Σάμα Σαγουάντ – ΗΠΑ: Ανοικτή επιστολή σε Ξι Γινπινγκ και Ομπάμα

Διαβάστε παρακάτω την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας (αποσπάσματα) προς τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Γινπίνγκ, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες τις ΗΠΑ, σε σχέση με την καταπάτηση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Κίνα. Η Κσάμα Σαγουάντ, μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (CWI στις ΗΠΑ) και εκλεγμένη στο 9-μελές Δημοτικό Συμβούλιο του Σιάτλ, κατέθεσε την ανοικτή επιστολή σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε μαζί με άλλους ακτιβιστές των κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από το Σιάτλ, το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σας έχει μονοπωληθεί από συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Uber, η Boeing, η Microsoft, η Starbucks, η Amazon, η Apple, η IBM, η Cisco, η Dow Chemical, η DuPont, η GM, η Pepsi και η Berkshire Hathaway.

»Εμείς όμως θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται να προβληθεί είναι τα προβλήματα των εργαζομένων, τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ – προβλήματα που οι πολιτικοί και οι επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων σπρώχνουν «κάτω από το χαλί» και ασχολούνται αποκλειστικά με την αύξηση των κερδών τους.

»Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο για τη συστηματική καταπάτηση των δημοκρατικών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων γενικά, αλλά ιδιαίτερα των εργατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση σας.

»Εκφράζουμε τη βαθιά αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός ωθεί διαρκώς τα εργατικά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος όλο και πιο χαμηλά από άποψη προτεραιοτήτων…

»Σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και βέβαια στην περιοχή μας, το Σιάτλ, βλέπουμε καθημερινά την απώλεια θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την εξάπλωση θέσεων εργασίας με μισθούς πείνας, την ώρα που δημοκρατικά δικαιώματα όπως αυτά του συνδικαλισμού και της απεργίας βρίσκονται υπό διωγμό.

»Η πηγή της οικονομικής εκτίναξης της Κίνας είναι οι Κινέζοι εργαζόμενοι. Ωστόσο, απολαμβάνουν ελάχιστα από τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης, αφού εξακολουθούν να δουλεύουν ατελείωτες ώρες για χαμηλούς μισθούς, με μηδαμινά μέτρα ασφάλειας και ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές.

»Τα σκάνδαλα που σχετίζονται με εταιρίες όπως η Apple, η Nike και η New Balance είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι οι αμερικανικές πολυεθνικές είναι ανάμεσα στους πιο τακτικούς καταπατητές των εργατικών δικαιωμάτων…

»Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα στο 2014 μόνο 242 εκατομμύρια εργαζόμενοι, από τη συνολική εργατική δύναμη της Κίνας που αγγίζει τα 770 εκατομμύρια έχουν στοιχειώδη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

»Τον περασμένο χρόνο 68.061 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα. Ανάμεσα τους και 146 εργάτες που σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης στο εργοστάσιο εταιρίας – προμηθευτή της General Motors.

»Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία μετανάστες που βιώνουν τεράστια ανισότητα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και τη στέγαση στις πόλεις στις οποίες ζουν και εργάζονται.

»Αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε 1.622 απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα μέσα στη χρονιά, από τις οποίες οι 1.211 διεκδικούσαν την καταβολή δεδουλευμένων. 

»Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα δέχονται επιθέσεις στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κίνα, οι εργαζόμενοι δε επιτρέπεται βάσει νόμου να εγγραφούν σε ανεξάρτητα συνδικάτα και δεν έχουν απολύτως καμία ελευθερία επιλογής ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους. Η μοναδική επιλογή, η «Κινεζική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία», η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση έχει μια μακρά ιστορία σιωπής, ή ακόμη και συνεργασίας με τους εργοδότες σε περιπτώσεις εργατικών διεκδικήσεων.

»Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αντι-μεταναστευτική ρητορική και καταδικάζουμε τις ακροδεξιές, ρατσιστικές τοποθετήσεις που στοχεύουν στο να στραφούν οι εργαζόμενοι μιας χώρας ενάντια στους εργαζόμενους μιας άλλης. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή την καταγωγή. 

»Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους στην Κίνα, που παλεύουν για δημοκρατικά δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία και το δικαίωμα της οργάνωσης σε ανεξάρτητα συνδικάτα. Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε στις πολιτικές των πολυεθνικών που στηρίζει η κυβέρνηση σας και οι οποίες εκμεταλλευόμενες τις παρούσες εργασιακές συνθήκες στην Κίνα καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα των πολιτών της χώρας.»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα