σε άλλα):

  • Το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται, να αναγνωρίζονται ως γονείς των παιδιών που μεγαλώνουν από κοινού και να μπορούν να υιοθετήσουν. Το δικαίωμα των παντρεμένων τρανς ατόμων να αλλάζουν τα χαρτιά τους, χωρίς αυτόματα να ακυρώνεται ο γάμος τους.
  • Τη γρήγορη και δωρεάν αλλαγή των εγγράφων των τρανς ατόμων μέσω ληξιαρχικής πράξης και όχι μέσω δικαστικής απόφασης. 
  • Την πλήρη απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής, είτε από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είτε από ιερείς, είτε από οποιονδήποτε άλλον φορέα, τόσο για ανήλικα όσο και για ενήλικα άτομα. 
  • Να ενταχθεί υλικό στα σχολεία σχετικό με τα ζητήματα της σεξουαλικότητας, της ταυτότητας φύλου και της έκφρασής του, με εκπαιδευτικούς επιμορφωμένους πάνω στο ζήτημα και με τη συμμετοχή ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ώστε οι νέες γενιές να διαπαιδαγωγούνται με σωστή γνώση και σεβασμό για τη διαφορετικότητα.  

Παράλληλα, να οργανώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στο ίδιο το σύστημα, που στο όνομα του κέρδους και της επιβίωσής του, αναπαράγει το μίσος, τις διακρίσεις και τις ανισότητες και παρουσιάζεται σαν «γενναιόδωρο» όταν μας παραχωρεί αυτονόητα δικαιώματα. Να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, αλληλεγγύης και πραγματικής ισότητας, μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα