Αγώνας ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα – προκήρυξη του «Ξ»

Προκήρυξη που μοιράζεται από το «Ξ» σχετικά με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Αγώνας ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα

Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι δίνει τη «μητέρα όλων των μαχών» για το ασφαλιστικό. H πραγματικότητα είναι όμως πολύ διαφορετική. Τα ψέματα και η υποκρισία αυτής της κυβέρνησης δεν περιγράφονται!

Με το 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε να περικόψει 2,25 δισ.€ από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016,  για να «εξοικονομηθούν» χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν –και αυτά– για την αποπληρωμή του χρέους.

Οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις ύψους 35-50% που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις κύριες συντάξεις τα προηγούμενα χρόνια, στις έως και 50% μειώσεις των επικουρικών, στις περικοπές των εφάπαξ παροχών κατά 35-40% κλπ.

Μέχρι στιγμής…

Μέσα στο 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε με το νόμο 4336/2015 στα εξής μέτρα:

1. Μείωσε την κατώτατη (κύρια) σύνταξη κατά 94€ (από τα 486€ στα 392€) και επέβαλε πάγωμα στη σημερινή ονομαστική της αξία (στα 392 € δηλαδή) μέχρι το 2021.

2. Κατάργησε το προνοιακό τμήμα της κύριας σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους πριν τα 67 (με την εξαίρεση των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου). Όσοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα θα λαμβάνουν μέχρι τα 67 χρόνια μόνο το «ανταποδοτικό» κομμάτι της σύνταξης (το ποσό δηλαδή που προκύπτει από τις εισφορές που έχουν καταβάλει κατά τον εργασιακό τους βίο).

3. Αύξησε την εισφορά περίθαλψης των συνταξιούχων κατά 2% (από 4% σε 6%) στις ακαθάριστες κύριες συντάξεις, προκαλώντας νέα μείωση στα καθαρά ποσά που καταβάλλονται στους συνταξιούχους.

4. Μείωσε τις επικουρικές συντάξεις κατά 6% επιβάλλοντας εισφορά υγειονομικής περίθαλψης αντίστοιχου ύψους.

5. Νομοθέτησε την κατάργηση του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) για το 20% των δικαιούχων κατώτατης κύριας σύνταξης (περίπου 70.000 συνταξιούχοι) μέσω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Επίσης νομοθέτησε την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, μέτρο που θα πλήξει άλλους 300.000 συνταξιούχους. Το μέτρο αυτό πλήττει κατευθείαν τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού το ΕΚΑΣ (57-230€) δινόταν σε συνταξιούχους με συνολικά εισοδήματα κάτω από 8.000€ και σε ανθρώπους με αναπηρία.

6. Κατάργησε τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης για 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.  Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες υποτίθεται ότι θα καλυφθούν μέσω ενός Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα λαμβάνουν (γύρω στα 350 ευρώ). Ωστόσο τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι εξαιρετικά αυστηρά, με αποτέλεσμα να το λάβουν πολύ λιγότεροι απ’ όσους λάμβαναν παλιότερα τη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

7. Επέβαλε επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Αυτό το 10% επιβάλλεται στη σύνταξη που προκύπτει μετά τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος ν.3655/2008 για τις πρόωρες συντάξεις και οι οποίες είναι -6% για κάθε χρόνο πριν τα προβλεπόμενα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

8. Παραβίασε κατοχυρωμένα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα επιβάλλοντας σταδιακή αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια, ενώ προέβλεψε ηλικιακά όρια σε όσους παλαιούς ασφαλισμένους είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Και τώρα το νέο πακέτο

Μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση υποσχόταν πως στη νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό δεν θα δεχτεί καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και πως θα δώσει μάχη για να μην μειωθούν οι επικουρικές.

Ωστόσο όταν ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές αποκαλύφθηκε ότι προβλέπει:

  • Μειώσεις στις κύριες συντάξεις 15-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2016. Οι μειώσεις προκύπτουν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Ο νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων θα εφαρμοστεί και στις «παλιές» συντάξεις. Οι όποιες μειώσεις προκύψουν σε αυτές θα επιβληθούν όμως από το 2018.
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5% (1% από τον εργοδότη και 0,5% από τους εργαζόμενους).
  • Τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών έως το 2020. Οι εισφορές θα αυξηθούν σταδιακά στο 20% του εισοδήματος των αγροτών από το 7% που είναι σήμερα.
  • Σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το εισόδημα τους από το 2017.  Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% για τη σύνταξη και 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη. Για όσους έχουν καθαρό εισόδημα μικρότερο των 800€ το μήνα προκύπτει ένα μικρό όφελος (έως 50€ λιγότερα) σε σχέση με τις σημερινές εισφορές, αλλά για τους υπόλοιπους προκύπτουν αυξήσεις.
  • Διατήρηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» (που, όπως τόσα άλλα, η κυβέρνηση θα…  καταργούσε)για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία μετονομάζεται σε «κανόνα βιωσιμότητας».
  • Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα «υπερταμείο».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο στόχαστρο

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελειώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά ή «μεσαία» εισοδήματα. Γιατί ποιος από αυτούς θα μπορέσει να επιβιώσει με ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, φόρο εισοδήματος 26%, τέλος επιτηδεύματος 650 € και εισφορά αλληλεγγύης 1% (για όσους κερδίζουν από 12.000 έως 20.000 ευρώ το χρόνο) και προκαταβολή φόρου 75%;

Για να γίνει πιο κατανοητό, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που κερδίζει 20.000 ευρώ το χρόνο (αλήθεια, πόσοι είναι αυτοί;) θα πρέπει να δώσει το 64% των εισπράξεών του σε φόρους και εισφορές. Δηλαδή θα μένει με ένα ποσό γύρω στα 600 € το μήνα, για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του!

Κόκκινες γραμμές και άλλα παραμύθια…

Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν το «καλό» σενάριο για το ασφαλιστικό! Oι δανειστές δεν έχουν εκφράσει ακόμα τη γνώμη τους πάνω στην πρόταση της κυβέρνησης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτήσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα όπως επίσης βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει.

Οι αναφορές σε «κόκκινες γραμμές» και «μάχες» γίνονται για μια ακόμα φορά για λόγους «εντυπωσιασμού» (αν υπάρχει ακόμα κανείς για να «εντυπωσιαστεί»), αφού σε κάθε «συνάντηση» με τους δανειστές αποδεικνύεται η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πραγματική σύγκρουση.

Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Το επόμενο διάστημα το κίνημα πρέπει να επουλώσει τις πληγές του και οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία να ξεκινήσουμε συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να πάρουμε πίσω όσα μας «έκλεψαν». Η μάχη αυτή δεν μπορεί να είναι νικηφόρα με τις υπάρχουσες συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς. Γι’ αυτό παράλληλα με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης χρειάζεται συνειδητή πάλη για την ανατροπή των σημερινών συνδικαλιστικών ηγεσιών και για το πέρασμα των συνδικάτων στα χέρια των εργαζομένων καθώς και για το χτίσιμο ενός νέου πολιτικού φορέα των εργαζομένων, ενός μαζικού κόμματος της επαναστατικής Αριστεράς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα