Αγώνας ενάντια στα μεταλλεία Χαλκιδικής

  

Της Δήμητρας Σπανουδάκη, Θεσσαλονίκη

Τέλη Ιούλη το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε την άδεια να συνεχιστούν τα έργα που είχαν διακοπεί μετά από προσφυγή των κατοίκων.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής συγκεντρώθηκαν στις 5 Αυγούστου στις Σκουριές για να σταματήσουν τις εργασίες αποψίλωσης του δάσους. Εκεί τους περίμενε μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ, που προσπάθησε να τους απομακρύνει με δακρυγόνα, ξύλο και πλαστικές σφαίρες. Το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους κατοίκους που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την περιοχή τους, ήταν πολλοί τραυματίες, καθώς και φωτιά σε δασική περιοχή, η οποία προκλήθηκε από δακρυγόνα που πέταξαν τα ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι της περιοχής τις επόμενες μέρες, οργάνωσαν μαζική συγκέντρωση για ενημέρωση και συναυλία στην πλατεία της Ιερισσού, ενώ προγραμματίζουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ξεκινώντας από τη διαδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτέμβρη.

Εδώ και μήνες οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής αντιστέκονται στην προσπάθεια εξόρυξης χρυσού στην περιοχή τους από την καναδική εταιρία El Dorado Gold και τον γνωστό “ΑΚΤΩΡΑ” του ομίλου Μπόμπολα. Απέναντί τους βρίσκονται για άλλη μια φορά τα ΜΑΤ, αλλά και ο ιδιωτικός στρατός των εταιριών που έχουν αναλάβει το έργο. 

Σήμερα, έχει ξεκινήσει ήδη η αποψίλωση του αρχέγονου δάσους των Σκουριών για να κατασκευαστεί στη θέση του μεταλλείο επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης χρυσού.

Βεβαίως για την εταιρία, την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής, όχι μόνο δεν μετράει η γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων που αντιδρούν στην ολική καταστροφή του τόπου τους, αλλά ούτε καν η γνώμη των επιστημονικών φορέων που έχουν δώσει αρνητική γνωμοδότηση για το έργο, όπως η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ, το τμήμα ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και η Σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες της εξόρυξης;

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην άποψη ενός μόνο από αυτούς τους φορείς, του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ:

«Το προτεινόμενο έργο στις Σκουριές αποτελεί βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον, σε μοναδική φυσική περιοχή αρχέγονου δάσους, που θα αλλάξει το τοπίο με τρόπο ουσιαστικά ανεπανόρθωτο».

«Η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους υδατικούς πόρους της περιοχής. Η απορροή μεταλλείων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, που υφίσταται επεξεργασία, ανέρχεται σε 350 m3/h. Η παροχή αυτή αντιστοιχεί σε ανάγκες ύδρευσης 40.000 κατοίκων περίπου».

«Ιστορικά, και μέχρι σήμερα, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες είχαν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων και βαρέων μετάλλων στην ατμόσφαιρα».

Δηλητηρίαση της περιοχής

Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η ΒΑ Χαλκιδική, όπου η αναλογία του χρυσού στο έδαφος είναι πολύ μικρή, το υλικό που εξορύσσεται δεν είναι καθαρός χρυσός, αλλά αναμεμειγμένα πετρώματα. Για να απομονωθεί ο χρυσός, τα πετρώματα «ξεπλένονται» με κυάνιο, ένα δηλητήριο θανατηφόρο ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις. Μετά το «ξέπλυμα», το κυάνιο συγκεντρώνεται σε δεξαμενές, από όπου μπορεί πολύ εύκολα να “δραπετεύσει”, δηλητηριάζοντας λίμνες, ποτάμια, θάλασσες, αλλά και τα υπόγεια νερά μιας περιοχής, όπως και κάθε ζωντανό οργανισμό που εξαρτάται από αυτά.

Οικονομική καταστροφή της περιοχής

Η οικονομία της Χαλκιδικής είναι βασισμένη στις αγροτικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές δραστηριότητες και στον τουρισμό της. Σε περίπτωση κατασκευής και λειτουργίας των μεταλλείων, θα μπορούμε να μιλάμε για ανεπανόρθωτες ζημιές στην αγροτική της οικονομία, αφού θα καλλιεργούνται δηλητηριασμένα φυτά, και θα αλιεύονται τοξικά ψάρια (αν καταφέρουν να επιβιώσουν). Επίσης μπορούμε να περιμένουμε ότι ο τουρισμός στην περιοχή θα πληγεί σημαντικά, αφού κανένας ντόπιος ή ξένος επισκέπτης δεν θα θέλει να κολυμπάει σε βρώμικα νερά, να τρώει τοπικά προϊόντα δηλητήριο και να αναπνέει μικροσωματίδια και βαρέα μέταλλα.

Οι 1000 ή 2000 θέσεις εργασίας που προσφέρονται στα μεταλλεία για ένα μικρό χρονικό διάστημα, θα στερήσουν άλλες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον τουρισμό και την αγροτική δραστηριότητα της περιοχής.

Ενάντια στα μεταλλεία – Ενάντια στην Ανεργία

Οι κάτοικοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους! Είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε τον αγώνα τους, γιατί δεν είναι ένας αγώνας μόνο για την  προστασία της περιοχή τους, και για την διατήρηση του τρόπου ζωής τους! Αντίθετα, μέσα σ αυτό τον αγώνα καθρεφτίζονται οι αγώνες που δόθηκαν και θα δοθούν σε κάθε γωνιά της χώρας ενάντια στην χωρίς όρια εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος!

Να παλέψουμε για:

  • Άμεση διακοπή της αποψίλωσης του δάσους των Σκουριών και των έργων για τα μεταλλεία
  • Αποκατάσταση των παλιών μεταλλείων της περιοχής
  • Προστασία του αρχέγονου δάσους των Σκουριών
  • Δημόσιες επενδύσεις στον εναλλακτικό τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον, για δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας
  • Οικονομική στήριξη των αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων της περιοχής

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα