Αεροπορικές εταιρείες: τα κέρδη στους μετόχους, οι ζημιές στην κοινωνία

Με τις αεροπορικές μετακινήσεις να εμφανίζουν πτώση άνω του 99%, που μεταφράζεται σε αντίστοιχη απώλεια εσόδων, αεροπορικές εταιρείες, κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση και «επενδυτές» αναζητούν τη «συνταγή επιτυχίας» για την επόμενη μέρα της τωρινής κρίσης. Το «μενού» περιλαμβάνει από μαζικές απολύσεις και περικοπές μισθών των εργαζομένων, μέχρι τεράστια πακέτα διάσωσης και ημι-εθνικοποιήσεις. Η βασική επιδίωξη, βέβαια, είναι πάντα μια: η διάσωση των καπιταλιστών/επενδυτών και η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κερδοφορία, με το κόστος να φορτώνεται στους εργαζόμενους και τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Lufthansa: πακέτο 10 δισ. με χρηματιστηριακή αξία κάτω από 4 δισ. ευρώ!

Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος: τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της Lufthansa είναι μόνο 4 δισ. €, το γερμανικό κράτος θα δαπανήσει το υπερδιπλάσιο ποσό, δηλαδή 10 δισ. € για να τη διασώσει.  Σε αντάλλαγμα γι’ αυτό το πακέτο διάσωσης το Γερμανικό κράτος θα πάρει μόνο το 25,1% των μετοχών της εταιρείας!

Η Lufthansa υποστηρίζει ότι χάνει 1 εκατομμύριο δολάρια την ώρα, έχοντας σημειώσει απώλειες 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Για να περιορίσει τις απώλειες, σχεδιάζει την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου το 8,5% του συνόλου. Ωστόσο, η Lufthansa ανακοίνωσε τον Νοέμβρη του 2019 «κλείσιμο» τριμήνου με 1,15 δισ. ευρώ κέρδη, δηλαδή όσες ήταν περίπου οι ζημίες στις αρχές του 2020, ενώ η ρευστότητά της βρίσκεται περίπου στα 4,4 δισ. ευρώ.

Αυτό που επιδιώκει δηλαδή η εταιρεία είναι να διατηρήσει στο ακέραιο τη ρευστότητά της και τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου και το κράτος, με τα χρήματα του γερμανικού λαού, να υπερκαλύψει τις σημερινές ζημίες της!

Ο γερμανικός κολοσσός βέβαια δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον «κανόνα», καθώς όλα τα κράτη σχεδιάζουν αντίστοιχα μέτρα ενίσχυσης δισεκατομμυρίων, με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως να αναμένουν τα πακέτα αυτά.

Ryanair: διαμαρτυρία για «αθέμιτο ανταγωνισμό», αλλά…

Η Ryanair φαίνεται να μένει «εκτός» των κρατικών ενισχύσεων, απειλώντας με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, γιατί αναμένεται να μην έχει την ίδια «τύχη». Βέβαια στο παρελθόν έχει λάβει μια σειρά κρατικών ενισχύσεων, τις οποίες τώρα φαίνεται να «ξεχνάει»…

Κατά τα λοιπά, οι σχεδιασμοί της περιλαμβάνουν την περικοπή μισθών έως και 20% και 3.000 θέσεων εργασίας. Δηλαδή 1 στους 6 εργαζόμενους θα χάσει τη δουλειά του και οι υπόλοιποι θα λάβουν τεράστια μείωση μισθού! Δεν περιμέναμε βέβαια τίποτα καλύτερο από την εταιρεία-συνώνυμο του εργοδοτικού μίσους για τα εργατικά δικαιώματα

Κατ’ αναλογία με την Lufthansa, η Ryanair αναμένει ζημιά άνω των 100 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο «έκλεισε» με σχεδόν 90 εκατ. ευρώ κέρδη – χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για να «μπει χέρι» στα χρήματα αυτά, τα οποία είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ που διανεμήθηκαν στους μετόχους από το 2008!

Aegean: «εθνικοποίηση» α λα ελληνικά

Η κατάσταση με τις διεθνείς αερομεταφορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την Ελλάδα και την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία, Aegean Airlines. Η κυβέρνηση και οι μεγαλομέτοχοί της συζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του sofokleousin.gr συνοψίζει, χωρίς ίχνος ντροπής, τα σχέδια αυτά:

«Η έμμεση “κρατικοποίηση” […] είναι αυτό που θέλουν να αποφύγουν παντί τρόπω οι μεγαλομέτοχοι της Aegean και η κυβέρνηση. Προσπαθούν λοιπόν […] να διαμορφώσουν μια φόρμουλα εισφοράς κρατικού χρήματος, που θα ελαχιστοποιεί την παρουσία του Δημοσίου στην εταιρεία, χωρίς όμως η διάσωση να έχει χαρακτηριστικά οικονομικού-επιχειρηματικού σκανδάλου […]

Επιδιώκεται ουσιαστικά μια λύση λίγο καλύτερη για τους νυν ιδιοκτήτες από αυτή που υιοθετήθηκε για τη στήριξη-διάσωση άλλων  μεγάλων αεροπορικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ.»

Απλά πράγματα. Άφθονο κρατικό χρήμα, υποτυπώδης παρουσία του Δημοσίου (ε, δεν μπορεί να μην υπάρχει καθόλου, μην αρχίσει κανείς να μιλάει για σκάνδαλα…) και σε κάθε περίπτωση, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για τους ιδιοκτήτες! Α, και βέβαια μια τέτοια επιδότηση θα συνοδευτεί με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Η καθήλωση των αεροσκαφών κοστίζει κάθε μήνα στην Aegean σχεδόν 35 εκ. ευρώ. Πόσα είναι τα ταμειακά της διαθέσιμα; Περίπου 14 φορές αυτό το ποσό: 500 εκ. ευρώ. Την 15ετία 2005-2019 η εταιρεία είχε κέρδη μετά φόρων 522,9 εκ. ευρώ (έχοντας αφαιρέσει τα ζημιογόνα έτη) με τους μετόχους της να έχουν λάβει τα τελευταία 5 χρόνια πάνω από 210 εκ. ευρώ!

Οι αριθμοί εδώ μιλούν από μόνοι τους για το μέγεθος του σκανδάλου, που ο αρθρογράφος του sofokleousin.gr συμβουλεύει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην γίνει αντιληπτό…

Να μην πληρώσουμε τα «σπασμένα»

Είναι εξοργιστικό να ξοδεύονται από τα κράτη δισεκατομμύρια ευρώ σε εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια έχουν διανείμει στους μετόχους τους πολλαπλάσια κέρδη σε σχέση με τις ζημίες που εμφανίζουν αυτούς τους μήνες. Κι αυτό, τη στιγμή που  εκτιμάται ότι λόγω του κορονοϊού το μισό εργατικό δυναμικό του πλανήτη κινδυνεύει με ακραία φτώχεια!

Η στάση των κυβερνήσεων βέβαια δεν είναι πρωτοφανής – κάτι αντίστοιχο συνέβη επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία της κρίσης, κυρίως με τη «διάσωση» των τραπεζών με χρήματα των φορολογούμενων, με τις περίφημες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Διεκδικούμε:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος/η στις αεροπορικές
  • Να μην υπάρξει καμία μείωση μισθών
  • Οι ζημιές λόγω της πανδημίας να καλυφθούν από τα διαθέσιμα των εταιρειών και από τα κέρδη των προηγούμενων ετών που βρίσκονται στις τσέπες των μεγαλομετόχων, στα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών και σε φορολογικούς παραδείσους.
  • Να μην πληρώσουν και πάλι τις ζημίες των μεγάλων επιχειρήσεων οι φορολογούμενοι, εργαζόμενοι και κοινωνία, μέσα από κρατικές επιδοτήσεις
  • Στο βαθμό που οι εταιρείες αρνούνται  να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» για να καλύψουν τις τωρινές ζημιές, τότε να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία – να εθνικοποιηθουν, χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων
  • Οι εθνικοποιημένες εταιρείες να λειτουργούν δημοκρατικά, κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων, και της υπόλοιπης κοινωνίας, χωρίς προνόμια και «golden boys» – για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας που να υπηρετεί το επιβατικό κοινό και όχι τα κέρδη των μεγαλομετόχων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και κάθε κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν πρόκειται να εφαρμόσει μια πολιτική σαν την παραπάνω.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να μπει μπροστά από τα μαχητικά κομμάτια του εργατικού κινήματος, από τις οργανώσεις της ανατρεπτικής Αριστεράς και καθέναν/καθεμία που αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται να αγωνιστούμε ενάντια στα σχέδια των κυβερνήσεων που προσπαθούν να φορτώσουν στις πλάτες την κοινωνίας τη διάσωση του κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα