Ρεπορτάζ του Antinazi Ζone
Η εκδήλωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά και της καμπάνιας «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ – ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ» στην Αγία Παρασκευή τα είχε όλα: γεμάτη αίθουσα, ενδιαφέρον θέμα και εισηγήσεις, πολλές τοποθετήσεις, μεγάλη διάρκεια, αλλά και διαφορετικές απόψεις.
Πάνω από 45 άτομα βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής σε μια εκδήλωση με θέμα «ο Κασιδιάρης, η ακροδεξιά και τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος».
Η επιλογή ενός μη καθαρά προεκλογικού θέματος λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές είναι ενδεικτική του μειωμένου ενδιαφέροντος και της απογοήτευσης γύρω από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί συνολικά στην κοινωνία, σε αντίθεση με ζητήματα όπως ο αντιφασισμός, που εξακολουθούν να αποτελούν ελκυστικά θέματα για συζήτηση και δράση.
***
Την εκδήλωση συντόνισε η Λίνα Πέτοβιτς, η οποία μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στους χώρους της νεολαίας για την Ακροδεξιά.
Ο Παναγιώτης Αντωνίου, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του δημοτικού σχήματος «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή», ανέπτυξε το τι θα έπρεπε να κάνει μια δημοτική αρχή στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η ακροδεξιά. Ζήτησε να παραχωρηθούν χώροι και πλατείες της περιοχής για αντιρατσιστικές δράσεις και εκδηλώσεις και περιέγραψε το παράδειγμα της μαζικής αντίδρασης στην απειλή απέλασης του μετανάστη από το Μπαγκλαντές Ridoy, που εργάζεται χρόνια ως φύλακας στο ΕΠΑΛ της περιοχής. Ο Ridoy ειδοποιήθηκε ότι απορρίφθηκε η αίτησή του για άδεια παραμονής επειδή υπήρχε ένα πρόβλημα με τα χαρτιά του. Ακολούθησε άμεση παρέμβαση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Α. Παρασκευής, του δημάρχου και των δημοτικών παρατάξεων στο τμήμα Αλλοδαπών ΒΑ Αττικής στην Παλλήνη, με αίτημα να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στον Ridoy να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στα χαρτιά του.
Ο Κώστας Παπαδάκης, ένας από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξήγησε αναλυτικά τη φάση στην οποία βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, καθώς και τα προβληματικά σημεία των τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη που αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα για μελλοντικές απαγορεύσεις συμμετοχής στις εκλογές σε βάρος κομμάτων της Αριστεράς. Είπε ότι στην Ελλάδα ποτέ η Ακροδεξιά δεν πήρε πάνω από 7% γιατί έχουμε ισχυρή Αριστερά. Ζήτησε να αξιοποιηθεί μέρος των 9 εκατομμυρίων ευρώ που έχει παρακρατηθεί από την κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής που δουλεύουν αμισθί στην υπόθεση και στις οικογένειες των θυμάτων των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.
Ο Τάκης Γιαννόπουλος από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό και την καμπάνια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ τόνισε ότι:
«..η σημερινή ακροδεξιά σε παγκόσμια κλίμακα ανασυντάσσεται, εξελίσσεται, προσαρμόζεται, καθορίζει την ατζέντα. Δημιουργεί διαρκώς νέα κόμματα… και σπρώχνει τη συζήτηση και την ανθρώπινη ιστορία προς τα πίσω. 15 από τα 50 κόμματα που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στις εκλογές της 21ης Μαίου στον Άρειο Πάγο είναι ακροδεξιάς υφής και κατεύθυνσης, με δημοσκοπικά ποσοστά συνολικά πάνω από 10%.
»Η Χρυσή Αυγή στις Ευρωεκλογές του 2014, οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία Φύσσα, πήρε 9,3% και 536.000 ψήφους βγαίνοντας τρίτο κόμμα. Κάνουν δουλειά μυρμηγκιού με διαφορετικά μετωπικά σχήματα σε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων.
»Το φαινόμενο της Ακροδεξιάς είναι διεθνές. Στην Γαλλία η Λεπέν είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις εν μέσω των τεράστιων κινητοποιήσεων ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας για τις συντάξεις. Στην Βραζιλία είχαμε τον Μπολσονάρο και στην Ιταλία σήμερα την Μελόνι. Σε αυτό το φαινόμενο χρειάζονται απαντήσεις, θέσεις, τεκμηρίωση, ιστορική γνώση».
Η συζήτηση ήταν πλούσια και ενδιαφέρουσα, αφού ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις και ερωτήματα, ενώ συνολικά η εκδήλωση κράτησε πάνω από 2,5 ώρες.
***
Στα κλεισίματα των ομιλητών ο Κώστας Παπαδάκης, με πολύ έντονο τρόπο, διαφώνησε με την τοποθέτηση του Αντιφασιστικού Συντονισμού λέγοντας ότι
«στην Ελλάδα δεν έχουμε Λεπέν ή Μπολσονάρο γιατί έχουμε ισχυρή Αριστερά».
Και ότι
«είναι προτιμότερο οι φασίστες να αναγκάζονται να κρύβονται στα κοινοβουλευτικά κόμματα της Δεξιάς, παρά να έχουν την ευχέρεια να οργανώνονται σε δικές τους αυθεντικά φασιστικές ομάδες…».
Προφανώς οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους του κινήματος θρέφουν και βοηθούν να πάει σε μεγαλύτερο βάθος η συζήτηση και η κατανόηση του θέματος. Αρκεί να γίνονται με συντροφικό και εποικοδομητικό τρόπο. Και βέβαια δείχνουν τη σημασία εκδηλώσεων σαν και αυτή που έγινε στην Αγία Παρασκευή και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.