Αγία Παρασκευή: Αντίσταση στις κατασχέσεις σπιτιών από τους τραπεζίτες

Ο Τηλέμαχος Καρατζάς είναι κάτοικος Αγίας Παρασκευής εδώ και χρόνια. Είναι μέλος της πολιτικής οργάνωσης «Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά» και ενεργό στέλεχος του δημοτικού αριστερού σχήματος «Φυσάει κόντρα στην Αγία Παρασκευή».
Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας παραθέτει όλα τα στοιχεία της προσπάθειας της Eurobank να του κατάσχει το σπίτι και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.
Την συνέντευξη πήρε ο σ. Τάκης Γιαννόπουλος

  • Δώσε μας ένα σύντομο ιστορικό της αντιδικίας με τη Eurobank

ΤΚ: Στις 8 Οκτωβρίου δυστυχώς κοινοποιήθηκε στην οικογένεια μου έκθεση κατάσχεσης του σπιτιού της μητέρας μου όπου κατοικούμε όλοι μαζί – οι γονείς μου, ο αδερφός μου και η γυναίκα μου. 

Το ύψος του δανείου έφτασε στις 52.000 ευρώ από 30.000 που συνάψαμε το 2005 – 2006 και ήταν συγκέντρωση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων. 

Η μορφή του δανείου αυτού ήταν τα λεγόμενα επισκευαστικά δάνεια (το σπίτι δεν είχε ποτέ βάρος στεγαστικού δανείου). 

Την περίοδο αυτή εργαζόμουν στην εταιρεία του πατέρα μου (φωτεινές επιγραφές) άρα πληρώναμε κανονικά τις δόσεις του δανείου.

Δυστυχώς την περίοδο 2012-13 κάτω από την σφοδρή οικονομική κρίση, η εταιρεία κατέρρευσε αφήνοντας πίσω αρκετά χρέη. 

Από εκεί και πέρα σαν οικογένεια και κάτω από την οικονομική καταστροφή έχοντας ως μόνο οικογενειακό εισόδημα την σύνταξη του πατέρα μου, αναγκαστήκαμε να πληρώνουμε μόνο τα αναγκαία: δηλαδή φως, νερό, εφορία, είδη βασικής ανάγκης και κάναμε παύση πληρωμής προς τις τράπεζες. 

Η πίεση των εισπρακτικών εταιρειών όλα αυτά τα χρόνια ήταν αφόρητη. 

Όταν κοινοποιήθηκε ο πλειστηριασμός, ήρθαμε σε επαφή με την τράπεζα και είχαμε έρθει σε συμφωνία να καταβάλλουμε 700 ευρώ προκαταβολή και 183 ευρώ δόση τον μήνα. 

Δυστυχώς όμως μέσα σε διάστημα 4 ημερών άλλαξαν απόφαση, βασικά το fund (Dovalue Greece) και ανέβασαν την προκαταβολή σε 2500 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία στην αρχή τέλη Νοεμβρίου και μετά κάτω από πίεση τέλη Δεκέμβρη. 

  • Πως αντιμετώπισε η τράπεζα την συμβολική κινητοποίηση του δημοτικού σχήματος «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγία Παρασκευή»;

Όταν κοινοποίησα τον πλειστηριασμό στο Δημοτικό σχήμα «Φυσάει Κόντρα», αποφασίσαμε να κάνουμε συμβολική διαμαρτυρία έξω από την τράπεζα Eurobank στη Μεσογείων. 

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοέμβριου με μοίρασμα κειμένου και πανό. Το κείμενο έχει αναρτηθεί στην σελίδα του σχήματος, σε τοπικές εφημερίδες  και ακόμη στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Η πρωτοβουλία μας είχε πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Μέσα δεν μας αφήσανε να μπούμε, υπήρξε αρκετός εκνευρισμός  από τη διευθύντρια του καταστήματος.

  • Πως θα συνεχιστεί ο αγώνας; 

Από εδώ και πέρα σαν σχήμα έχουμε αποφασίσει να κάνουμε εκδήλωση – συζήτηση στην Αγία Παρασκευή γύρω από την προστασία της πρώτης κατοικίας, τον πτωχευτικό νόμο κτλ. 

Η πιθανή ημερομηνία είναι γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις. Θα καταθέσουμε ψήφισμα στο Δημοτικό συμβούλιο από τον δημοτικό μας σύμβουλο στην επόμενη συνεδρίασή του. Επίσης θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε μια νέα -πιο μαζική- διαμαρτυρία έξω από την τράπεζα. Πιστεύω πως με την ενεργή και αγωνιστική παρουσία μας θα αποτρέψουμε αυτόν τον άδικο πλειστηριασμό. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα