Αφιέρωμα: η σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης

Η ρωσική επανάσταση του 1917

Του Παναγιώτη Βογιατζή

Σε αυτό το άρθρο περιγράφονται τα γεγονότα που οδήγησαν στη νίκη της επανάστασης, από το Φλεβάρη ως τον Οκτώβρη. Εξετάζονται επίσης και τα πρώτα βήματα της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν ριζοσπαστικές ανατροπές.

_______________________________

Τρότσκι: Στην υπεράσπιση του Οκτώβρη (ο λόγος στην Κοπεγχάγη)

Του Βαγγέλη Κολτσίδη

Ο λόγος του Λέων Τρότσκι στην Κοπεγχάγη εκφωνήθηκε το 1932, τέσσερα χρόνια μετά την εξορία του από τη Σοβιετική Ένωση. Αποτελεί μία επιστημονική-ιστορική προσέγγιση των βαθύτερων αιτιών και των προεκτάσεων της Οκτωβριανής επανάστασης. Η Οκτωβριανή «τοποθετείται» στην ευρύτερη φιλοσοφική μαρξιστική ανάλυση, η οποία αναφέρεται στις δυνάμεις που καθορίζουν την εξέλιξη της κοινωνίας και των πολιτικών της εκφάνσεών – υπό το πρίσμα, δηλαδή, της διαλεκτικής-υλιστικής ανάλυσης που χαρακτηρίζει το μαρξισμό και τον ίδιο τον Τρότσκι.

_______________________________

Οκτώβρης 1917: Η επανάσταση και ο σταλινισμός

Του Παναγιώτη Βογιατζή

Στο άρθρο αυτό αναλύεται η πορεία της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Λένιν και την ανάληψη της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος από το Στάλιν. Η σταλινική γραφειοκρατία αποτέλεσε, όχι το συνεχιστή, αλλά το νεκροθάφτη της επανάστασης, εγκαθιστώντας ένα μονοκομματικό, δικτατορικό καθεστώς.

_______________________________

Τέχνη και Επανάσταση – με αφορμή τον «Οκτώβρη»

Του Σάββα Στρούμπου

Στο άρθρο αυτό εξετάζεται η επίδραση της ρωσικής επανάστασης στην τέχνη της εποχής, στο πως η τελευταία εξέφρασε τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα αλλά και η σταλινική παραχάραξη των κατακτήσεων του «καλλιτεχνικού Οκτώβρη».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα