Χονγκ Κονγκ: χιλιάδες ξανά στους δρόμους για τη δημοκρατία


Επιμέλεια άρθρου του σ. Ντικάνγκ,
«Σοσιαλιστική Δράση» (CWI) στο Χονγκ Κονγκ

Η διαδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου στο Πάρκο Βικτώρια του Χονγκ Κονγκ ήταν η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά τη μεγαλειώδη «Επανάσταση της Ομπρέλας»[1]. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 13.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κάτω από μια θάλασσα από κίτρινες ομπρέλες, σε μια πορεία – φόρο τιμής στο μαζικό κίνημα 79 ημερών του περασμένου Φθινοπώρου. Στην πορεία κυριάρχησαν τα συνθήματα για πραγματική δημοκρατία, ενώ οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με 2.000 αστυνομικούς, εξαιτίας του φόβου της κυβέρνησης για νέες απόπειρες κατάληψης πλατειών.

Την περίοδο που ακολούθησε μετά το «Κίνημα της Ομπρέλας» η στάση της κυβέρνησης σκλήρυνε, οδηγώντας σε μια σειρά προτάσεις που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι απόπειρες αυτές συνοδεύτηκαν από την ενίσχυση της προπαγάνδας της κυβέρνησης της Κίνας, ότι οι διεκδικήσεις στο Χονγκ Κονγκ απειλούν την «εθνική ασφάλεια».

Επιπλέον, η πίεση από στελέχη των κυβερνήσεων τόσο της Κίνας, όσο και του Χονγκ Κονγκ, για την ψήφιση νέων δρακόντειων μέτρων, εντείνεται. Τα μέτρα προτείνονται ως αντιμετώπιση της «ξένης ανάμειξης» στην πολιτική του Χονγκ Κονγκ και μάλιστα στην πιο σκληρή εκδοχή τους, που απαγορεύει ακόμη και την ύπαρξη πολιτικών οργανώσεων που σχετίζονται με οργανώσεις του εξωτερικού.

Διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κινήματος

Δυστυχώς, στα ηγετικά κλιμάκια του κινήματος επικρατεί η αντίληψη ότι η δημοκρατία μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας σειράς ειρηνικών «μεταρρυθμίσεων». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στη βάση του κινήματος, και ιδιαίτερα στα πιο νέα στρώματα,  υπάρχει έντονη ριζοσπαστικοποίηση και κυριαρχεί η ανατρεπτική διάθεση. Για το λόγο αυτό, η βάση του κινήματος δείχνει ιδιαίτερο σκεπτικισμό απέναντι τους.

Το δικτατορικό καθεστώς της Κίνας έχει αποδείξει ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να «εξανθρωπιστεί», ούτε καν στο ελάχιστο. Για τα πλατιά στρώματα που συμμετείχαν στην «Επανάσταση της Ομπρέλας» αυτό είναι καθαρό, παρά τις απόπειρες της ηγεσίας τους να απαντήσει με όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή τρόπο στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.

Πάλη για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος!

Στη διαδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου, η «Σοσιαλιστική Δράση» συμμετείχε καλώντας σε ένα μαζικό κίνημα που θα έχει σαν στόχο την ανατροπή της δικτατορίας του «Κομμουνιστικού Κόμματος» της Κίνας, καθώς και την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων που απομυζούν τον πλούτο που παράγει η κινεζική κοινωνία.

Προκειμένου ωστόσο να γίνει αυτό, προκειμένου να απαλλαγεί η κοινωνία του Χονγκ Κονγκ, αλλά και της υπόλοιπης Κίνας από τον αυταρχισμό και τη διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού της επιπέδου, απαιτείται ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και καθαρό στόχο: τη συνολική ανατροπή του οικονομικού συστήματος του κέρδους μιας παρασιτικής μειοψηφίας και του αυταρχικού πολιτικού συστήματος που διασφαλίζει την επιβίωσή της, πατώντας πάνω στις ζωές των εργαζομένων και των φτωχών.

_________________________

[1] Ως «Επανάσταση της Ομπρέλας» ή «Κίνημα της Ομπρέλας» έγινε γνωστό το μεγαλειώδες κίνημα που συγκλόνισε την χώρα το περασμένο φθινόπωρο. Πήρε το όνομα του από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές για να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/xongk-kongk-synexizetai-i-epanastasi-tis-omprelas/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα