Ανακοίνωση του «Ξ»
Ο Ζήσης Σούρλας, μέλος την Διεθνιστική Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «Ξεκίνημα», καλέστηκε πρόσφατα από τον ανακριτή να απολογηθεί για απόλυτα ανυπόστατες και αβάσιμες κακουργηματικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα κατηγορείται για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών βομβών, έκρηξη από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή.
Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και άλλοι/ες νέοι/ες που βρέθηκαν να συλλαμβάνονται «στο σωρό» μετά την πορεία του Πολυτεχνείου το 2019. Η πορεία είχε τότε ολοκληρωθεί χωρίς το παραμικρό επεισόδιο. Το ίδιο βράδυ όμως η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις νέων ανθρώπων που απλά περνούσαν από διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Οι συλληφθέντες δέχτηκαν χτυπήματα από τα ΜΑΤ και οδηγήθηκαν σε ιδιωτικό πάρκινγκ στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου αστυνομικοί φωτογράφισαν τις ταυτότητες και τα πρόσωπα τους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ.
Ο Ζήσης αρχικά κατηγορήθηκε για τα προαναφερόμενα κακουργήματα και για μια σειρά πλημμελήματα (εξύβριση, αντίστασης κατά της αρχής, απλή σωματική βλάβη και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης). Τελικά οδηγήθηκε σε δίκη μόνο για τα πλημμελήματα – οι κατηγορίες για τα κακουργήματα αποσύρθηκαν καθώς είχε ξεκινήσει μαζική εκστρατεία καταδίκης της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ δεν υπήρχε και κανένα στοιχείο να στηρίξει οποιαδήποτε από τις κατηγορίες (ούτε τις πλημμεληματικές, ούτε τις κακουργηματικές).
Ο Ζήσης αθωώθηκε το 2024, όπως και 9 συγκατηγορούμενοί του που αντιμετώπιζαν σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες κατηγορίες. Στη δίκη οι αστυνομικοί δεν αναγνώρισαν τους κατηγορούμενους, ενώ, όπως ειπώθηκε, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τις κατηγορίες.
Σήμερα ο εισαγγελέας επαναφέρει τις κατηγορίες για κακουργήματα και καλεί σε απολογία τον Ζήση όπως και τα υπόλοιπα άτομα που είχαν αθωωθεί, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον τους, ενώ η ίδια η δικογραφία αναφέρει πως τα κακουργήματα έγιναν από άγνωστους δράστες!
Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Ζήσης και τα υπόλοιπα παιδιά καλούνται ξανά να αντιμετωπίσουν μια ανακριτική διαδικασία και ενδεχομένως μια νέα δίκη είναι η πολιτική της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τη νεολαία! Να κάνει τα νέα παιδιά να φοβούνται να κατεβαίνουν στον δρόμο και να διεκδικούν. Να φοβούνται ακόμα και περάσουν από γειτονιές που έχουν ταυτιστεί με κινήματα!
Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε.
Καταγγέλλουμε τις νέες διώξεις και απαιτούμε την άμεση παύση τους! Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι απέναντι στον σύντροφο Ζήση Σούρλα και τα υπόλοιπα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτές τις ανυπόστατες κατηγορίες!












