Αγγλία: οι μαθητές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους απέναντι στον κορωνοϊό

Ρεπορτάζ από το Μαθητικό Ξεκίνημα

Χιλιάδες μαθητές αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματα, αντιδρώντας στην άρνηση της κυβέρνησης να κλείσει τα σχολεία, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το hashtag στο twitter #Covid19walkout χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερους μαθητές, γονείς και δασκάλους που καλούν τους μαθητές να μην πάνε στο σχολείο αυτή την Παρασκευή, παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι το κλείσιμο των σχολείων θα είναι η τελευταία λύση.

Σε προηγούμενες δηλώσεις τους οι υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν πως πιθανό κλείσιμο των σχολείων για ένα μήνα θα κόστιζε το 3% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς πολλοί γονείς θα έπρεπε αναγκαστικά να μείνουν στο σπίτι κάτι που μείωνε το εργατικό δυναμικό της χώρας και ο οικονομικός αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος.

Το σενάριο για κλείσιμο παρουσιαζόταν όλο και λιγότερο πιθανό παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές για να κλείσουν τα σχολεία έχουν φτάσει ήδη τις 600.000, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας λογαριασμός στο Instagram που καλεί σε αποχή από τα μαθήματα και αναφέρει στο κάλεσμα ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί και «αν δεν αποφασίσουν να κλείσουν τα σχολεία, τότε απλά εμείς δεν θα πάμε».

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται και μια σειρά χώρες μπαίνουν σε καραντίνα.

Μέχρι χθες ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αγγλία έφτανε τα 1543 με 55 θανάτους, ενώ έγγραφο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) προς τους αξιωματούχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι η επιδημία θα παρουσιάσει ύφεση «το καλοκαίρι, προς τα τέλη Ιουνίου, και θα επιστρέψει το Νοέμβριο, όπως συμβαίνει με τη συνήθη εποχική γρίπη», ενώ είναι πιθανό να νοσηλευτούν 7,9 εκατ. άνθρωποι και να μολυνθεί το 80% των Βρετανών!

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι δεν πρέπει να χαθούν οι καλοκαιρινές εξετάσεις και οι κόποι των μαθητών οφείλουν να ανταμειφθούν, δεν πείθει κανέναν. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση, ούτε στους εργασιακούς χώρους, ούτε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ούτε βέβαια στα νοσοκομεία. Το ρίσκο όμως αυτή τη στιγμή για τους μαθητές είναι μεγάλο, καθώς όπως αναφέρουν και οι ίδιοι «αν κολλήσει ένας μαθητής μέσα σε ένα 24ωρο θα μολυνθεί ολόκληρο το σχολείο» με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εξάπλωση του ιού. Η αντίδραση μέσω των social media είναι μόνο η αρχή για να οργανωθούν οι μαθητές για τα αυτονόητα, την ασφάλεια και την υγεία τους.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής