Αγωγή στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» στο Alterthess: μία ακόμα απόπειρα φίμωσης του κινήματος!

Την Πέμπτη 19 Μάη στις 9:00 π.μ. είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της αγωγής εναντίον της ενημερωτικής ιστοσελίδας Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Με αυτήν την αφορμή αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το «Ξ» Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβρη για το ζήτημα.

Το Alterthess είναι ένα συνεταιριστικό δημοσιογραφικό site που από το 2010 όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία, έχει σαν στόχο να προσφέρει μία εναλλακτική ματιά, να καλύπτει τις κινηματικές διαδικασίες και να «φωτίζει» ειδήσεις που τα κυρίαρχα μέσα επιλέγουν να αγνοούν.

Πριν μερικές μέρες, το Alterthess και η δημοσιογράφος του Σταυρούλα Πουλημένη, έλαβαν αγωγή από το στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός» Ευστάθιο Λιάλιο, με την οποία ζητούνε από τον δημοσιογραφικό συνεταιρισμό αποζημίωση 100.000 ευρώ για ένα δημοσίευμα του site στις 27 Οκτωβρίου 2020. (Εδώ η ανακοίνωση του Alterthess: https://alterthess.gr/agogi-stelechoys-tis-ellinikos-chrysos-sto-alterthess-prospatheia-fimosis-tis-eleytheris-dimosiografias)

Το ιστορικό

Το άρθρο με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική» αναφέρεται -όπως λέει και ο τίτλος- στην καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πολυγύρου ενάντια σε δύο στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός», για μία σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη ρύπανση του νερού σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι.

Η αγωγή ενάντια στο Alterthess και τη δημοσιογράφου του, έχει γίνει με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες, κάτι το οποίο δεν ευσταθεί σύμφωνα και με την ανακοίνωση του site. Και αυτό γιατί τα στοιχεία και η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι δημόσια και το μόνο που έκανε η δημοσιογράφος και το site ήταν να καλύψουν την είδηση!

Γιατί «ενόχλησε» το Alterthess την «Ελληνικός Χρυσός»;

Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική έχει δώσει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές μάχες και έχει καταφέρει να οργανώσει πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα που κάτοικοι και αλληλέγγυοι έδιναν τον αγώνα στους δρόμους, η «Ελληνικός Χρυσός» έδινε τον δικό της «αγώνα» να εξαγοράσει την ανοχή της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι, έχει επενδύσει πολλά λεφτά σε χορηγίες σε Συλλόγους, σχολεία, εκδηλώσεις κλπ στην περιοχή, ώστε να δώσει την εντύπωση μιας εταιρείας-ευεργέτη που μόνο καλό φέρνει με την εξορυκτική της δραστηριότητα. Παράλληλα, σε επικοινωνιακό επίπεδο, πλήρωσε για άρθρα και ρεπορτάζ σε διάφορα ειδησεογραφικά και τοπικά site, για να χτίσει ένα προφίλ εταιρείας φιλικής προς το περιβάλλον! Αντίστοιχο προφίλ προσπάθησε να χτίσει βέβαια και μέσω του δικού της site.

Μετά από τόσον κόπο και χρήμα λοιπόν, είναι απόλυτα λογικό η «Ελληνικός Χρυσός» και τα στελέχη της να ενοχλούνται όταν κάποιος «τολμάει» να κάνει ρεπορτάζ που να μην είναι επί πληρωμή και να αποκαλύψει τον πραγματικό ρόλο της εταιρείας στην περιοχή!

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά. Τον Σεπτέμβρη του 2015, προβλήθηκε στην ΕΡΤ3 η εκπομπή «Αντιδραστήριο» με θέμα τις Σκουριές και το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Την επόμενη ημέρα, η Eldorado Gold (η καναδική εταιρεία που εδώ δραστηριοποιείται μέσω της «βιτρίνας» της «Ελληνικός Χρυσός») έβγαλε δημόσια καταγγελία για την εκπομπή, απειλώντας με ποινικές και αστικές ενέργειες τους υπευθύνους της εκπομπής, καθώς και τις διοικήσεις της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3!

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: η συγκεκριμένη υπόθεση «πονάει» πολύ την εταιρία, για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως σπάει το αφήγημα της «περιβαλλοντικά υπεύθυνης» εταιρίας που «σέβεται την νομιμότητα». Στην πραγματικότητα η Eldorado έχει κάνει σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Χαρακτηριστικά μόνο να αναφέρουμε, εκτός από την παραπάνω υπόθεση για την οποία καταδικάστηκαν τα στελέχη της εταιρίας, τον θάνατο 40 προβάτων που ήπιαν νερό από ρέμα της περιοχής και τις μεγάλες συγκεντρώσεις καδμίου σε παιδί που διέμενε δίπλα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η υπόθεση των νερών του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας αφορά χωριά στα οποία η εταιρία μέχρι πριν λίγο καιρό είχε το πάνω χέρι, έχοντας μαζί της την πλειοψηφία των κατοίκων. Όσο περνάει όμως ο καιρός, ακόμα και όσοι υποστήριζαν την εταιρία επειδή «έδινε δουλειές» βλέπουν πως οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο. Και αυτό δημιουργεί ρωγμές στο μέτωπο της εταιρίας…

Επίθεση στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη

Ίσως όμως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην προσπάθεια της εταιρείας να φιμώσει κάθε φωνή που αντιστέκεται στην εξόρυξη χρυσού, είναι οι πολλές δίκες που έχει «σύρει» αγωνιστές σε συνεργασία με το Κράτος και την αστυνομία. Η πιο σημαντική δίκη του κινήματος ήταν η δίκη 21 αγωνιστών για τον εμπρησμό εργοταξίου της εταιρείας το 2013. Ανάμεσα σε άλλα, οι αγωνιστές των Σκουριών κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό κ.α.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό ο ρόλος τόσο κάποιων υπαλλήλων της εταιρείας, όσο και της ίδιας της αστυνομίας και της προσπάθειάς τους να ενοχοποιήσουν τους κατηγορούμενους, ακόμη και με κατασκευασμένα πειστήρια. Έτσι, το δικαστήριο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2018, αναγκάστηκε να αθωώσει τους κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών!

Ο εκφοβισμός της «Ελληνικός Χρυσός» δεν θα περάσει!

Με όσο πείσμα και αν προσπαθεί η «Ελληνικός Χρυσός» να εκφοβίσει όσους βρίσκονται απέναντί της, το διακύβευμα είναι πως οι συνέπειες της εξόρυξης χρυσού είναι τόσο καταστροφικές, που οι φωνές αντίστασης δεν μπορούν να σιωπήσουν, αλλά μόνο να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εταιρεία.

Ως «Ξ Θεσσαλονίκης» στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλευρό του Alterthess, της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη όπως και σε κάθε έναν/μία που αγωνίζεται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Παράλληλα, παραμένουμε σταθερά και ανυποχώρητα μέρος αυτού του κινήματος, στον αγώνα για τα δάση, τη γη και το νερό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα