Αφγανιστάν: Ανακοίνωση της «Επαναστατικής Μαρξιστικής Τάσης» για τον πόλεμο στο Παντσίρ

Μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, οι δυνάμεις που δρούσαν ενάντια στους Ταλιμπάν και ήταν πιστές στο προηγούμενο καθεστώς, κατέφυγαν στην επαρχία Παντσίρ για να ενταχθούν στο Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν (National Resistance Front of Afghanistan – NRF). Το NRF δημιουργήθηκε από τον Αχμάντ Μασούντ (Ahmad Massoud), γιο του αντισοβιετικού στρατιωτικού ηγέτη Αχμάντ Σαχ Μασούντ (Ahmad Shah Massoud). Το NRF είναι ένας συνασπισμός ηγετών των μουτζαχεντίν που συμμετείχαν στη «Βόρεια Συμμαχία» (γνωστή και ως «Ενωμένο Ισλαμικό Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία του Αφγανιστάν»), η οποία αντιστάθηκε στους Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990 και συνεργάστηκε επίσης με τους Αμερικανούς το 2001, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Κράτησαν την αντίσταση για περίπου 20 ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν και πάλι την εξουσία, κατέλαβαν την κοιλάδα Παντσίρ και κατέλαβαν περιοχές σε γειτονικές επαρχίες. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2021, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν κατάφεραν να εισέλθουν στο Παντσίρ και να καταλάβουν αρκετές περιοχές από το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης, απωθώντας τους εναπομείναντες μαχητές της αντίστασης στα βουνά.
Μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, ορισμένοι στην Αριστερά και τα κινήματα προσπαθούσαν να βρουν μια αντιπολιτευτική δύναμη για να υποστηρίξουν στο Αφγανιστάν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η δύναμη είναι η αντίσταση του Παντσίρ. Στην πραγματικότητα, όμως, η δύναμη αυτή είναι απλώς ένα άλλο κομμάτι της άρχουσας τάξης του Αφγανιστάν που ύψωσε τη σημαία της αντίστασης όχι για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών και των λαών, όπως διακήρυττε, αλλά για να πετύχει μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας. 
Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση της Επαναστατικής Μαρξιστικής Τάσης του Αφγανιστάν, μιας οργάνωσης συνδικαλιστών ακτιβιστών στη χώρα, που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη σε σχέση με τις παραπάνω εξελίξεις και την αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένη στα ελληνικά. 

Εντείνεται ο πόλεμος στο Παντσίρ, κληρονομιά της κρίσης του καπιταλιστικού καθεστώτος

Η παραμορφωμένη καπιταλιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατέρρευσε, καθώς απέτυχε να επιλύσει τη βαθιά κρίση που δημιούργησε και καθώς δεν μπόρεσε να προσφέρει ευημερία στην εργατική τάξη και τον λαό. Δεν ακολούθησε καμία πολιτική που θα ωφελούσε τις εργατικές μάζες. Υπό την εξουσία αυτού του παραμορφωμένου φιλελεύθερου κράτους των καπιταλιστών, μια μειοψηφία λίγων έγινε πλουσιότερη, ενώ οι φτωχές μάζες και οι χαμηλόμισθοι κατρακύλησαν στην απόλυτη φτώχεια και το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων διευρύνθηκε. Τέλος, η ίδια μειοψηφία διέφυγε στο εξωτερικό μόλις κατέρρευσε η προηγούμενη κυβέρνηση και για ακόμα μια φορά αυτή η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα έμεινε λαβωμένη, με τις μάζες εξαθλιωμένες και τους εργάτες χωρίς δουλειά.

Η ανάληψη της εξουσίας από την τρομοκρατική ομάδα των Ταλιμπάν (υπό το όνομα του Ισλαμικού Κράτους (Εμιράτο) – που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καπιταλιστικό κράτος με νέα περιβολή) είχε ως αποτέλεσμα να ανεβούν στον θρόνο ένα μάτσο μουλάδες (κληρικοί) αντί για μερικούς παραδοσιακούς πολιτικούς της άρχουσας τάξης. Ωστόσο, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει η φύση του καπιταλισμού σε αυτή τη χώρα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα φουσκώσει τις τσέπες μερικών μουλάδων, αλλά αυτοί όχι μόνο δεν θα επιφέρουν καμία θετική αλλαγή στην καθημερινότητα των μαζών, αλλά θα επιτείνουν τη φτώχεια και τη δυστυχία του λαού. Ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων που προηγουμένως εργάζονταν ως δημόσιοι υπάλληλοι στο προηγούμενο καθεστώς θα ενσωματωθεί στον τεράστιο αριθμό των ανέργων. Δεκάδες χιλιάδες άστεγα παιδιά, ανάπηροι, εκτοπισμένες οικογένειες και πολλά ακόμη θύματα του μακρόχρονου ατελείωτου πολέμου θα προστεθούν στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά δεινά.

Σε αυτή τη βάση, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην επαρχία Παντσίρ δεν γίνεται για τα συμφέροντα των εργατών και του λαού. Συνεπώς δεν μπορεί να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία στις μάζες να εξοπλιστούν για να απαλλαγούν από τις κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης, καθώς η ηγεσία της βρίσκεται στα χέρια μιας άλλης μερίδας καπιταλιστών, τα συμφέροντα των οποίων δεν έχουν διασφαλιστεί από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιδιώκουν επίσης να κερδίσουν παραχωρήσεις ή να καταλάβουν τμήματα του καπιταλιστικού κράτους. Ο σημερινός τους αγώνας είναι μόνο ένας πόλεμος για την ανακατανομή των πόρων και της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Είναι καθήκον των μαζών, ιδιαίτερα της εργατικής τάξης και των φτωχών ανθρώπων του Αφγανιστάν, να αναλάβουν οι ίδιοι την ηγεσία του πολέμου, η οποία ξεκινά με την οργάνωση των εργαζομένων σε ένοπλες ομάδες. Πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την προετοιμασία και τη συγκρότηση επαναστατικού κόμματος που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Οι μάζες πρέπει να μετατρέψουν τον τρέχοντα εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των διαφόρων φραξιών και εθνοτικών ομάδων σε πόλεμο μεταξύ των τάξεων, σε πόλεμο μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μεταξύ καπιταλιστών και εργατών, έτσι ώστε να σταματήσει για πάντα η κύρια πηγή του πολέμου, ή να αλλάξει η πορεία του υπέρ του ταξικού πολέμου.

Να χτίσουμε επιτροπές εργατικής άμυνας με εργαζομένους επικεφαλής!

Να προετοιμάσουμε και να χτίσουμε το πρωτοπόρο επαναστατικό κόμμα!

Να δημιουργήσουμε μια εργατική κυβέρνηση!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα