Αγία Παρασκευή – Αθήνα: Εκστρατεία για δωρεάν σχολικά γεύματα

Εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει στην Αγία Παρασκευή μία εκστρατεία για την παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής. Η εκστρατεία ξεκίνησε καταρχήν από τους γονείς ενός Νηπιαγωγείου και ενός Δημοτικού Σχολείου, κατόπιν το σχετικό υπόμνημα υπόγραψαν 4 σχολεία και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα μπουν στη διεκδίκηση όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Δήμου.

Ο θεσμός των δωρεάν σχολικών γευμάτων είναι κάτι που υπάρχει διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2016 και αφορούσε ένα περιορισμένο αριθμό δημοτικών σχολείων με κριτήριο το να ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές. 

Πολλές φορές όμως τα γεύματα αργούσαν να διατεθούν στους μαθητές ενώ υπήρχαν και πολλές καταγγελίες για χαμηλή ποιότητα γευμάτων – για παράδειγμα σε σχολεία διαμερισμάτων του Δήμου Αθήνας. Σήμερα αφορά 1629 δημοτικά σχολεία πανελλαδικά.

Η διαδικασία αφορά το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΠΕΚΑ που κάνουν έναν διαγωνισμό κάθε χρόνο και εμφανίζονται ανάδοχοι διεκδικητές ιδιοκτήτες catering και αναλαμβάνουν το έργο.

Με άλλα λόγια, το κράτος δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει στα πλαίσια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, να παρέχει δηλαδή το ίδιο, με δικές του δημόσιες δομές που να διασφαλίζουν ποιότητα, ποσότητα και έγκαιρο χρόνο παράδοσης σχολικά γεύματα στα Δημόσια σχολεία.  Αντίθετα δίνει στους ιδιώτες τη δυνατότητα να βγάζουν ζεστό χρήμα από τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους και φορτώνει στα σχολεία την ασυνέπεια των ιδιωτών.

Τα δωρεάν σχολικά γεύματα αποτελούν μια ανάσα οικονομική και χρόνου για τους γονείς και παράλληλα εκπαιδεύουν τα παιδιά στις σωστές διατροφικές συνήθειες, καθώς όταν τρώνε όλα μαζί, στο ίδιο ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, μαθαίνουν πιο εύκολα να τρώνε όλα τα φαγητά και όχι μόνο τα αγαπημένα τους και διάφορα άλλα ανθυγιεινά κατασκευάσματα που κατακλύζουν την αγορά. 

Το ίδιο το γεγονός ότι η κίνηση αγκαλιάστηκε σε χρόνο μηδέν από όλα τα σχολεία της περιοχής μας, είναι η πιο μεγάλη απόδειξη για την αναγκαιότητα του μέτρου.

Το κείμενό μας έχει ήδη κοινοποιηθεί σε Δήμο και δημοτικές παρατάξεις, τοπικά ΜΜΕ, αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς κοκ και θα ξεκινήσουν συναντήσεις μαζί τους καθώς τον Ιούλη ξεκινάει η διαδικασία έγκρισης των σχετικών κονδυλίων για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ακολουθεί το σχετικό υπόμνημα των 4 σχολείων:

Υπόμνημα ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ και
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Οι γονείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους αρμόδιους φορείς το αίτημά μας για επέκταση του θεσμού της παροχής δωρεάν σχολικών γευμάτων στα Νηπιαγωγεία καθώς και στα Δημοτικά Σχολεία της Αγίας Παρασκευής (τα οποία είναι πλέον Ολοήμερα Σχολεία διευρυμένου ωραρίου –λειτουργούν μέχρι τις 17.15) από την επόμενη σχολική χρονιά 2023 – 24.

Γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής, από το υφιστάμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΠΕΚΑ, η παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων αφορά 1629 Δημοτικά σχολεία πανελλαδικά.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται σχολεία πολλών περιοχών με παρόμοια κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά με αυτά της Αγίας Παρασκευής, όπως Χαλάνδρι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Βύρωνας κοκ.

Έτσι διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου έχουμε παροχή γευμάτων στους παιδικούς σταθμούς, παροχή δωρεάν γευμάτων σε δημοτικά σχολεία αλλά καμία παροχή γευμάτων
στα Νηπιαγωγεία, που ανήκουν μαζί με τα δημοτικά σχολεία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τις 11/7/22 με ανακοίνωσή τους ζητούν επέκταση του προγράμματος των σχολικών
γευμάτων σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στα Γυμνάσια, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Ανάλογες επερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία έχουν κατατεθεί από βουλευτές στην Βουλή.

Θεωρούμε λογικό, δίκαιο και αναγκαίο ο θεσμός των σχολικών γευμάτων να επεκταθεί στα Νηπιαγωγεία και κατ’ επέκταση να συμπεριλάβει όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία).

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για επέκταση του θεσμού υπάρχουν. Προγράμματα ΕΣΠΑ, ΟΠΕΚΑ, Ινστιτούτο Prolepsis, επιχορηγήσεις από Δήμο, Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας κτλ. υπάρχουν και είναι επαρκή για την κάλυψη του οικονομικού κόστους που – σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής σύμβασης – ανέρχεται σε 2.54 ευρώ ανά γεύμα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας καθώς και κάθε εμπλεκόμενο φορέα να ενεργήσει άμεσα
και να εντάξει και να συμπεριλάβει στο θεσμό των δωρεάν σχολικών γευμάτων ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) του Δήμου Αγίας Παρασκευής τα οποία  ήδη λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 17.15.


Οι Σύλλογοι Γονέων των
3ου, 6ου Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής
6ου, 11ου Νηπιαγωγείων Αγίας Παρασκευής

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,288ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα