«Αγανακτισμένοι» στην πλ. Συντάγματος – μέρα 2η

Ρεπορτάζ από τον Αλέξανδρο Πραντούνα

Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι (αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμα και οικογένειες με τα παιδιά τους) πλημμύρισαν για δεύτερη μέρα την πλ. Συντάγματος στην Αθήνα. Παρά τον πολύ κακό καιρό, πολύς κόσμος παρέμεινε στην πλατεία μέχρι και πολύ αργά το βράδυ. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των συγκεντρωμένων (καθώς ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό ανακυκλωνόταν όσο περνούσαν οι ώρες) αλλά σίγουρα δεν ήταν κάτω από 15-20.000.

Τα συνθήματα

Τα περισσότερα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην συγκέντρωση είχαν στόχο την κυβέρνηση, το μνημόνιο και το ΔΝΤ.

         «Εεε, οοο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω – ούστ»

         «Κλέφτες, κλέφτες»

         «Δεν τα φάγαμε μαζί, ψεύτες-κλέφτες υπουργοί»

         «Πουλάτε, πουλάτε, ξύλο που θα φάτε»

         «Δεν σας θέλει ο λαός – ελικόπτερα και μπρος»

         «Ψωμί – παιδεία – ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73»

         «Και α, και ου, γ… το ΔΝΤ»

Το κλίμα

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρχε ανάκατα οργή, αισιοδοξία για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι κινητοποιήθηκαν μαζικά, αλλά και προβληματισμός για το πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και τελικά να πετύχουμε.

Παντού τριγύρω σχηματιζόντουσαν πηγαδάκια με τους συγκεντρωμένους να συζητάνε για την κατάσταση που βιώνουν και για το τι θα έπρεπε να κάνουμε από δω και μπρος. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου, αποτελείται από ανθρώπους που ποτέ πριν (ή εδώ και πολλά χρόνια) δεν είχαν οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα. Είναι φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά στην διαδικασία αφύπνισης και ξεσηκωμού πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, που καταρχήν διαπιστώνουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί πια και αναζητούν ενστικτωδώς τρόπος να την αλλάξουν.

Τόσο ο μεγάλος αριθμός των συγκεντρωμένων, όσο και η αντοχή του κόσμου που παρέμεινε στην πλατεία για τόσες πολλές ώρες, δείχνουν ότι η διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Η συνέλευση

Πάνω από 1.000 από τους συγκεντρωμένους συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση που έγινε στην πλατεία. Παρά τα όποια τεχνικά ή άλλα προβλήματα που είχε η συνέλευση, καθώς βέβαια και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν όταν προσπαθεί να οργανωθεί μια συνέλευση με τόσο κόσμο, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Σχεδόν όλοι από όσους πήραν τον λόγο τόνιζαν ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, πολλοί ανέφεραν ότι οι μόνοι που δεν χωρούν ανάμεσα μας είναι οι φασίστες που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους σκοπούς το κίνημα, ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις που τόνιζαν την ανάγκη αυτό το κίνημα να απλωθεί διεθνώς. Υπάρχει μάλιστα ήδη κάλεσμα για ταυτόχρονη κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, για την Κυριακή 29/5.

Συνεχίζουμε

Αυτό που καταρχήν συμφωνήθηκε απ’ όλους είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Αποφασίστηκε να υπάρχει κάθε μέρα συγκέντρωση από τις 18.00 και συνέλευση στις 21.00. Ήδη έχουν αρχίσει να στήνονται επιτροπές εργασίας (για την καταγραφή και την συλλογή των υλικών που χρειάζονται, για την σίτιση, την νομική βοήθεια, την μετάφραση, τα πανό κτλ.). Σιγά-σιγά το κίνημα αρχίζει να οργανώνεται. Ήδη σήμερα το πρωί υπήρχε πολύς κόσμος που περνούσε από την πλατεία για να μάθει πως μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στην οργάνωση, ενώ πολλοί ερχόντουσαν φέρνοντας τρόφιμα, πανό, τέντες, σκηνές και άλλα υλικά.

Όσο το κίνημα αυτό προχωράει, όλο και περισσότεροι από τους συμμετέχοντες θα προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα για τους τρόπους και τα αιτήματα που χρειάζεται να έχουμε, προκειμένου αυτό το κίνημα να έχει αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες να οργανωθεί καλύτερα το κίνημα και να μπορέσει να λειτουργήσει πραγματικά δημοκρατικά, ώστε όλοι μαζί να αποφασίζουμε για τα επόμενα βήματα, κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Χιλιάδες άνθρωποι είναι φανερό πως έχουν πλέον αποφασίσει πως δεν πρόκειται να ανεχτούν πιά τις διαρκείς επιθέσεις που δέχονται στο βιοτικό τους επίπεδο και θέλουν να δώσουν την μάχη για να ανατρέψουν κατ’ αρχήν αυτόν που βλέπουν σαν τον βασικό εχθρό – την άθλια και εγκληματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό μπορεί να μην είναι από μόνο του αρκετό, είναι όμως μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα