Αφγανιστάν: Δημοκρατία και ευημερία αλα Μπούς

Του Νίκου Ρεμούνδου

Στο Αφγανιστάν, τρισήμιση χρόνια μετά την λήξη του πολέμου, οι άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο, την πείνα και τις μολυσματικές ασθένειες.

Οι συνθήκες ζωής παραμένουν άθλιες. Μόνο το 6% των νοικοκυριών έχει ηλεκτρικό ρεύμα και το καθαρό νερό είναι προνόμιο των ολίγων. Στα νοσοκομεία της Καμπούλ δεν υπάρχουν φάρμακα, ούτε θέρμανση, με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά δεκάδες παιδιά.

Τα έργα υποδομής είναι ανύπαρκτα. Δεν έγιναν δρόμοι, αεροδρόμια και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους είχαν υποσχεθεί.

Όσο για την αναδιάρθωση των καλλιεργειών και την αντικατάσταση της «παπαρούνας», από άλλα προϊόντα, τα στοιχεία είναι συντριπτικά : το 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας προέρχεται από το όπιο!!! Το Αφγανιστάν παρέχει το 90% της ηρωίνης που κυκλοφορεί στην Ευρώπη.

Από τα 4 δις δολάρια που έχουν μέχρι τώρα δοθεί για την ανοικοδόμηση της χώρας μόνο τα 900 εκ. έχουν επενδυθεί κι αυτά χωρίς κανένα έλεγχο ή σχεδιασμό. Στην ερώτηση «που πάνε τα λεφτά» η απάντηση είναι στους ημέτερους και τους κερδοσκόπους.

Σύμφωνα με τον Σ. Μπασιούνι, υπεύθυνο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν : «η παρασκευή και η διεθνής διακίνηση ηρωίνης, μαζί με την γενικευμένη διαφθορά είναι οι πιο σοβαρές απειλές για την χώρα».

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει ότι «οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας, οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, η αφγανική αστυνομία και ο στρατός συμπεριφέρονται σαν νάναι υπεράνω κάθε νόμου». Αναφέρει «αναρίθμητες σεξουαλικές κακοποιήσεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις φυλακισμένων». Καταγγέλλει «παράνομες έρευνες, συλλήψεις και φυλακίσεις αφγανών και ξένων υπηκόων, χωρίς καμμιά εξουσιοδότηση. Οι συμμαχικές δυνάμεις και οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας κρατούνε παράνομα χιλιάδες φυλακισμένους».

Τέλος, καταγγέλλει ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν να απαγορεύουν στους απεσταλμένους του ΟΗΕ την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους».

Αυτή είναι λοιπόν η δημοκρατία και η ευημερία που θέλει να επιβάλει ο Μπους στην Μέση Ανατολή και τον κόσμο ολόκληρο.

Δίκαια λοιπόν συμπεραίνει η Επαναστατική Ένωση Γυναικών του Αφγανιστάν (RAWA) ότι : «Η σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν και η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Δύσης στους πολέμαρχους-τρομοκράτες της Βόρειας Συμμαχίας αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά μόνο για τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα