Σύμφωνα με ενημερωτικό e-mail που έστειλε ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης, Ι. Κλαψόπουλος, την Δευτέρα 9 Νοέμβρη στο [email protected]:
– Οι συνδρομές σε 5 επιστημονικά περιοδικά έχουν ήδη διακοπεί και από 1/1/2010 θα διακοπούν σε 15 ακόμα (σύνολο 20)
– Οι συνδρομές σε 2 βάσεις δεδομένων με ηλεκτρονικά βιβλία, λεξικά κλπ έχουν ήδη διακοπεί και από 1/1/2010 θα διακοπούν σε 11 ακόμα (σύνολο 13)
– Από 1/1/2010 θα απολυθούν 7 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Βιβλιοθήκη που θα έχει ως αποτέλεσμα 1. τη δυσλειτουργία της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης και 2. τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας στα παραρτήματα της Βιβλιοθήκης στη Γεωπονία και στο ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα!
Τη διετία 2006-2008 τα παραπάνω καλύπτονταν από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας. Για την τριετία 2009-2012 το Υπουργείο προσπάθησε να τα «περάσει» στα προγράμματα της Ε.Ε. (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΕΣΠΑ). Στα μέσα Σεπτέμβρη η Ε.Ε. αρνήθηκε να καλύψει αυτές τις δαπάνες για να έρθουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαρκούς υποχρηματοδότησης της Παιδείας και των πανεπιστημίων συγκεκριμένα, από όλες τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση. Εδώ και δεκαετίες μας τάζουν αυτό το «5%» για την παιδεία και κάθε χρόνο το ποσοστό αυτό μειώνεται. Οι πολιτικές αυτές δεν είναι ξεκομμένες από τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που ασκούνται σε όλη την Ε.Ε. και αυτό σήμερα είναι ακόμη πιο φανερό με το παράδειγμα της Βιβλιοθήκης.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού καλά κρατεί. Μια κρίση την οποία καλούμαστε να πληρώσουμε η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία γενικότερα. Και το παράδειγμα της υποχρηματοδότησης της Βιβλιοθήκης αυτό ακριβώς δείχνει.
Καθόλου δεν τους νοιάζει η παιδεία, η έρευνα κλπ, το μόνο που τους νοιάζει είναι να «σώσουν» τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο.
Και μιας και το ζήτημα της αντι-συνταγματικής αναγνώρισης των ΚΕΣ συνεχίζεται από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί, και πως θα λειτουργήσει ο περίφημος ανταγωνισμός που επικαλούνται μεταξύ του υποχρηματοδοτούμενου, χωρίς βιβλιογραφική βάση, δημοσίου πανεπιστημίου και του ιδιωτικού κολλεγίου, που θα έχει όλες τις ευκολίες από το ιδιωτικό κεφάλαιο και την κυβέρνηση που το στηρίζει …
Το ζήτημα της Βιβλιοθήκης και των συνδρομών στα επιστημονικά περιοδικά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ίδια τη λειτουργία του πανεπιστημίου και της επιστημονικής έρευνας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι χωρίς την κατάλληλη βιβλιογραφία είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε σωστή επιστημονική έρευνα και συμπεράσματα.
Γι’ αυτό ως φοιτητές μαζί με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του Π.Θ. πρέπει να απαιτήσουμε να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας έτσι ώστε:
– Να μην διακοπεί καμία συνδρομή σε κανένα περιοδικό και βάση δεδομένων
– Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος στη Βιβλιοθήκη και να μονιμοποιηθούν