«Αγανακτισμένοι» – Ένα κίνημα που έχει αλλάξει συνειδήσεις

σΑπολογισμός του κινήματος από το Νίκο Κανελλή

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» μετρά ήδη, τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ένα μήνα ζωής. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να προκαλέσει τον πανικό στην κυβέρνηση και τα επιτελεία της αστικής τάξης σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Μεγάλα κομμάτια του κινήματος βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα με γοργό ρυθμό, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε μαζικό λαϊκό κίνημα. Το προχώρημα αυτό της συνείδησης αντανακλάται και στην πορεία των συζητήσεων στις συνελεύσεις, ειδικά της πλ. Συντάγματος

Οι συνελεύσεις των πρώτων ημερών

Το κάλεσμα της πρώτης συγκέντρωσης των «αγανακτισμένων» (25 Μάη) έγινε μέσω ίντερνετ (facebook, blogs κλπ). Σε πολλά από αυτά τα καλέσματα γίνονταν λόγος για την ανάγκη να ξεσηκωθούν οι «Έλληνες» ενάντια σε όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς γενικά, χωρίς να προσδιορίζεται ποιος είναι ο στόχος του κινήματος, ποια τα αιτήματά του κοκ.

Αυτά τα θολά, ακόμη και «απολίτικα» χαρακτηριστικά, με έντονες αναφορές στην υπεράσπιση της «πατρίδας» και τους «έθνους», προσπάθησαν συνειδητά και συστηματικά να υπερτονίσουν τα μεγάλα ΜΜΕ και αυτό όχι τυχαία. Ήταν μια επιδίωξη από την μεριά του συστήματος να καναλιζάρει το κίνημα στο ακίνδυνο δρόμο της γενικής έκφρασης της αγανάκτησης χωρίς συγκεκριμένο στόχο (δηλαδή την κυβέρνηση, την πολιτική της, το μνημόνιο και την τρόικα). Οι συνελεύσεις όμως, που ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας μέρα, σε μια προσπάθεια το κίνημα να συνεχιστεί και να οργανωθεί καλύτερα, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο ξεκαθάρισμα των θέσεων του κινήματος και στο προχώρημα της συνείδησής του.

Πρώτο ψήφισμα της πλατείας Συντάγματος

Στις συνελεύσεις των πρώτων ημερών το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η έκφραση της οργής αλλά και η σύγχυση σε ότι αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Το πιο σημαντικό στοιχείο των πρώτων συνελεύσεων ήταν ότι εξέφραζαν την ανάγκη για συνέχιση και για καλύτερη οργάνωση του αγώνα.  Ο χαοτικός και θολός τους χαρακτήρας, άρχισε σταδιακά να ξεπερνιέται.

Πολύ σύντομα προέκυψαν τα πρώτα πολιτικά ερωτήματα: «πώς θα συνεχίσουμε; ποιοι να είναι οι στόχοι μας; πώς θα τους πετύχουμε;». Σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει το πρώτο ψήφισμα-απόφαση της συνέλευσης της πλ. Συντάγματος (28/05/2011). Το ψήφισμα καλούσε όλη την κοινωνία και ειδικά τους εργαζόμενους να κατέβουν στις πλατείες με στόχο να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει η τρόικα και το μνημόνιο.

Μέρες κορύφωσης – διεθνής συντονισμός – στόχοι

Από νωρίς βγήκε στην επιφάνεια η ανάγκη να υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες κορύφωσης των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα. Σε αυτή την κατεύθυνση θετικό ρόλο έπαιξε το κάλεσμα για μέρα πανευρωπαϊκού συντονισμού των «Αγανακτισμένων», την Κυριακή 29 Μάη. Το ελληνικό κίνημα αγκάλιασε αυτό το κάλεσμα και το Σύνταγμα πλημμύρησε με περίπου 200 χιλ. διαδηλωτές ενώ πολλές άλλες δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν πανελλαδικά!

Η τεράστια επιτυχία αυτής της συγκέντρωσης έδωσε νέα μεγάλη ώθηση στο κίνημα! Η συνέλευση του Συντάγματος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι δικές της αποφάσεις μπορούν να παίξουν πλέον συγκεκριμένο ρόλο στην εξέλιξη του κινήματος. Έτσι αρχίζει να συζητά το πώς θα καλέσει η ίδια τις επόμενες μεγάλες κινητοποιήσεις. Αυτό γίνεται πράξη στις 2 Ιούνη, όταν η συνέλευση αποφασίζει να καλέσει σε νέα μέρα πανευρωπαϊκού συντονισμού για την Κυριακή 5 Ιούνη.

Το Δεύτερο Ψήφισμα – Κάλεσμα για τις 5 Ιούνη

Το ψήφισμα στις 2/06 είναι ακόμη ένα σημαντικό προχώρημα. Καταρχήν γιατί αφαιρεί έδαφος από όσους προσπαθούσαν να στρέψουν το κίνημα σε μια «πατριωτική» και «εθνικιστική» κατεύθυνση αφού καλεί τους άλλους λαούς της Ευρώπης σε κοινό αγώνα. Επιπλέον η συζήτηση γίνεται πιο συγκεκριμένη και πιο πολιτική, το κίνημα αρχίζει ξεκαθαρίζει τους στόχους.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα το δεύτερο ψήφισμα λέει:

 «Δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές- το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε- το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν πρέπει να περάσει. Θα μείνουμε στις πλατείες μέχρι να φύγουν και να μην επιστρέψουν με άλλο προσωπείο όλοι όσοι δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο: ΔΝΤ, Μνημόνια, τρόικα, κυβερνήσεις, τράπεζες και όσοι μάς εκμεταλλεύονται.».

Ξεκαθαρίζεται λοιπόν ότι οι άμεσοι και μεγάλοι στόχοι είναι να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο και να ανατραπεί η κυβέρνηση. Σαν ημερομηνία σταθμός αρχίζει και συζητιέται η 15η Ιούνη, μέρα που φημολογείται η ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου». Ταυτόχρονα διατυπώνεται ο στόχος της άρνησης πληρωμής του χρέους σαν αποφασιστικό βήμα για τη λύση των προβλημάτων της κοινωνίας.  

Περικύκλωση της Βουλής, Γενική Απεργία και Εργατικό Κίνημα

Από τις 2 Ιούνη και μετά το κύριο ερώτημα που απασχολεί τη συνέλευση είναι πώς θα καταφέρει το κίνημα να πετύχει τους στόχους που έθεσε. Όλο και περισσότεροι αγωνιστές (μέλη αριστερών οργανώσεων και ανένταχτοι) μιλάνε για την ανάγκη σύνδεσης των πλατειών με τους εργαζόμενους, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να χτυπήσουν το σύστημα εκεί που πονά, μέσα από την απεργία. Αρχίζει και διατυπώνεται το αίτημα προς τα συνδικάτα για πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας την ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.

Παράλληλα, όμως, πολλοί αγωνιστές εξηγούν πως δεν αρκεί άλλη μια συνηθισμένη 24ωρη γενική απεργία και μια διαδήλωση που θα περάσει μπροστά από τη Βουλή και θα φύγει. Άλλωστε όλες όσες προηγήθηκαν δεν κατάφεραν να σταματήσουν την κυβέρνηση. Πολλοί μιλάνε για την ανάγκη να παραμείνουν όλοι οι διαδηλωτές και απεργοί γύρω από τη Βουλή με στόχο την περικύκλωση και την αποτροπή ψήφισης του μεσοπρόθεσμου και την ανατροπή της κυβέρνησης.  

Η συνέλευση της 5ης Ιούνη, μια από τις πιο μαζικές, με περίπου 5.000 παρόντες, αποφασίζει να απευθύνει

«Κάλεσμα για αποκλεισμό της Βουλής … να κλείσουν Σχολεία, Σχολές Εργοστάσια, Καταστήματα, Υπηρεσίες. Γενική Απεργία» για τις 15/06».

Το μήνυμα για αποφασιστική μάχη στις 15 Ιούνη συνεχίζει και απασχολεί τη συνέλευση. Στις 11/06 η συνέλευση του Συντάγματος αποφασίζει:

«Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο, περικυκλώνουμε τη Βουλή, μαζευόμαστε και μένουμε στο Σύνταγμα… Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά».

Στις 12/06 η απόφαση της συνέλευσης ανάμεσα σε άλλα καλεί και σε «καταλήψεις σε Δημαρχεία».

15 Ιούνη – καμπή για το κίνημα

Αυτές οι αποφάσεις στέλνουν στην κοινωνία ένα καθαρό μήνυμα: η γενική απεργία της 15ης Ιούνη θα είναι μια μάχη με πολύ μεγάλη σημασία. Οι εργαζόμενοι και το κίνημα συνολικά ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα. Για πρώτη φορά δεκάδες χιλιάδες αρνούνται να εγκαταλείψουν  το Σύνταγμα παρά τη βροχή από δακρυγόνα και τις άγριες επιθέσεις της αστυνομίας. Η κυβέρνηση κλονίζεται συθέμελα, ο Παπανδρέου δηλώνει παραίτηση και καλεί τη ΝΔ σε κυβέρνηση συνεργασίας, για να αναδιπλωθεί σε έναν γελοίο ανασχηματισμό λίγες ώρες αργότερα.

Το συμπέρασμα όμως για τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν πάρει μέρος στη συγκλονιστική αυτή απεργία και διαδήλωση έχει βγει, το μαζικό κίνημα έχει τη δύναμη να ανατρέψει την κυβέρνηση και να σταματήσει τα νέα μέτρα.

Κλιμάκωση – 48ωρη Γενική Απεργία 

Η συζήτηση στις συνελεύσεις, ήδη πριν τις 15/6, αρχίζει να αφορά όλο και περισσότερο την ανάγκη για ένα σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα. Υπάρχει πλέον πλατιά κατανόηση ότι η κυβέρνηση δεν θα ανατραπεί με μια «γροθιά». Το ψήφισμα της συνέλευσης στις 12/06 ανάμεσα στα άλλα λέει:

«απαιτούμε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 48ωρη γενική απεργία, οι ΔΕΚΟ να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες».

Η εμπειρία της γενικής απεργίας στις 15/06 ενισχύει αποφασιστικά αυτή την πρόταση. Το αίτημα για 48ωρη γενική απεργία ακούγεται όλο και πιο δυνατά. Κάτω από αυτή την πίεση της συνέλευσης και των γεγονότων, η γραφειοκρατική ηγεσία της ΓΣΕΕ παίρνει απόφαση (17/6/2011) να καλέσει σε 48ωρη γενική απεργία για τις ημέρες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή. Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση γιατί 48ωρη γενική απεργία έχει να γίνει σχεδόν 20 χρόνια, από την περίοδο Μητσοτάκη.

48ωρη απεργία και Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Με βάση αυτή την απόφαση της ΓΣΕΕ η συνέλευση του Συντάγματος παίρνει απόφαση για πανελλαδικό κατέβασμα στην Αθήνα, με στόχο το διήμερο αποκλεισμό της Βουλής, ώστε να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και να ανατραπεί η κυβέρνηση. Το ψήφισμα στις 19/6 λέει χαρακτηριστικά:

«Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας, καλούμε όλο τον κόσμο, Έλληνες και μετανάστες, άντρες γυναίκες και παιδιά, εργαζόμενους και ανέργους, από όλες τις συνελεύσεις πλατειών της Αθήνας, όλες τις πλατείες της Ελλάδας να έρθουν στην πλατεία Συντάγματος την ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, να στηρίξουν την 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει πρωτοβάθμια σωματεία, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να αποκλείσουμε όλοι και όλες μαζί την βουλή, με ό,τι μέσο μπορεί ο καθένας: αυτοκίνητα, ταξί, νταλίκες, τρακτέρ, απορριμματοφόρα του δήμου, λεωφορεία της ΕΘΕΛ κλπ.
Επί 48 ώρες κανένας εργαζόμενος στην δουλειά, όλοι/ες μαζί στην πλατεία Συντάγματος!».

Μπορούμε!

Δεν υπάρχει πια αμφιβολία. Αυτό το κίνημα μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Μπορεί να στείλει το μνημόνιο στον κάλαθο των αχρήστων. Έχει βρει το δρόμο στις σωστές προτάσεις για την οργάνωση του αγώνα – το κάλεσμα για 48ωρη γενική απεργία και μαζική περικύκλωση του κέντρου της Αθήνας με κάθε μέσο, ρίχνει κυβερνήσεις. Τα δε πολιτικά αιτήματα, όπως η άρνηση πληρωμής του χρέους, για εθνικοποίηση των τραπεζών και για δημοκρατικό έλεγχο της οικονομίας και της παραγωγής, σε συνδυασμό με τα διεθνιστικά καλέσματα στην υπόλοιπη Ευρώπη και τους μετανάστες, αποτελούν τη μοναδική διέξοδο στην κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

__________

Ψηφίσματα της συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος

 

Ψήφισμα 28/5/2011

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς. Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα. Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ! ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

 

Ψηφίσματα 2/6/2011

Τώρα μιλάμε εμείς! Κάλεσμα για πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό στις 5 Ιουνίου  

Από τις 25 Μαϊου,  χιλιάδες πολίτες έχουμε κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας διεκδικώντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μάς ενώνουν η αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν καθώς και ο πόθος μας για δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε και θα μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι! Ταυτόχρονα, ανάλογες κινήσεις γίνονται παντού στην Ευρώπη. Την Κυριακή 5 Ιουνίου συντονίζουμε πανευρωπαϊκά το βηματισμό μας και δίνουμε ραντεβού στις 6:00 στο Σύνταγμα,  σε όλες τις πλατείες της χώρας, και παντού στην Ευρώπη . Πρέπει να ακουστεί παντού δυνατά η φωνή μας:

  

– γιατί δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές

– το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε

– γιατί αυτό το πολιτικό σύστημα που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, δεν μπορεί πια να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς και πρέπει να ανατραπεί

– γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας, χωρίς τη διαρκή τρομοκρατία της ανεργίας

– γιατί πρέπει να τιμωρηθούν όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο

– γιατί η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων

– γιατί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν πρέπει να περάσει. 

Η οργανωμένη παραπληροφόρηση  δεν μας φοβίζει. Θα μείνουμε στις πλατείες μέχρι να φύγουν και να μην επιστρέψουν με άλλο προσωπείο  όλοι όσοι δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο: ΔΝΤ, Μνημόνια, τρόικα, κυβερνήσεις, τράπεζες και όσοι μάς εκμεταλλεύονται.  Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε ενωτικά και συλλογικά μέχρι “Ταραχή να πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα να υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου”.

 

Ψήφισμα 11/6/2011

24 ώρες στο δρόμο! Δίνουμε τη δική μας ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 15 Ιουνίου περικυκλώνουμε τη Βουλή

Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο, περικυκλώνουμε τη Βουλή, μαζευόμαστε και μένουμε στο Σύνταγμα. Όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσανε στις 25 Μάη. Πρώτος σταθμός η γενική απεργία την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Δε σταματάμε μέχρι να το πάρουν πίσω.

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά. Στις 15 Ιουνίου δεν εργαζόμαστε και δεν καταναλώνουμε. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα. Δίνουμε τρία μεγάλα ραντεβού:

Όλοι την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 7 το πρωί: 1. Μπροστά στη Βουλή. 2. Στο μετρό Ευαγγελισμός. 3. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μέχρι τις 15 Ιουνίου οργώνουμε την Αθήνα για να μεταφερθεί παντού το κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης του Συντάγματος. Δίνουμε από τώρα αγωνιστικό ραντεβού για τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή: ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ψήφισμα 15/6/2011

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, μετανάστες περικυκλώσαμε σήμερα την Βουλή και βουλιάξαμε το Σύνταγμα.

Την παραμονή της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ζητήσει η λαϊκή συνέλευση του Συντάγματος από όλα τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης, Γενική Απεργία, και μαζί με όλους τους εργαζομένους να περικυκλώσουμε την Βουλή με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης.  Όλοι στους δρόμους τη μέρα εκείνη για να τους ανατρέψουμε.

Καλούμε όλα τα σωματεία να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες. Κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος, κάθε βράδυ στη συνέλευση και την Κυριακή 19/6 όλοι στους δρόμους. Αλληλεγγύη στους τραυματίες και συλληφθέντες για τους οποίους ζητάμε την άμεση απελευθέρωση.

Ψήφισμα 16/6/2011

Εδώ και ένα χρόνο η χώρα μας  βρίσκεται στο Μνημόνιο. Μας είπαν ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος για να μειωθεί το χρέος. Μας είπαν ότι οι περικοπές, η λιτότητα και οι νέοι φόροι είναι αναγκαίες θυσίες για να ανακάμψει η χώρα από την κρίση. Μας είπαν ψέματα!

Νέα μέτρα παίρνονται κάθε μέρα, μισθοί κόβονται, οι φόροι αυξάνονται. Και το χρέος ολοένα αυξάνει, η ανεργία εκτοξεύεται, η νεολαία παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς. Τα νέα δάνεια πάνε για την εξυπηρέτηση των τόκων στους πιστωτές μας και τα ελλείμματα της Ελλάδας και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου γίνονται τα πλεονάσματα της Γερμανίας και άλλων πλούσιων χωρών του Βορά. Κι όλα αυτά γιατί για τη διόγκωση του χρέους δεν φταίνε οι μισθοί και οι συντάξεις, όπως λένε. Φταίνε οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για το κεφάλαιο, φταίει το φαγοπότι σε εξοπλισμούς και φάρμακα. Δεν πάει άλλο! Ο λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του για να σπάσει ο φαύλος κύκλος!

Είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι και δεν μας το λένε, έως ότου περάσουν και άλλα εξοντωτικά μέτρα και περικοπές, ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν και ξεπουλήσουν όσο – όσο δημόσια γη και περιουσία.
Κόντρα στους δικούς τους «μονόδρομους» εμείς λέμε:

                   

  • Να πάρουν πίσω όλα τα μνημόνια, να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας!
  • Να μην τολμήσουν να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
  • Να φύγουν! Δεν θέλουμε την κυβέρνηση του ΔΝΤ και την Τρόικα.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση, κανένα ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας.
  • Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε! Άρνηση – διαγραφή του χρέους, αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας! Να ληφθεί πρόνοια για το μικρό μέρος του χρέους που αφορά ασφαλιστικούς οργανισμούς εργαζομένων.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών. Το κράτος με τα προγράμματα στήριξης τις έχει πληρώσει ήδη παραπάνω από τη χρηματιστηριακή αξία τους για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν.
  • Να ανοίξουν τα βιβλία του χρέους από το λαό για να μάθουμε που πήγαν τα λεφτά.
  • Ριζική αναδιανομή εισοδήματος και αλλαγές στη φορολογία προς όφελος των εργαζομένων, να πληρώσουν αυτοί που τα έχουν, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, το κεφάλαιο και η Εκκλησία.
  • Θέλουμε λαϊκό δημοκρατικό έλεγχο στην οικονομία και στην παραγωγή.

***

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις,
Τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
Όσο μπορείς : μην την εξευτελίζεις»
                                                                                                                  Κ. Π. Καβάφης.

Ψήφισμα 19/6/20111

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας, καλούμε όλο τον κόσμο, Έλληνες και μετανάστες, άντρες γυναίκες και παιδιά, εργαζόμενους και ανέργους, από όλες τις συνελεύσεις πλατειών της Αθήνας, όλες τις πλατείες της Ελλάδας να έρθουν στην πλατεία Συντάγματος την ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, να στηρίξουν την 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει πρωτοβάθμια σωματεία, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να αποκλείσουμε όλοι και όλες μαζί την βουλή, με ό,τι μέσο μπορεί ο καθένας: αυτοκίνητα, ταξί, νταλίκες, τρακτέρ, απορριμματοφόρα του δήμου, λεωφορεία της ΕΘΕΛ κλπ.

Επί 48 ώρες κανένας εργαζόμενος στην δουλειά, όλοι/ες μαζί στην πλατεία Συντάγματος!

Στηρίζουμε τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που ξεκινάνε αύριο, Δευτέρα 20 Ιουνίου και συμμετέχουμε στις απεργιακές φρουρές, αναγνωρίζοντας πως η απόπειρα ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου ξεκινάει από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Καλούμε τους βουλευτές να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα