Αλληλεγγύη στους Σύρους πρόσφυγες

Του Γιώργου Λυγουριώτη

Από την Τετάρτη 19 Νοέμβρη, εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες μαζί με τις οικογένειές τους βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος απαιτώντας από το ελληνικό κράτος στέγη, φαγητό και ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ από την Δευτέρα 23 Νοέμβρη η διαμαρτυρία τους κορυφώθηκε με κάποιους από αυτούς να ξεκινάνε απεργία πείνας. Οι Σύροι πρόσφυγες, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους που βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου για να σωθούν από τις σφαγές των φανατικών ισλαμιστών του ISIS.

Στην προσπάθεια αυτή εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος δεν τους παρέχει άσυλο και η Αστυνομία δεν τους αφήνει να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς στη Δύση, που είναι ο τελικός τους προορισμός.

Έτσι παραμένουν παγιδευμένοι, καθώς δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους και ούτε τους δίνεται η δυνατότητα ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Ως αποτέλεσμα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε πάρκα της Αθήνας.

Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την αδιαφορία της κυβέρνησης αλλά και τον φόβο της καταστολής, καθώς  οι βουλευτές της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για να «καθαρίσει» η πλατεία ώστε να μην πληγεί η Χριστουγεννιάτικη αγορά της Αθήνας.

Η αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον δίκαιο αγώνα των Σύρων, μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Δεκάδες είναι αυτοί που καθημερινά περνάνε από την πλατεία Συντάγματος, αφήνοντας ρούχα και κουβέρτες, καθώς οι καιρικές συνθήκες μόνο σύμμαχός τους δεν είναι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα