Αγανακτισμένοι και προβληματισμένοι – ανταπόκριση από την 2η μέρα συγκέντρωσης στο Λευκό Πύργο

Του Πάρη Μακρίδη

Χθες, Πέμπτη 26 Μαΐου, έγινε η δεύτερη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή είχε λιγότερο κόσμο σε σχέση με την πρώτη μέρα (γύρω στα 700 άτομα) στη συνέχεια η συμμετοχή αυξήθηκε. Από τις 8.30 μέχρι τις 12, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της συνέλευσης δηλαδή, μαζεύτηκαν στο χώρο σχεδόν 2.000 πολίτες!

Μια βασική θετική εξέλιξη ήταν το γεγονός ότι η συζήτηση στη συνέλευση προχώρησε καθώς μπήκανε ζητήματα σε σχέση με τις αιτίες των προβλημάτων μας και τις πιθανές λύσεις που μπορούν να προκύψουν. Ζητήματα όπως το χρέος (σχετικά με το αν πρέπει να το αρνηθούμε συνολικά ή ένα μέρος του), οι τράπεζες, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, ο διαχωρισμός των εργαζόμενων που επιχειρεί η κυβέρνηση (πχ σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους) ώστε να μας διασπάσει, η ανάγκη να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το κίνημα και να αποκτήσει αιτήματα, ήταν μερικά από τα πράγματα που αναφέρθηκαν στη συνέλευση.

Επιπλέον, προχώρησε και η οργάνωση του αγώνα μας καθώς δημιουργήθηκαν διάφορες ομάδες, κυρίως για τα πρακτικά ζητήματα (περιφρούρησης, καθαριότητας, πληροφόρησης) αλλά και μια ομάδα παιδείας όπου συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές και καθηγητές με σκοπό τη συζήτηση και την δράση γύρω από τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Σημαντικό ήταν επίσης το ότι υπήρχαν ομιλίες από αλλοδαπούς (και από έναν Ισπανό συναγωνιστή που ήταν στις διαδηλώσεις της Μαδρίτης) πράγμα που ενέτεινε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των συγκεντρώσεων, κάτι που είχε ήδη διαφανεί από την πρώτη μέρα.

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα σημαντικές αντιφάσεις και μπερδέματα στην συνείδηση των συμμετεχόντων. Πχ στο γενικότερο κλίμα της συνέλευσης επικράτησε και χθες η οργή απέναντι όχι μόνο στα κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια αλλά και στο σύνολο των «κομμάτων» ενώ πολλοί ήταν αυτοί που επεσήμαναν ότι φταίμε και οι πολίτες που τους ψηφίζαμε και τους ανεχόμασταν τόσα χρόνια. Από την άλλη όμως έγιναν και οι πρώτες αναφορές σχετικά με το ρόλο των πολιτικών ως «υπαλλήλων» του οικονομικού κατεστημένου, κάτι που μέχρι χτες δεν έχει τεθεί.

Σήμερα υπάρχει νέο κάλεσμα για τις 6.00. Να είμαστε όλοι εκεί!!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα