Αφιέρωμα: Οι δρόμοι της προσφυγιάς

Οι πρόσφυγες απέναντι στον «δυτικό» κόσμο!

Του Πάρη Μακρίδη

Μία πτυχή της σημερινής τραγικής πραγματικότητας που επικρατεί στον πλανήτη αποτελεί αναμφίβολα το μαζικό προσφυγικό ρεύμα ανθρώπων προερχόμενων κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στα τέλη του 2014 υπήρχαν 59,5 εκατ. ξεριζωμένοι, όταν πριν δέκα χρόνια ο αριθμός τους προσέγγιζε τα 37,5 εκατ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης χρονολογείται από το 2011 και μετά, δηλαδή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, ο οποίος προκαλεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως [1].

***

Όποιος καταπιάνεται με το προσφυγικό ζήτημα οφείλει να ξεκινά από τις αιτίες. Κατανοώντας τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι, μαζικά εγκαταλείπουν τον τόπο τους ψάχνοντας τη «γη της Επαγγελίας» οπουδήποτε αλλού, βάζουμε τα θεμέλια της δράσης μας.

Ο καπιταλισμός έχει ανάγκη τους πολέμους, χωρίς να λογαριάζει το κόστος. Ή καλύτερα, λογαριάζοντας το κέρδος. Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών για να κερδίσουν «ζωτικό χώρο» και ένα μεγαλύτερο κομμάτι στην «πίτα» της παγκόσμιας οικονομίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Οι ιμπεριαλιστές θέλουν νέες χώρες στις οποίες θα αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμεταλλευόμενοι της πλουτοπαραγωγικές πηγές τους και χρησιμοποιώντας τις ως καινούρια πεδία διοχέτευσης των εμπορευμάτων τους.

Για παράδειγμα, πλέον, το ξέρουν και οι πέτρες ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο. Σύμφωνα με τους Financial Times, το 52% των 1,7 τρισ. δολαρίων που ήταν το κόστος του πολέμου, κατέληξαν στις τσέπες 10 εργολάβων.

«Πρώτη στην λίστα των ευνοημένων η κατασκευαστική μηχανολογική εταιρεία KBR, πρώην  θυγατρική της  Halliburton, της εταιρείας, δηλαδή, όπου επικεφαλής ήταν ο Ντικ Τσένεϊ, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Μπους του νεότερου» [2].

Όμως ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι. Δημιουργεί καταστάσεις και απελευθερώνει δυνάμεις που δεν ελέγχονται πλήρως (όπως το Ισλαμικό Κράτος) παρά το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστές τις χρησιμοποιούν εργαλειακά για κάποιο διάστημα, για όσο δηλαδή εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Μόλις αμολήσεις όμως το θηρίο, δεν μπορείς να το μαζέψεις.

Ανάμεσα σε βόμβες ιμπεριαλιστών, στις σφαγές των τζιχαντιστών και στα αυταρχικά καθεστώτα τύπου Άσαντ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι ολόκληροι λαοί. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την οικονομική εξαθλίωση, η μαζική στροφή στην προσφυγιά δεν αποτελεί μυστήριο. Ας πάμε πάλι στο Ιράκ:

«Η “απελευθέρωση” άφησε μόλις το 20% του πληθυσμού με πρόσβαση σε πραγματικές συνθήκες υγιεινής, το 45% με πρόσβαση σε καθαρό νερό, το 50% έχει ηλεκτρικό μόνο την μισή μέρα. Συνολικά, ποσοστό μεγαλύτερο του 23% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 25% των παιδιών είναι υποσιτισμένα και μόνο το ένα στα τρία έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.  Αυτά στις ήρεμες περιοχές της χώρας.» [3].

Πρόσφυγες λοιπόν θα υπάρχουν όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που τους δημιουργούν. Όταν το «φαινόμενο» παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις όλοι αυτοί που συνέβαλαν στη διόγκωσή του χύνουν τόνους κροκοδείλιων δακρύων, «ευαισθητοποιούνται» και «σπεύδουν» να πάρουν μέτρα.

***

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Ε.Ε. η οποία ψάχνει τρόπο να «αντιμετωπίσει» όλους αυτούς που έρχονται στην Ευρώπη κάτω από το βάρος των δικών της πολιτικών ευθυνών.

Τα στοιχεία της εισόδου προσφύγων σοκάρουν. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (στοιχεία Ιούλη), πάνω από 4 εκατ. Σύροι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, εξαιτίας του πολέμου που ρημάζει τη χώρα τους τα τελευταία χρόνια.

Από αυτούς, 1,8 εκατ. βρίσκονται στην Τουρκία, 1,1 εκατ. στο Λίβανο και 630.000 στην Ιορδανία[4] – στις δύο τελευταίες χώρες το ποσοστό των προσφύγων επί του πληθυσμού φτάνει το 20% και 10% αντίστοιχα.

Σε αυτούς τους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι 432.761 πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στην Ευρώπη, κυρίως μέσω της Ελλάδας, όπως μας πληροφορεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης[5].  Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Βρετανός δημοσιογράφος Φιλίπ Λεγκρέν σε άρθρο του (29 Αυγούστου)

«έξι στους επτά πρόσφυγες βρίσκονται σε φτωχές χώρες […] Στο μεταξύ, η Βρετανία βρίσκεται σε παροξυσμό για τους περίπου 3.000 ανθρώπους που βρίσκονται στο Καλέ»[6].

Ας συγκρατήσουμε αυτούς τους αριθμούς: ο αριθμός των προσφύγων που έχει να διαχειριστεί η Ευρώπη δεν ξεπερνά το 0,1% του πληθυσμού της! Όπως καταλαβαίνουμε οι κραυγές των φασιστών περί «εισβολής» και «προσπάθειας ισλαμοποίησης» μόνο ως αστείες μπορούν να εκληφθούν.

***

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ε.Ε. της «αλληλεγγύης» και της «ανθρωπιάς» έσπευσε αμέσως να «βοηθήσει»: σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γιούνκερ έκανε λόγω για υποχρεωτική ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ – σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή.

Ταυτόχρονα

«προανήγγειλε ένα ”πακέτο” μέτρων, εφαρμόσιμο από τις αρχές του 2016 με συγκεκριμένες προβλέψεις το οποίο θα αφορά τους κανόνες νόμιμης μετανάστευσης ενώ προβλέπεται και παροχή αρωγής στις χώρες προέλευσης των προσφύγων όπως τη Συρία και τη Λιβύη, ύψους 1,8δισ. ευρώ» [7].

«Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες»  είπε με περίσσιο θράσος ο κ. Γιούνκερ, «ξεχνώντας» μάλλον να συμπληρώσει ότι η Ε.Ε. συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή οι οποίες δημιουργούν τεράστια προσφυγικά κύματα προς τις χώρες της Ευρώπης, «ξεριζώνοντας» εκατομμύρια ανθρώπους από τις χώρες τους.

Στην ουσία, όλη η λογική της Ε.Ε. είναι κατασταλτική: πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πλησιάσουν και δεν θα περνούν τα σύνορα της ΕΕ.

***

Την ίδια στιγμή, χώρες της Ε.Ε. δείχνουν το «αλληλέγγυο» πρόσωπό τους. Η κυβέρνηση της Δανίας έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο, έτσι κι αλλιώς περιορισμένο, πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων[8] ενώ στην Ουγγαρία ο εθνικιστικός παροξυσμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο: έχουν τεθεί σε λειτουργία «κινητά δικαστήρια» στα σύνορα με τη Σερβία, τα οποία θα απελαύνουν τους πρόσφυγες[9] κατασκευάζεται φράχτης μήκους 175 χιλιομέτρων ενώ η Βουλή ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στο στρατό να πυροβολεί τους πρόσφυγες[10]!

Αλλά και η «φιλεύσπλαχνη» Γερμανία επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, αναστέλλοντας μονομερώς  τη συνθήκη του Σένγκεν, όπως έπραξαν και μια σειρά από άλλες χώρες. Γιατί οι πρόσφυγες μπορεί να είναι «ευλογία» (δηλαδή φθηνά εργατικά χέρια, όπως με περίσσιο θράσος ομολόγησε ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων[11]), αλλά ακόμα και αυτή η ευλογία έχει κι ένα όριο.

Από την άλλη βέβαια, χιλιάδες Ευρωπαίων διαδηλώνουν υπέρ των προσφύγων, συγκεντρώνοντας και παρέχοντάς τους είδη πρώτης ανάγκης. Αυτές οι μαζικές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις χρειάζεται να ενισχυθούν και να διευρυνθούν. Η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη έχει να παίξει κρίσιμο ρόλο, διεκδικώντας:

  • Άμεση κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ που ήδη μια σειρά χώρες έχουν καταργήσει στην πράξη.
  • Οργανωμένη διάσωση, μεταφορά, καταγραφή, νομική και υγειονομική στήριξη και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους πρόσφυγες το ζητούν.
  • Δημιουργία ανθρώπινων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας σε όλες τις χώρες.
  • Καμία κατασταλτική «αντιμετώπιση» των προσφύγων και διάλυση φραχτών και της FRONTEX.

Πέρα από τα άμεσα αυτά μέτρα η Αριστερά χρειάζεται να παλέψει για το σταμάτημα όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και για μια άλλη κοινωνία, που κίνητρό της δεν θα έχει το κέρδος και την εκμετάλλευση, αλλά την αλληλεγγύη και την ισότητα, μια κοινωνία σοσιαλιστική.

___________________
[1] tanea.gr: «ΟΗΕ: 60 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω πολεμικών συγκρούσεων»
[2] toperiodiko.gr: «Ιράκ (2003-2015): Δώδεκα χρόνια “Σοκ και Δέος”»
[3] ό.π.
[4] unhcr.gr: «Ύπατη Αρμοστεία: Ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπερνάει για πρώτη φορά τα 4 εκατομμύρια»
[5] efsyn.gr: «Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο των μεταναστών»
[6] skai.gr: «ΔΟΜ: Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη το 2015 – Πάνω από 300.000 στην Ελλάδα»
[7] huffingtonpost.gr: «Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο: Υποχρεωτική μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων σε χώρες της ΕΕ. Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία»
[8] left.gr: «Δανία: Δεν θα συμμετάσχει στο σύστημα κατανομής προσφύγων σε χώρες της ΕΕ»
[9] tvxs.gr: «Κινητά δικαστήρια για “δίκες” εξπρές και απελάσεις προσφύγων στην Ουγγαρία»
[10] 902.gr: «Ουγγαρία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει στο στρατό να πυροβολεί πρόσφυγες»
[11] xekinima.org: «Πρόεδρος ΣΕΒ Γερμανίας: “οι μετανάστες είναι ευλογία”!!»

Το πέρασμα των προσφύγων από την Κω

Συνέντευξη με τη Σοφία Χατζηφούντα, μέλος της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στην Κω και της ομάδας «Παρέμβαση» που οργανώσεις δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Σοφία από πότε ξεκίνησαν να έρχονται μεγάλες ροές προσφύγων στην Κω;

Οι πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει να έρχονται από πέρσι το καλοκαίρι. Τότε δεν ήταν πολλοί, αλλά δεδομένου ότι ο πόλεμος στη Συρία μετρούσε ήδη 3 χρόνια περίπου, είχαν αρχίσει να έρχονται οι πρώτοι πρόσφυγες.

Το χειμώνα σταμάτησαν να έρχονται οι πρόσφυγες γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες. Αλλά φέτος, με το που έφτιαξε ο καιρός, δηλαδή κοντά στο Πάσχα, άρχισαν να έρχονται μαζικά. Μαζί με τους Σύριους πρόσφυγες έρχονται και άλλοι, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και αλλού, οι οποίοι παρόλο που χαρακτηρίζονται μετανάστες, στην πραγματικότητα φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από το θάνατο. 

Το πρώτο διάστημα, με το προσωπικό που είχε η αστυνομία χρειαζόταν γύρω στις 3 μέρες για να πάρουν τα έγγραφά τους. Στη συνέχεια όσο μαζευόνταν περισσότεροι, η έκδοση των εγγράφων τους καθυστερούσε μέχρι και 20 μέρες. Μεταφραστής δεν υπήρχε να ενημερώσει τον κόσμο τι συμβαίνει, δεν καταλάβαιναν γιατί δεν τους έδιναν τα χαρτιά που χρειαζόταν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους και μαζευόνταν κάθε μέρα έξω από το αστυνομικό τμήμα.

  • Που μένουν οι πρόσφυγες; Υπάρχει κάποιος χώρος υποδοχής;

Στην αρχή οι Αρχές είχαν στήσει 2 μεγάλες σκηνές στο λιμάνι. Έπειτα, αρχές Απρίλη μια τράπεζα παραχώρησε ένα κατασχεμένο ξενοδοχείο για την προσωρινή τους κράτηση (τυπικά όσοι δεν έχουν χαρτιά θεωρούνται κρατούμενοι). Κάποιοι μεταφέρθηκαν εκεί αλλά δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν όλοι. Το «ξενοδοχείο» δεν είχε ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Επίσης οι δημόσιες τουαλέτες στο κέντρο παρέμειναν κλειστές παρά τις ανάγκες!

Λίγο πριν το Μάη σταμάτησε και η υποτυπώδης σίτισή τους από τις αρχές – λαμβάνουν ένα κονδύλι για τη σίτιση των προσφύγων που αντιστοιχούσε σε περίπου 6 ευρώ την ημέρα ανά άτομο. Έτσι τη σίτιση των προσφύγων ανέλαβαν εξολοκλήρου οι αλληλέγγυοι.

  • Τι στάση κράτησε ο Δήμος απέναντι στους πρόσφυγες;

Ο Δήμος δεν έλαβε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ ο Δήμαρχος έκανε ρατσιστικές δηλώσεις. Ένα από τα πράγματα που είπε ήταν ότι φοβάται για την υγεία των κατοίκων γιατί «πολλοί  μετανάστες έρχονται από την Αφρική»… Αντίστοιχα ρατσιστικά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν σε όλο τον τοπικό τύπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει στην Κω χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και δεν υπάρχει η θέληση για να δημιουργηθεί τέτοιος χώρος. Θεωρείται μάλιστα πως αν φτιαχτεί χώρος φιλοξενίας θα είναι πόλος έλξης! Έτσι οι πρόσφυγες μένουν όπου βρουν, εκτεθειμένοι, και τώρα που έχει φθινοπωριάσει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη γι’ αυτούς.

  • Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που συγκεντρώθηκε στην Κω;

Όταν η κυβέρνηση άρχισε να χρησιμοποιεί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την μεταφορά τους στον Πειραιά  τα νούμερα των προσφύγων είχαν ξεπεράσει  τις 7.000.

Επειδή δεν υπήρχε χώρος φιλοξενίας, έμεναν σε όλες τις πλατείες του νησιού, στις παραλίες, στους δρόμους, όπου έβρισκαν. Τότε περίπου εμφανίστηκαν και οι υποτιθέμενοι «αγανακτισμένοι» κάτοικοι. Ήταν βασικά Χρυσαυγίτες ιδιοκτήτες καταστημάτων στην παραλία και αλλού, και κάποιοι ντόπιοι επιχειρηματίες,  οι οποίοι κατηγορούσαν τους πρόσφυγες ότι κατέστρεψαν τον τουρισμό στο νησί και τους ίδιους.

  • Υπάρχει εκμετάλλευση των προσφύγων στην Κω;

Η «επιχείρηση πρόσφυγες» αποδείχτηκε τελικά η πιο κερδοφόρα στο νησί…

Οι πρόσφυγες που ήταν πιο εύποροι και είχαν χρήματα, νοίκιαζαν δωμάτια σε ξενοδοχεία που διαφορετικά θα έμεναν άδεια. Στην Κω τα ξενοδοχεία που γεμίζουν πρώτα είναι αυτά που προσφέρουν  all-inclusive πακέτα, ενώ τα πιο μικρά και αυτά με τις λιγότερες παροχές γεμίζουν τελευταία ή μένουν σχεδόν άδεια.

Πολλά ξενοδοχεία που ήταν χρεοκοπημένα και στα πρόθυρα να κλείσουν σώθηκαν από τους πρόσφυγες.

Πολλοί ξενοδόχοι όταν ψυλλιάστηκαν την κερδοφορία πήγαιναν με το που ερχόταν οι πρόσφυγες με τα φουσκωτά κλπ και όπως έβγαιναν από τη θάλασσα τους έδιναν «προσφορές» για δωμάτια. Οι τιμές που τους χρέωναν ήταν διπλάσιες από αυτές που χρέωναν κανονικά.

Υπήρχε και ένας ιδιοκτήτης δωματίων στο κέντρο, που χρέωνε 20 ευρώ το κεφάλι την ημέρα και σε κάθε δωμάτιο έβαζε 10 ανθρώπους!

Σε μια σειρά πραγμάτων υπάρχουν τιμές μόνο για μετανάστες. Π.χ. το μικρό νερό χρεώνεται από πολλούς «καταστηματάρχες» στους πρόσφυγες 2 ευρώ!

Είναι και η ιστορία με τις εξωλέμβιες μηχανές… Κάποιοι πάνε στην παραλία όταν φτάνουν οι πρόσφυγες για να αρπάξουν τις μηχανές από τα φουσκωτά και τις βάρκες. Υπάρχει νόμος, σύμφωνα με τον οποίο αν βρεις μια μηχανή στην παραλία και τη δηλώσεις στην αστυνομία, αν μετά από ένα χρόνο δεν την ζητήσει ο νόμιμος κάτοχος της (που στην προκειμένη δεν θα τη ζητήσει) σου ανήκει νόμιμα. Οι μηχανές αυτές έχουν μεγάλη αξία. Με μια ματιά στο ίντερνετ καταλαβαίνει κανείς…

Άλλοι μαζεύουν τα σωσίβια των προσφύγων και τα πουλάνε σε «εμπόρους» στην Τουρκία οι οποίοι θα τα ξαναπουλήσουν σε πρόσφυγες. Επειδή το νησί έχει πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με απέναντι, υπάρχουν πολλές προσωπικές γνωριμίες και διασυνδέσεις…

  • Πώς είναι η κατάσταση τώρα;

Αυτή την τελευταία περίοδο έχει μειωθεί η ένταση.

Από τη μια μειώθηκε η έλευση των προσφύγων από την Τουρκία λόγω του Μπαϊράμ. Είναι μια μεγάλη γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας αυξάνεται και η αστυνόμευση στην Τουρκία. Μετά το τέλος του Μπαϊράμ μπορεί να αυξηθεί πάλι η προσέλευση… Από την άλλη οι πρόσφυγες φεύγουν πιο γρήγορα από πριν από το νησί.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και πολλές επιχειρήσεις σκούπα και οι πρόσφυγες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ και χωρίς λόγο από τις Αρχές. Π.χ. πριν λίγο καιρό τους έδιωξαν από την πλατεία της Μητρόπολης και το πάρκο που είχε σκιά και τους πήγαν στο παλιό γήπεδο του «Ανταγόρα» που ήταν ανοιχτό, χωρίς καθόλου σκιά, με δάπεδο από χαλίκι και με δυο τουαλέτες που υπολειτουργούσαν. Οι πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται φυσικά, δεν τους εξήγησε και κανείς γιατί τους πήγαν εκεί, οι αστυνομικοί άρχισαν να τους σπρώχνουν και ξεκίνησαν κάποια επεισόδια. Την ίδια περίοδο άρχισαν να κυκλοφορούν μέσω facebook και πολλές αναρτήσεις Χρυσαυγιτών που καλούσαν τον κόσμο να κάνει «ομάδες περιφρούρησης» (δηλαδή ομάδες κρούσης) για να προστατευτεί δήθεν από τους πρόσφυγες.

Αυτές τις μέρες έδιωξαν πάλι τους πρόσφυγες από το πάρκο πίσω από την αστυνομία και από τη γέφυρα και τους πήγαν στην παραλία. Τώρα που έρχονται οι βροχές…

  • Τι δράσεις χρειάζεται να γίνουν στην Κω για να την ανακούφιση των προσφύγων;

Να φτιαχτεί ένα χώρος φιλοξενίας ή να ανοίξουν κάποια από τα κλειστά ξενοδοχεία για να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες.

Όταν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων πρέπει δημοτικοί υπάλληλοι να μπορούν να βοηθούν στην ταυτοποίηση και στην έκδοση των εγγράφων των προσφύγων.

Επίσης, τα φορητά μαγειρεία του στρατού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί άμεσα η πείνα.

Πιστεύω επίσης ότι απέναντι στο μείζον πρόβλημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων προσφύγων και της δράσης των φασιστών, πρέπει οι οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς, οι ανένταχτοι αριστεροί, οι άνθρωποι του ευρύτερου αναρχικού και αντεξουσιαστικού χώρου και όλοι οι αντιφασίστες να συσπειρωθούμε και να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς στο νησί και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενάντια στην εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν από τμήμα των ντόπιων επιχειρηματιών.

Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να κινηθούμε, από τη μια στην οργάνωση κοινής αντιφασιστικής πάλης στην Κω και από την άλλη στο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες όπως μπορούμε δίνοντας τρόφιμα, ρούχα, πληροφορίες κ.α.

______________________________________
Η δεξιά, η ακροδεξιά και οι φασίστες, προσπαθώντας να το παίξουν «πατριώτες» αναφέρονται συχνά…

…στη «Mικρασιατική Kαταστροφή», αποτέλεσμα της οποίας ήταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι να πάρουν από το 1922 μέχρι το 1924 το δρόμο της προσφυγιάς κυρίως προς την Ελλάδα, αλλά και προς άλλες χώρες (π.χ. 17.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες είχαν καταφύγει το 1923 σε διάφορες πόλεις της Συρίας!)

…στη γενοκτονία των Ποντίων, στα χρόνια της οποίας περίπου 350.000 Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους, 400.000 ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι κατέφυγαν στη Νότια Ρωσία.

…στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, η οποία οδήγησε αρχικά 200.000 Ελληνοκύπριους να γίνουν πρόσφυγες στο νότιο τμήμα της χώρας και αλλού (και περίπου 50.000 Τουρκοκύπριους να προσφύγουν στο βόρειο).

… και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους διωγμούς και τα βάσανα που υπέστη ο ελληνισμός.

Όταν αναφέρονται σε αυτές τις τραγωδίες δεν κάνουν τα βλακώδη σχόλια που κάνουν για τους πρόσφυγες άλλων χωρών.

Δεν ρωτάνε «γιατί δεν έμειναν στον τόπο τους να πολεμήσουν;».

Δεν καταγγέλλουν ότι κατέφυγαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Ρωσία, Συρία, Λίβανο και αλλού) «λαθραία» – δηλαδή «χωρίς χαρτιά».

Δεν λένε ότι «κατέλαβαν τα λιμάνια και τις πλατείες».

(απόσπασμα από προκήρυξη της «Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου» στην οποία συμμετέχει το Ξεκίνημα)
______________________________________

___________________________________________

Τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι πρόσφυγες

  • Κονσερβοποιημένα τρόφιμα (κονσέρβες με όσπρια, ρύζι, καλαμπόκι, λαχανικά κ.α. Όχι τροφές με χοιρινό κρέας, Όχι τροφές που χρειάζονται μαγείρεμα)
  • Πλαστικά πιρούνια/κουτάλια/ποτήρια
  • Μαρμελάδες
  • Κορνφλέικς
  • Βρεφικά γάλατα – σκόνη
  • Παιδικές τροφές
  • Πάνες & Μωρομάντηλα
  • Σερβιέτες
  • Σαπούνια
  • Χαρτί Υγείας
  • Οινόπνευμα
  • Οδοντόβουρτες & Οδοντόκρεμες
  • Παπούτσια για περπάτημα & Κάλτσες
  • Εσώρουχα
  • Χειμερινά Ρούχα (καθαρά)
  • Κουβέρτες/Παπλώματα/Υπνόσακους/Υποστρώματα
  • Σκηνές
  • Αδιάβροχα/Ομπρέλες
  • Σακίδια Πλάτης
  • Παιχνίδια για παιδιά (μικρά σε όγκο)
  • Μπλοκ Ζωγραφικής, Μαρκαδόρους, κλπ

__________________________________________

______________________________________
«Σήμερα άκουσα από έναν πρόσφυγα τούτο: Έφευγαν από τη Σμύρνη: όταν βγήκαν στη Χίο, μαγαζιά, σπίτια, πόρτες, παράθυρα, τα πάντα, έκλεισαν μονομιάς. Αυτός με τη γυναίκα του μέσα στο κοπάδι, το μωρό, έξι μέρες να τραφεί, έκλαιγε, χαλούσε τον κόσμο. Η μάνα ζητά νερό, από ένα σπίτι τέλος πάντων αποκρίνονται: «ένα φράγκο το ποτήρι». Και ο πατέρας πού διηγείται: ”Έφτυσα τότε μέσα στο στόμα του παιδιού για να το ξεδιψάσω”».

(Από το ημερολόγιο του Γ. Σεφέρη, 28 Μαΐου 1926, μαρτυρία ενός πρόσφυγα)

______________________________________

______________________________________
Σήμερα, στη Μυτιλήνη πολλές καφετέριες και άλλα μαγαζιά χρεώνουν τους πρόσφυγες 5 ευρώ την ώρα για να φορτίσουν τα κινητά τους. Αντίστοιχα και στα υπόλοιπα νησιά υποδοχής προσφύγων υπάρχουν καταγγελίες για αισχροκέρδεια, με καταστηματάρχες να χρεώνουν την χρήση της τουαλέτας τους, να πουλούν τα προϊόντα τους στους πρόσφυγες 3-4 φορές ακριβότερα, να χρεώνουν με τιμές λουξ ξενοδοχείου αποθήκες για να ξεκουραστούν οι πρόσφυγες.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος:

Εθελοντές και δίκτυα αλληλεγγύης βρίσκονται καθημερινά στα σύνορα και στα νησιά για να προσφέρουν ό,τι μπορούν στους πρόσφυγες: Ένα πιάτο φαγητό, νερό, σαπούνι, είδη υγιεινής.

Ένας φούρναρης στην Κω ψήνει κάθε πρωί πάνω από εκατό κιλά ψωμί και το μοιράζει στους πρόσφυγες.

Το κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης από τα δίκτυα αλληλεγγύης γνωρίζει τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο που πλέον δεν δίνει απλά «ό,τι περισσεύει», αλλά και «κάτι που χρειάζεται».

(Απόσπασμα από προκήρυξη της οργάνωσης του «Ξ» στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της εκστρατείας που διεξάγει  για τους πρόσφυγες)
______________________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα