Τουρισμός: Δουλεύουν χωρίς ρεπό 15 ώρες
Στο «Πρώτο Θέμα» (27/4/25) διαβάζουμε: «Το βασικό ερώτημα γιατί οι Έλληνες εποχικοί στον τουρισμό αρνούνται να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις έχει απαντηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια». Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου με περισσή ειλικρίνεια απαντάει: “Οι αιτήσεις για επαναπροσλήψεις προσωπικού είναι κατ 10% μειωμένες από πέρυσι …. θα αντιμετωπίσουμε και φέτος σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων προσωπικού. Η βασική αιτία των ελλείψεων είναι τα εξαντλητικά ωράρια και οι κακοπληρωμένες θέσεις (!)….Οι εποχικοί δουλεύουν χωρίς ρεπό 15 ώρες την ημέρα.(!) Δυσεύρετες οι καμαριέρες οι οποίες φεύγουν νύχτα γιατί ο ξενοδόχος τις υποχρεώνει μέσα στο ωράριο τους να καθαρίσουν 25 δωμάτια….Θέλουν καλύτερες συνθήκες και αμοιβές.” (υπογρ. δική μας)
Και ο «Ριζοσπάστης» (27/4/25) συμπληρώνει: «οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πληρώνουν αυτήν την ανάπτυξη- είναι γνωστό ότι τα κέρδη από τον Τουρισμό είναι πολλά 22 δις το 2024, γι αυτό και έχει αναγορευθεί σε “βαριά βιομηχανία” — με ορισμένου χρόνου συμβάσεις και υπερεντατική δουλειά στα ξενοδοχεία..»
«Μυοσκελετικά, τενοντίτιδες, κιρσοί και άγχος είναι καθημερινότητα στα ξενοδοχεία καθώς η εντατικότητα της δουλειάς διαλύει τον οργανισμό μας» Τονίζει η αντιπρόεδρος του συνδικάτου Αντιγόνη Μαυρομάτη.
Για να καλύψει τα κενά η κυβέρνηση -όπως μας πληροφορεί το «Πρώτο Θέμα»- καλεί εργάτες από τρίτες χώρες «οι εργαζόμενοι που έρχονται με νόμιμες διαδικασίες είναι από τις Ινδίες, τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ, το Νεπάλ και την Αίγυπτο».
Ωστόσο φέτος έχει ενταθεί το φαινόμενο οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες να…την κοπανάνε λίγες μέρες αφότου φτάσουν στην Ελλάδα αναζητώντας…μια καλύτερη τύχη στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η βασική αιτία είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων εργοδοτών -όχι όλοι βεβαίως- δεν τους εξασφαλίζουν τις στοιχειώδεις παροχές στέγασης και διατροφής… πρέπει να πληρώσουν για στέγη και διατροφή από τα 880 που είναι ο μισθός τους… Σημειώστε ότι τον Οκτώβρη σταματάνε. Τι μένει; Αξίζει να μείνουν στην Ελλάδα; Ασφαλώς και όχι!
Προβλήματα και στις κατασκευές
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν αναλάβει έργα ύψους 20 δισ. αναζητούν με έμφαση εξειδικευμένους μηχανικούς. Γιατί δεν βρίσκουν; Κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν οι μηχανικοί μας ενημερώνει ο «Ριζοσπάστης» (27/4/25): «Η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών είναι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), το γνωστό “μπλοκάκι”», εξηγεί ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι «μπλοκάκηδες» παραμένουν «αόρατοι» για το ΣΕΠΕ σε οποιονδήποτε έλεγχο σε εργοτάξια και γραφεία γιατί το αστικό κράτος τους θεωρεί «αυτοαπασχολούμενους». Γι αυτούς «δεν προβλέπεται» καμία καταγραφή η παρέμβαση του ΣΕΠΕ για διερεύνηση εργατικού “ατυχήματος…
Το νέο θαύμα της «ανάπτυξης» των 18 δισ. ευρώ στον κλάδο για το 2025 θεμελιώνεται στην 60ωρη- 6ήμερη εργασία στα εργοτάξια για έναν«κλειστό» μισθό, χωρίς αποζημίωση υπερωριών. Το 60ωρο και η εντατικοποίηση για να τηρηθούν τα «χρονοδιαγράμματα» των εργοδοτών καταστρέφουν την υγεία και προκαλούν ατυχήματα – όπως στην περίπτωση του πρόσφατου σοβαρού «ατυχήματος» εργαζόμενης με ΔΠΥ στο εργοτάξιο του Ελληνικού.
Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα
Το 2024 είχαμε 145 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, ενώ στο πρώτο 4μηνο του 2025 είχαμε τον αριθμό – ρεκόρ των 64, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δύο μέρες πέθαινε στον χώρο δουλειάς ένας εργαζόμενος/η! Εξαντλητικά ωράρια, εντατικοποίηση, άγχος, έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, έλλειψη ελέγχων από τις υποστελεχόμενες επιθεωρήσεις εργασίας, είναι οι βασικές αιτίες για τα θανατηφόρα δυστυχήματα και σε καμιά περίπτωση η ευθύνη δεν βαρύνει τον εργαζόμενο/η, γιατί η ζωή είναι ωραία, γιατί υπάρχουν και παιδιά που χρειάζονται τον πατέρα ή την μητέρα για να αναστηθούν, να μάθουν ξένες γλώσσες, να πάνε στα φροντιστήρια, να δώσουν πανελλαδικές!