Αγώνας διαρκείας να είναι η απάντηση στην Υπουργό παιδείας

Ο «εθνικός διάλογος» για την παιδεία ξεκινάει επίσημα στις 21 Γενάρη, με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ( Ε.ΣΥ.Π ) και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να κατεβάσει προς ψήφιση μια σειρά από νέα νομοσχέδια που εδώ και πολλά χρόνια συζητιούνται, αλλά μέχρι στιγμής παρέμεναν απλά «στα χαρτιά», όπως η αξιολόγηση και τα ΙΔΒΕ. Στόχος του υπουργείου είναι να έχει ετοιμαστεί σε κάθε λεπτομέρεια το νομοθετικό πλαίσιο μέχρι το αργότερο το Μάη, ώστε να παρουσιαστεί στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών παιδείας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές, αλλά και οι μαθητές, έχουν ήδη δώσει μια πρώτη απάντηση στα σχέδια του ΥΠΕΠΘ, με την διαδήλωση στις 10/12, την πιο σημαντική ίσως εκπαιδευτική κινητοποίηση των τελευταίων ετών, με τη συμμετοχή περίπου 54 φοιτητικών συλλόγων,18 σπουδαστικών και πάνω από 100 σχολείων.

Ωστόσο η αγωνιστική διάθεση δεν είναι αρκετή από μόνη της για να δοθεί η κατάλληλη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Τα συντονιστικά, τόσο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, όσο και αυτό των μαθητών, (ΣΑΣΑ), δε φαίνεται να είναι σε θέση να δώσουν προοπτική στη διάθεση αυτή.

Το πανελλαδικό συντονιστικό των ΑΕΙ που έγινε αμέσως μετά την πορεία στην ουσία δεν πρότεινε τίποτα συγκεκριμένο. Οι «εκπρόσωποι» των συλλόγων –οι οποίοι ήταν άπαντες μέλη της ΠΚΣ ( ΚΝΕ ) – αναφέρθηκαν γενικά και αόριστα σε «νέο γύρο γενικών συνελεύσεων» με το νέο έτος. Ενώ το ΣΑΣΑ συνεδρίασε στις 18.12 στα κρυφά και με τη συμμετοχή μαθητών από την ΚΝΕ και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και το μόνο που αποφάσισε ήταν να «ψαλούν αγωνιστικά κάλαντα στην υπουργό παιδείας στις 23.12!!

Ξαφνικά, στις 10.1, κυκλοφορεί μια ανακοίνωση του Συντονιστικού των ΑΕΙ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σύσκεψη, που καλεί σε «πολύμορφες πρωτοβουλίες» στις 14 Γενάρη και σε κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη στις 21 Γενάρη.

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς πόση επιτυχία μπορεί να έχουν αυτές οι «πολύμορφες πρωτοβουλίες» χωρίς προετοιμασία και πριν την εξεταστική περίοδο.

Θεωρούμε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι καταρχήν ένα συντονιστικό δημοκρατικά εκλεγμένο από τις γενικές συνελεύσεις των σχολών και υπόλογο σε αυτές, που να αναλάβει μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης στους φοιτητικούς χώρους για τον χαρακτήρα των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, και να πάρει την πρωτοβουλία για πραγματικά πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινούν στις 21.1 και θα κλιμακώνονται μετά τις εξετάσεις στις σχολές.

Σαν πρώτο βήμα θα μπορούσε να προετοιμαστεί μια 48ωρη γενική απεργία στο χώρο της παιδείας, με απεργίες σε σχολεία και σχολές, πορείες και εκδηλώσεις, ενάντια στα νομοσχέδια για την αξιολόγηση και τα ΙΔΒΕ, και ενάντια στις γενικότερες κατευθύνσεις της υποχρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα