Tου Κυριάκου Χάλαρη
Δύο βασικά ζητήματα αναδείχθηκαν με την ολοκλήρωση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Το ένα είναι ο προβληματισμός, οι διαφωνίες, οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν για τη συμφωνία με τους δανειστές, όχι μόνο ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος αλλά και ενός μεγάλου μέρους της βάσης και των ψηφοφόρων του. Το άλλο είναι οι σχέσεις κόμματος – κυβέρνησης, ο ρόλος δηλαδή που έχει το κόμμα στις αποφάσεις, μια και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι παραμερίζεται η εσωκομματική συζήτηση και ότι οι τελικές αποφάσεις καθορίζονται από το στενό πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος.
Τα αντιθετικά στην εισήγηση κείμενα που κατατέθηκαν αλλά και το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών επιβεβαιώνουν ότι ένα σημαντικό μέρος των μελών της ΚΕ, όχι απλά διαφωνεί με τους χειρισμούς που έγιναν αλλά είναι εντελώς αντίθετο και με την ουσία της συμφωνίας του Eurogroup.
Το πιο σημαντικό από τα αντιπολιτευτικά κείμενα που κατατέθηκαν ήταν αυτό της Αριστερής Πλατφόρμας το οποίο ουσιαστικά αναιρούσε την επίσημη κυβερνητική ανάγνωση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, θεωρώντας ότι επιτεύχθηκε ένας μη επιθυμητός συμβιβασμός που πρέπει να ανατραπεί το επόμενο διάστημα. Το ζήτημα των σχέσεων κόμματος – κυβέρνησης και η υποβάθμιση της εσωκομματικής συζήτησης το τελευταίο διάστημα, μπήκε επίσης εμφατικά από τους διαφωνούντες. Οι διαφοροποιήσεις αυτές καταψηφίστηκαν, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα των ψηφοφοριών δείχνουν ένα μεγαλύτερο και κλιμακούμενο ίσως χάσμα μεταξύ της ηγετικής ομάδας και των αντιπολιτευτικών τάσεων που διαφοροποιούνται από τις κυβερνητικές επιλογές.
Το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε με 56%. Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας καταψηφίστηκε με 92 ψήφους (56%) κατά έναντι 68 υπέρ (41%) και 5 λευκά (3%), ενώ ο υποψήφιος για γραμματέας του κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα Αλέκος Καλύβης πήρε 64 ψήφους (38%) έναντι 104 (62%) του Τάσου Κορωνάκη, υποψήφιου από την πλευρά της πλειοψηφίας που τελικά εξελέγη.
Τα ποσοστά αυτά είναι ποσοστά αμφισβήτησης της γραμμής του κόμματος και ιδιαίτερα αυτό της έγκρισης του εισηγητικού κειμένου με 56% είναι το μικρότερο που έχει πάρει ποτέ η πλειοψηφία σε αντίστοιχες διαδικασίες. Σημαντικό είναι και το ποσοστό της έγκρισης της τροπολογίας της Αριστερής Πλατφόρμας, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος του σώματος απείχε και δεν ψήφισε.
Όσον αφορά στην εσωκομματική λειτουργία οι ανησυχίες εκφράστηκαν από όλες τις πλευρές, ακόμα και από αυτή της πλειοψηφίας. Η ανυπαρξία εσωτερικής συζήτησης έχει μετατρέψει το κόμμα σε παρατηρητή των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και η απόφαση για πιο μικρά όργανα, όπως αυτό της γραμματείας, εντείνουν την ανησυχία ότι το κόμμα και οι συλλογικές λειτουργίες του το επόμενο διάστημα θα υποβαθμιστούν.
Οι διαφοροποιήσεις στελεχών και τάσεων, πολύ πιο έντονες από ότι μέχρι τώρα εκφράζονταν, αντανακλούν τον προβληματισμό που υπάρχει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας αλλά όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι τα χρονικά όρια στενεύουν και ότι οι δανειστές δεν είναι οι εταίροι που θα επιδιώξουν μια «αμοιβαία επωφελή λύση» όπως προσδοκούσε μέχρι πρόσφατα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτοί που μέσω τελεσιγράφων και απειλών θα εκβιάζουν μέχρι να τα πάρουν όλα.