Αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ούτε βήμα πίσω!

Προκήρυξη της Νεολαίας «Ξ» που μοιράζεται αυτές τις μέρες για το κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Χιλιάδες φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν να καλούν σε κινητοποιήσεις και σε δεκάδες σχολές σε όλη την Ελλάδα οι φοιτητές έχουν πάρει απόφαση για κατάληψη.

Οι Εισαγγελικές παρεμβάσεις δεν μας τρομοκρατούν!

Για να καταστείλει το κίνημα η κυβέρνηση αρχικά απείλησε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που βρίσκονται υπό κατάληψη ενώ στη συνέχεια έβαλε σε κίνηση τους μηχανισμούς της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης με εισαγγελείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ξεκινούν έρευνες για τις καταλήψεις.

Οι εισαγγελείς απειλούν τους πρυτάνεις ότι θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις αν δεν πάρουν μέτρα ενάντια στις καταλήψεις. Απαιτούν στην πραγματικότητα από τους Πρυτάνεις να ζητήσουν επέμβαση των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια για να κατασταλούν οι καταλήψεις. Απαιτούν επίσης από τους πρυτάνεις να ενεργοποιήσουν τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς και να τιμωρήσουν τους φοιτητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις με ποινές που θα φτάνουν μέχρι και τη διαγραφή τους από τη σχολή.

Ταυτόχρονα οι εισαγγελείς προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και άμεσα τους φοιτητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις απειλώντας τους με ποινικές διώξεις.

Το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να υποκύψει στην απόπειρα φίμωσης και ποινικοποίησης των αγώνων μας.
Οι καταλήψεις πρέπει να μαζικοποιηθούν. 
Η μαζικότητα είναι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε απέναντι στις απειλές τους.
Δεν μπορούν να ασκήσουν διώξεις όταν χιλιάδες φοιτητές γεμίζουν τα αμφιθέατρα, κατεβαίνουν σε πορείες, συμμετέχουν σε καταλήψεις.

Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τις απειλές και τα προηγούμενα φοιτητικά κινήματα.

Ο Μπαμπούλας της «χαμένης» εξεταστικής

Την ίδια στιγμή η περίοδος της εξεταστικής που πλησιάζει ή έχει ξεκινήσει, αγχώνει ένα μεγάλο κομμάτι των φοιτητών. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ που (άμεσα ή έμμεσα) τάσσονται υπέρ στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, εκμεταλλεύονται αυτές τις ανησυχίες και τις ενισχύουν. Σκοπός τους είναι να διχάσουν την φοιτητική κοινότητα και να στρέψουν ένα μέρος των φοιτητών ενάντια στο κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Τα συντονιστικά των καταλήψεων μαζί με όσα ΔΣ φοιτητικών συλλόγων τάσσονται με τον αγώνα πρέπει να συναντηθούν με τους καθηγητές και τα μέλη ΔΕΠ που έχουν ταχθεί ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο για το πως η εξεταστική περίοδος μπορεί να τροποποιηθεί.

Στην ουσία δεν τίθεται ζήτημα για χαμένη εξεταστική (πόσο μάλλον για χαμένο εξάμηνο) γιατί μπορούν κάλλιστα οι καθηγητές να προγραμματίσουν την εξεταστική μέσα στο επόμενο εξάμηνο ενώ παράλληλα να γίνεται διεξαγωγή μαθημάτων.

Σε κανέναν από τους μεγάλους φοιτητικούς αγώνες που έγιναν μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένου του 2006-2007) δεν χάθηκε ούτε εξεταστική ούτε εξάμηνο.  

Πέραν της προσαρμογής της εξεταστικής, οι καθηγητές και τα μέλη ΔΕΠ πρέπει να αρνηθούν την διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων ή διαδικτυακής εξεταστικής, όπως προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με την εγκύκλιο Πιερρακάκη.

Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις αποκαθιστούν σε ένα βαθμό τη λειτουργία του πανεπιστημίου και μειώνουν την ισχύ του κινήματος. Στοχεύουν επίσης στο να μειώσουν τη συμμετοχή των φοιτητών στις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις εφόσον πολλοί φοιτητές θα αναγκαστούν παράλληλα να διαβάζουν.

Η μετακίνηση της εξεταστικής με από κοινού απόφαση των αγωνιζόμενων φοιτητών, καθηγητών και μελών ΔΕΠ προφανώς θα φέρει πίεση σε όλους μας, ωστόσο αυτό είναι μικρό τίμημα στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πώς συνεχίζουμε

  • Να μαζικοποιήσουμε τις συνελεύσεις, τις πορείες και τις καταλήψεις. Γι’ αυτό το σκοπό οργανώνουμε παράλληλα ενημερωτικές εκστρατείες στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία, όπως επίσης εκδηλώσεις μαζί με τους καθηγητές.  
  • Η σύγκλιση και η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ -ΑΡΕΝ που είδαμε να γίνεται (επιτέλους) στις περισσότερες σχολές, αλλά και των υπόλοιπων μαχητικών παρατάξεων και σχημάτων, ήταν ένα σωστό και αναγκαίο βήμα και πρέπει να συνεχιστεί. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσει ο αγώνας είναι οι δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων να παραμείνουν ενωμένες, με κοινά πλαίσια στις συνελεύσεις, κοινές πορείες και να προχωρήσουν σε κοινά συντονιστικά αγώνα με εκλεγμένους (και ανακλητούς) από κάθε ΓΣ αντιπροσώπους.
  • Να δημιουργηθούν ενωτικά δημοκρατικά Συντονιστικά Φοιτητικών Συλλόγων που να αναλάβουν τον συντονισμό του Φοιτητικού Κινήματος και το χτίσιμο κοινού μετώπου με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα και το εργατικό κίνημα.
  • Να απευθυνθούμε στα σωματεία στο χώρο της εκπαίδευσης, τα Εργατικά Κέντρα και τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία για να πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις, στη βάση ενός κοινού σχεδίου, για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα